Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


HAGYMALEKVÁR SÜLT HÚSOKHOZ

2012.06.25

Hozzávalók:

50 dkg hagyma (jó hozzá a vöröshagyma is, a lilahagyma is), 15 dkg (barna)cukor, 3 dl (vörös)bor, 1 evőkanál étolaj, fél citrom leve, 2 dl víz, só, őrölt bors, késhegynyi tartósítószer.

 

p1200173-dd.jpg

  

Elkészítés:

A cukrot az olajon karamellizáljuk (állandóan kevergetve feloldjuk az olajon a cukrot, és kicsit pirítjuk, de véletlenül se égessük meg), majd hozzáadjuk az összevágott hagymát, átforgatjuk, sóval, borssal ízesítjük, majd vörösborral és kevés vízzel felöntve először nagy lángon, hogy az alkohol elpárologjon, majd lassú tűzön, kezdetben fedő alatt, majd a fedőt levéve, gyakran megkevergetve sűrűre főzzük. A főzés vége előtt tíz perccel adjuk hozzá a citromlevet.

Ízlés kérdése, hogy mennyire főzzük puhára és egyneműre vagy hagyjuk darabosabbra és haraphatóbbra a hagymát. Nálunk a kicsit harapható hagymadarabos változat vált be, de főzhető teljesen pépesre is. Ha az utóbbit választjuk, előfordulhat, hogy az elpárolgó folyadékot a főzés során néha pótolni kell, ilyenkor apránként öntsünk még egy kis vizet a készülő hagymalekvárhoz.

Az elkészült hagymalakvárt sterilizált, a tertósítószerrel összekevert forró vízzel kiöblített üvegekben, légmentesen lezárva, szárazdunsztban kihűtve a hagyományos lekvárokhoz hasonlóan tároljuk. Sült húsok mellé kiváló.

 

Tipp:

Ízesítésképpen adható a lekvárhoz egy-két kiskanálnyi balzsamecet vagy (vörösbor)ecet is.

  

p1200159-dd.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.