Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


PISKÓTA RECEPT

2008.01.11

Hozzávalók (egy 23-24 cm átmérőjű tortaformához):
6 tojás, 6 evőkanál kristálycukor, 6 evőkanál rétesliszt.

 

p1300832-dd.jpg

    

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk:  egyenként nagyon gondosan elválasztjuk a tojások sárgáját a tojások fehérjétől úgy, hogy véletlenül se kerüljön sárgája a fehérjébe, mert különben a hab nem verődik fel.

A tojásfehérjéket egy nagyobb mély tálba öntjük, és habverővel elkezdjük habbá verni. Amikor a hab kicsit kezd összeállni, hozzáadunk egy evőkanál cukrot, amit alaposan beledolgozunk (kb. 1 perc). Amikor a cukor már teljesen beleolvadt a habba, jöhet a következő kanálnyi. Ezt megint a habba dolgozzuk, és így tovább, az utolsó kanál cukorig. 

Mikor az összes cukor belekerült a habba, ellenőrizzük, hogy elég kemény-e már a tojásfehérje: akkor jó, ha a habverőt lassan kiemelve belőle, a hab egy része rajtamarad, nem folyik le.

Ha megfelelő a tojásfehérjehab, tovább verve egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
Végül laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba a lisztet.
A tésztát egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk.
(Én úgy csinálom, hogy csak a forma aljára teszek sütőpapírt. Az oldalához odaragadó tésztát sülés után egy éles késsel körbevágom, úgy veszem le a tortakarimát a piskótáról.)

Előmelegített sütőben közepes hőfokon (ami a sütő erősségétől függően lehet 220 fok, de 180 is) tűpróbáig sütjük (addig sütjük, amíg a középen beleszúrt tűre már nem tapad tészta).

A kész piskótát lehetőleg rácsra borítva hűtsük ki.

 

Tippek:

Ha a piskóta teteje sülés közben kicsit felpúposodik vagy kicsit megreped, könnyen "kijavíthatod" ezt a szépséghibát, ha a megsült piskótát még melegen megfordítod, és megfordítva hűtöd ki. Így a szép sima alja lesz a kész torta teteje.

 

A piskótát rengetegféle ízesítéssel süthetsz: darált dióval, mandulával, mogyoróval, kakaóval, teheted különlegesebbé a tésztát. De arra vigyázz, hogy ha darált olajos magvakat vagy kakaóport használsz piskótasütéskor, a felhasznált ízesítő anyag mennyiségét vond le a liszt mennyiségéből. Ha pl. egy evőkanál kakaóport használsz, akkor egy evőkanálnyival kevesebb lisztet tegyél a tésztába. Ez darált diónál, mogyorónál kicsit más, mivel ezek lazább szerkezetűek: egy evőkanálnyi lisztet két evőkanálnyi darált dió/mogyoró vált ki. A diót, mogyorót, kakaóport a liszthez keverd hozzá, és végül a liszttel együtt forgasd bele a tojáshabba. A felhasznált kakaóport mindig szitáld át, nehogy csomós maradjon.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

piskota

(pircsi, 2010.02.21 17:21)

miert esik vissza a piskotam pedig mindent ugy csinalok ahogy kell

Sütőpor

(Szamóca, 2010.01.15 08:28)

Szia!
Isten éltesse a kisfiadat sokáig!
Én sosem teszek sütőport a piskótába. A tojásfehérjehabtól emelkedik meg a tészta. Nekem eddig mindig sikerült. És már a nagymamám is így sütötte. :)

sütőpor

(Tóth Elvira, 2010.01.13 07:23)

Eddig mindig raktam sütőport a piskótámba!Ez az első olyan recept amibe nincs!S így is szép nagy lesz?
Kisfiam most lesz 2 éves sütökneki tortát ,hát ígyfogom csinálni!(hamiskrémes torta)
Nagyon örülök hogy megtaláltam az oldalad ,gratulálok !

Elvira

Piskóta

(Szamóca, 2009.11.13 09:53)

Szia Bébicékla!
Egy átlagos méretű, 6 tojásból készülő piskóta sütési ideje kb. 30-35 perc általában.
Az első negyed órában semmiképpen nem szabad kinyitni a sütőajtót. Ha lehet, akkor csak a sütés vége felé nyisd ki a sütőt. (Ha nagyon barnulni kezd a piskóta teteje, akkor sajnos muszáj rátenni egy alufóliadarabot, nehogy megégjen. De ezt is csak az első 15-20 perc után.)
30 perc sütési idő leteltével már érdemes egy tűpróbát csinálni.
Én nem szoktam a sütőben hagyni a megsült piskótát, hanem kiveszem a formából, és egy rácsra téve hagyom kihűlni. (Talán mert türelmetlen ember vagyok.) De sokan esküsznek rá, hogy jobb a sütőben megvárni, amíg kihűl. Esetleg próbáld ki mindkét módszert, és döntsd el, hogy számodra melyik a megfelelőbb.

az oldal

(bébicékla, 2009.11.12 19:33)

Az oldal pedig nagyon szuper! :o)
Már be is tettem a kedvencekbe. ;o)

sütési idő

(bébicékla, 2009.11.12 19:32)

A tűpróbáig, az nagyjából mennyi időt jelent? Fél óra, egy óra? (Tudom, hogy sütőtől függ, de támpontként kérdezem.)
Mikor szabad először kinyitni a sütőt, hány perc után?
Amikor vége a sütésnek, rögtön kiveszed vagy bent hagyod még egy ideig?
Köszönöm! :o)

Zsókának!

