Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


ÉLESZTŐS LEVELES VAJASTÉSZTA

2008.01.25

Hozzávalók :
50 dkg liszt, 1 kiskanál só, 1 kocka (5 dkg) élesztő,  1 kiskanál cukor, 3 dl langyos tej, 25 + 5 dkg vaj.

Elkészítés:

A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. (Az élesztőt a cukros tejbe morzsoljuk és megvárjuk, hogy a tej tetején halványbarna hab képződjön.)
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, 5 dkg olvasztott (de nem forró!) vajat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk. (Puha tésztát kell kapnunk. Ha a tészta túl kemény, apránként adjunk hozzá az összegyúráskor még egy kicsi langyos tejet vagy vizet.)
A tésztát konyharuhával letakarjuk és egy óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.

A 25 dkg vajat egy alaposan meglisztezett vágódeszkára tesszük. A tetejét is belisztezzük, és kb. egy-másfél centi vékony téglalappá nyújtjuk.

 

Ezután a tésztát alaposan meglisztezett gyúródeszkára borítjuk.

 

 Kép
 
 

A tésztát négyszögletes lappá nyújtjuk.

 

Kép

 

A vajat a tészta közepébe rakjuk.

 

Kép

 

A tészta bal oldalát jobbra, a vajra hajtjuk.

 

Kép

   

A jobb oldalon még szabadon levő tésztarészt balra ráhajtjuk a vajra és a tésztarétegre.


Kép

  

Ezután a tészta alá nyúlunk, és az egész tésztát megfordítjuk úgy, hogy az eddig felénk, fölfelé néző oldala kerüljön lefelé, a gyúródeszka felé.

A tészta tetejét föntről lehajtjuk a vajra.

 

Kép

 

Majd alulról hajtjuk fölfelé a még szabad részt.


Kép

 

Ezután a tésztát konyharuhával letakarjuk, és 15-20 percig pihentetjük, majd újra téglalap alakúra nyújtjuk. (Ezután a recept szerint pl. vajat kenünk rá vagy sajttal szórjuk be...) 


Kép

 

A tészta bal oldali egyharmad részét behajtjuk úgy, hogy jobb oldalon egyharmad rész tészta kimaradjon.


Kép

 

A jobb oldalon még szabadon levő egyharmad rész tésztát balra ráhajtjuk a már dupla tésztarétegre.


Kép

 
Ezután fölülről hajtjuk le a tészta egyharmadát úgy, hogy alul kimaradjon egyharmadnyi rész. 


Kép

 

Az alul még szabadon levő tésztarészt ráhajtjuk fölfelé a többi tésztára.


Kép

 

Ezután a tésztát letakarjuk, és ismét 10-15 percg pihentetjük.

 

Ezt az utóbbi kinyújtást és hajtogatást még legalább négyszer megismételjük. Ha többször hajtogatjuk a tésztát, könnyebb, levelesebb lesz.

 

Az élesztős leveles tésztából különféle sós és édes süteményeket süthetünk. Például különböző ízesítésű csigákat, kifliket, túrós táskát, tiroli rétest...

 

Ebből a tésztából készül:

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

megsütöttem

(Lolkabolka, 2013.06.24 16:16)

Régóta tervezek élesztős leveles tésztát sütni, és ma meg is tettem a leírásod alapján. Egyszerűen háromszögekre vágtam, tojással megkentem, rá egy kis reszelt sajtot, és kiváló lett. Köszönöm!

Élesztõs leveles vajas tésztáról

(Nagyzsuzsa, 2013.02.03 22:05)

Szamóca nagyon megtetszett a recepted aprólékos leírása fázisképekkel és ma megcsináltam, köszönöm! Finom lett! Igaz nem hajtogattam annyit mint javaslod, úgy gondolom én is mint Simone. Hát nagy munka volt de megérte! Örülök, hogy megismertem ezt a blogot és még egyszer köszönöm! :)

Leveles tészta

(Margó, 2009.12.05 13:48)

Drága Szamóca! Azt hiszem tévedésben vagyunk!
Én írtam, hogy finom lett a süti, csak nem lett igazán leveles. Meg is adtad a választ, mert ez élesztős, az meg nem .Megint írom, finom lett,de nekem olyan igazán "leveles" kellene, kipróbálom a másik receptet.Tudom, még a liszt minőségén is múlik a siker. Nagyon köszi! Millió csók Margó

Re: Leveles tészta

(simone, 2013.01.09 14:12)

szerintem a tésztát miután a vajat belesorortad, csak kétszer kell kisodorni, összehajtani és kétszer fél órát pihentetni, mert egyébként összesen hatszor lenne, amit a tészta már nem visel el,és azért nem lett leveles. Én káposztásat is csináltam és finom és leveles is lett. Üdv: simone8SIM7

gesztenyés papucs

(csaszar jozsefne, 2012.11.13 15:12)

