Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


BARACKLEKVÁR

2008.01.29

barack-lekvar-064-ee.jpg

  

HAGYOMÁNYOS BARACKLEKVÁR

 

Hozzávalók:

Minden kiló (tisztán mért) barackhoz 20-30 dkg cukor (vagy ennek megfelelő mennyiségű édesítőszer, pl. nyírfacukor).

  

barack-lekvar-005-dd.jpg

 

Elkészítés:

Az alaposan megmosott  sárgabarackokat forró vízbe dobjuk, öt percig a vízben hagyjuk állni őket, aztán leszűrjük. A barackok héját egyenként lehúzzuk, aztán kimagozzuk őket.

A magozott, héj nélküli barackot egy nagy fazékban rétegezve lerakjuk a cukorral, aztán lefedjük, és másnapig állni hagyjuk.

Másnap a cukros barackot lassú tűzön, gyakran kevergetve másfél-két órát főzzük.

Ha nincs kedved a tűzhely mellett állni és lekvárt kavargatni, a barackot tedd 120 fokos sütőbe 4-5 órára. Közben néha kavargasd meg.

A kész lekvárt üvegekbe merjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, majd végleges helyére tesszük.

 

 

MANDULALIKŐRÖS BARACKLEKVÁR

 

Hozzávalók:

Minden kiló (tisztán mért) barackhoz 20-30 dkg cukor (vagy ennek megfelelő mennyiségű édesítőszer, pl. nyírfacukor), fél dl mandulalikőr (amaretto likőr).

  

barack-lekvar-066-ee.jpg



Elkészítés:

Az alaposan megmosott  sárgabarackokat forró vízbe dobjuk, öt percig a vízben hagyjuk állni őket, aztán leszűrjük. A barackok héját egyenként lehúzzuk, aztán kimagozzuk őket.

A magozott, héj nélküli barackot egy nagy fazékban rétegezve lerakjuk a cukorral, aztán lefedjük, és másnapig állni hagyjuk.

Másnap a cukros barackot lassú tűzön, gyakran kevergetve másfél-két órát főzzük. A főzés utolsó öt percében a lekvárhoz öntjük a likőrt.

Ha nincs kedved a tűzhely mellett állni és lekvárt kavargatni, a barackot tedd 120 fokos sütőbe 4-5 órára. Közben néha kavargasd meg. A likőrt ebben az esetben is a sütés utolsó öt percében öntjük a lekvárhoz.

A kész lekvárt üvegekbe merjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, majd végleges helyére tesszük.


Tipp:

Mandulalikőr helyett használhatsz rumot , narancslikőrt vagy barackpálinkát is.

A baracklekvárhoz címkét nyomtathatsz magadnak innen: CÍMKÉK.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Barack lekvár

(Plucas, 2014.11.16 18:50)

2 éve indultunk üdülni a Balatonra, előző este kaptunk 15 kg sárgabarackot.... A feleségem sikító frászt kapott, hogy fogja kifőzni 1-2 óra alatt. Megmosta, kimagozta, addig én előkészítettem a főzőkészüléket. A barackot húsdarálón ledaráltam és bográcsba tettem. Kislángon óvatosan melegítettem, majd kb. 2,5 óra alatt készre főztem. A barack lekvárt általában süteményekhez használjuk, így én is hasonló vagy kevesebb mennyiségű cukrot használok. Azóta mindig bográcsban főzöm ki a lekvárt :) Az Anyukám azóta se tudja elfogadni a módszert, mert Ő kis lábasokban - papírral tapétázva a tűzhely környékét - főzi a lekvárt....

a barack lekvárrol

(edina, 2013.07.11 14:45)

nagyon ízletes tökéletes a tésztákhoz,sütibe és még sok mindenbe...