(Szamóca, 2009.10.17 11:09)

Kedves Zsóka!
Köszönöm szépen! Igyekszem minél több kipróbált receptet közzétenni. :)

a receptekről és az ötleteidről

(Zsóka, 2009.10.17 10:57)

Kedves Szamóca!
Nagyon köszönöm a leírásod végén szereplő tippeket.nagyon tetszik az oldal.Remélem,hogy van még sok kiváló recept a tarsolyodba! :)

Évának

(Szamóca, 2009.10.13 10:28)

Szia Éva!

Én azt tapasztaltam, hogy erős különbség van az alapanyagok minősége között. Például ugyanaz a márkájú liszt néha jobb, néha rosszabb minőségű. Ezt sajnos nem tudja kivédeni az ember. :(

sütésről általában

(Éva, 2009.10.13 09:20)

Nagyon sokat szoktam sütni, de ha szépet szeretnék nem mindig sikerül. Miért van ez? Mindent ugyan úgy csinálok mint máskor, de nem mindig lesz olyan szép. Az ízekkel nincs semmi gond, csak a küllemmel. Ha tehetem minden új receptet kipróbálok. A család szereti is, nagy sütifogyasztók.

Briginek

(Szamóca, 2009.08.14 10:21)

Isten éltesse az anyukádat!
Jó sütögetést!

szülinap

(brigi, 2009.08.14 09:33)

én is remélem h jól fog sikerülni mert anyukámnak szeretném sütni szeretném sütni szülinapjára... igaz h már főztem egyedül de attól még izgulok h jól sikerüljön''

Piskóta

(Szamóca, 2009.07.21 12:19)

Szia Geraldine!
Azért nagyon vigyázzatok! Nehogy valami baj legyen abból, hogy felügyelet nélkül akartok sütőt használni! Remélem, nem vagytok már nagyon kicsik!
Ha még nem használtátok a sütőt egyedül, akkor inkább várjátok meg anyukátokat!

erről a piskótáról

(Oláh Geraldine, 2009.07.21 12:08)

én csak mannyit szeretnék hozzá szólni hogy remélem hogy nagyon finom lessz mert annya nincs itthon és a tesómal ketten most csináljuk és annya nem tud róla és azt szeretnénk neki el mondani hogy ezt mind egyedül csináltuk!!!!!
remélem nagyon finom lesz ha igen akkor vissza térek erre az oldara és meg irom!

Piskota

(Eni, 2009.06.24 14:45)

Szia, hat probaltam ugy is ahogy te irtad es ugy is hogy eloszor elkeverem a cukrot a sargajaval es utana adom hozza a lisztet es a habot. A sutorol nem tudom mit irjak mert nem Magyarorszagon elek. De meg fogom probalni a te recepted szerint. Igaz en tepsiben sutottem, nem torta formaban. Lehet az a baj?
Szia, Eni

Válasz Eninek

(Szamóca, 2009.06.24 14:11)

Szia!
Nem tudom, hogy miért eshet vissza nálad.
Nálam nem szokott.
Milyen recept szerint, milyen sütőben csinálod?

Piskota

(Eni, 2009.06.24 14:08)

Szia, nekem mindig visszaesik a piskota ugy hogy mar nem is csinalok. Van valami trukkje hogy ne essen vissza? Valaszod elore is koszonom.
Szia

Vizes piskóta

(Szamóca, 2009.06.16 11:23)

Márti!
Kipróbáltam a piskótatekercset vizes piskótával is. Úgy is nagyon jó lett. De én nem tojás helyett raktam bele a vizet, hanem a tojás mellett.

Beszélgetés

(Szamóca, 2009.06.09 10:36)

Nyitottam egy beszélgetős oldalt:
https://szamoca.eoldal.hu/cikkek/dumaparty/beszelgetos-oldal

Márti

(Válasz Szamócának, 2009.06.09 10:00)

Ahogy írni szoktad én is rajzolnék most pirulós szmájlit.De egyáltalán nem gondolom magam profinak ahhoz még nekem is sokat kellene látnom és tanulnom(nálad is tanultam pár dolgot köszi).Viszont a 4 gyerek mellett ez nem olyan egyszerű.Ha kedved van és időd akkor írj az e-mail cimemre és akkor nem ezt az oldalt töltjük meg.