Meg fogom sütni. saját termésü gesztenyém van. Én készítem el a pürét is.

receptről

(VirsLee, 2011.01.01 12:48)

Szamóca köszi a receptet! Elkészítettem a leveles tésztát és egyszerűen remek volt!

leveles tészta

(Marcsi, 2010.11.02 12:04)

szia nagyon finom ez a tészta, de kicsit egyszerűbben is ,és kevesebb fáradsággal is el lehet készíteni,még pedig úgy hogy a kinyújtott tésztára rá kenjük a vajat ,utána felcsavarjuk a tésztát mint a csigához ,ha meg kelt kinyújtjuk és már tehetjük is bele a lekvárt ,ugyan olyan leveles lesz mintha úgy hajtogatnánk csak hamarabb kész.

Margónak

(Szamóca, 2010.01.03 08:36)

Kedves Margó!
Nagyon boldog új esztendőt kívánok!

Köszönet a receptért

(Margó, 2009.12.28 18:54)

Drága szamóca! Köszönöm a receptet,jólett. Azt hiszem ennél maradok. A sós süti már ebből készült az ünnepre. Hálás vagyok, Köszönöm!

Margónak

(Szamóca, 2009.12.15 16:40)

Remélem, a másik recept jó lett!

Élesztős leveles

(Szamóca, 2009.11.26 11:31)

Nelly és Anna!
Nagyon örülök, hogy nektek sikerült.
De azt kell mondanom, nem minden recept válik be mindenkinek. És ez nem az elkészítő hibája.
További jó sütögetést!

Margónak

(Szamóca, 2009.11.26 11:29)

Szia Margó!
Ez a tészta nem a bolti leveles-vajas tészta. Abban nincs élesztő. Ez egy kicsit más lesz készen, mint az. Bár ennek is levelesnek, rétegesnek kell lennie, de nem olyan hajszálvékonyak a rétegei az élesztő miatt.
Nagyon sajnálom, hogy neked nem sikerült jól!
Esetleg próbálj ki más receptet is, hátha csak ez nem válik be nálad.
Itt például találsz egy élesztős leveles receptet: http://www.noilapozo.hu/20090627/igy_keszul_a_leveles_teszta_recept

levelestészta

(Margó, 2009.11.26 11:18)

Drága Anna! Örülök, hogy neked sikerül! Hidd el, ha közel olyan lenne mint a bolti, nem kérnék segitséget.A képek igen jók, csak nekem a végeredmény nem olyan, amilyet várnék. Viszont hálásak lehetünk Szamócának ,hogy ennyi finomsággal ajándékoz meg minket! Köszi Szamóca! Más sütijeim istenien sikerülnek.Majd kisérletezem, mert valamit én nem csinálok jól Szép napot mindenkinek! Margó

tészta hajtogatás

(Anna, 2009.11.25 13:42)

Én se értem mi nem sikerül ezen a tésztán. Olyan jól el van magyarázva. Nekem mindig nagyon jól sikerül.
Imádom az oldalt.

tészta

(Nelly, 2009.11.25 07:39)

Jó reggelt Margó, nem tudom mit nem csinálsz jól de nekem mindig tökéletes lesz a tészta, imádom, már egyáltalán nem veszek boltit. Köszönöm szépen a receptet!
Nelly

A hajtogatott levelestésztáról

(Margó, 2009.11.24 16:20)

Kedves Szamóca! Nagyon idétlen kérdést teszek fel, de sajnos ezzel a tésztával problémám van. Nem szokott nekem "belevelesedni". Nem mondom, ízre jó, csak nem válik szét. Mit nem csinálok jól? hideg lehet a konyha levegője, vagy túl nedves? megfejthetetlen.Sajnos bolti levelestésztát szoktam ezért venni, de jó lenne saját-magam készíteni! Biztosan Te tudod a magyarátatot! Ölellek!

Fagyasztás

(Szamóca, 2009.10.21 09:29)

Szia Zsuzsi!
Mivel a hajtogatott leveles tészták készítése nem ötperces munka, én egyszerre mindig több adagot készítek el, és fagyasztva tárolom őket. Szóval a kérdésedre a válasz: igen, le lehet fagyasztani. Sőt, a tésztából készült sütemények készen is lefagyaszthatók.

Leveles tészta

(zsuzsi, 2009.10.20 21:27)

azt szeretném kérdezni hogy a leveles tésztát lehet-e lefagyasztani?