RIBIZLIS BARACKLEKVÁR
Hozzávalók:
Minden kiló (tisztán mért) barackhoz 25-30 dkg (tisztán mért) ribizli, 30-40 dkg cukor (vagy ennek megfelelő mennyiségű édesítőszer, pl. nyírfacukor).
Elkészítés:
Az alaposan megmosott sárgabarackokat forró vízbe dobjuk, öt percig a vízben hagyjuk állni őket, aztán leszűrjük. A barackok héját egyenként lehúzzuk, aztán kimagozzuk őket.
A magozott, héj nélküli barackot egy nagy fazékban rétegezve lerakjuk a cukorral, aztán lefedjük, és másnapig állni hagyjuk.
Másnap a cukros barackot lassú tűzön, gyakran kevergetve másfél-két órát főzzük.
Közben jól átmossuk, megtisztítjuk a ribizlit.
Amikor a lekvár már kellő sűrűségű, belekeverjük a ribizliszemeket, és a ribizlivel még 2-3 percig főzzük a lekvárt óvatosan, hogy a ribizliszemek ne főjenek szét.
A kész lekvárt üvegekbe merjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, majd végleges helyére tesszük.