Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


BERGMANN CUKRÁSZDA, BALATONFÜRED

2009.01.29

8230 Balatonfüred,
Petőfi Sándor u. 64.

Nyitva: 9.30 -21.30 
 

p1000391-dd.jpg

 

2009. nyár

A lényeggel kezdem: az itt látható Bergmann-féle francia krémes NAGYON JÓ! Fantasztikusan jó. Komolyan mondom, ilyen jó francia krémest még nem ettem cukrászdában. A krém és a hab könnyű, nem túl édes, a tészta roppanós, friss, a karamell éppen elég, nem viszi el a sütemény ízét a cukorszirup-íz felé. Ezért a krémesért megéri beülni a Bergmann Cukrászdába.

Kép A másik valódi ízélményt a Morgan kapitány torta okozta. Ilyet máshol még nem láttunk, nem ettünk. Szerencsére megkóstoltuk. Érdemes volt. Ez a sütemény sem túl édes, harmonikusan egészíti ki egymást benne a csokoládé, a rum, a piskóta íze. Egyszerre lágyan habos és karakteres. Látványra némelyik puncstortára emlékeztet, de az íze teljesen más, sokkal jobb. Az egyetlen hátránya, hogy mostanság, a zéro tolerancia korában, előfordulhat, hogy a fogyasztását zokon venné egy szondáztató rendőr.

Tulajdonképpen a balatonfüredi Bergmann Cukrászda minden általunk kóstolt süteménye finom volt. Bár a hagyományos tortákról mindannyian azt állapítottuk meg, hogy iszonyú tömények. Egy falatnyival dugig van tőlük az ember. Ez főképp a csokis tortákra vonatkozik. Ez persze ízlés kérdése.

Viszont most jön az érem másik oldala.

Vagy mondhatnám úgy is: most jön a "fekete leves". És ha már  "fekete leves", hát kezdem a kávéval. A Bergmann kávéja pocsék. Savanyú, csersavas, rosszízű lötty.

Kép A fagyi sem jó. Sőt, inkább rossz. Külsőre mutatós, valódi alapanyagok is érződnek benne. De se íze, se bűze. Mindennek valami jellegtelen egyeníze van. És a fagylalt állaga sem kellemes. Ezért a fagylaltért az átlagos ár másfélszeresét elkérni nagyon erős túlzás.

Végezetül pedig a kiszolgálásról. Ottjártunkkor a kiszolgálás katasztrofális volt a Bergmann Cukrászdában. Összesen négy asztalnál ültek vendégek. Ezt a néhány embert kellett volna kiszolgálnia nagyjából öt pultos kisasszonynak és két pincérnek.

Nem nagyon ment a dolog.

A csúcspont az volt, amikor a rendeléseket végképp összekeverték, mindent más asztalhoz vittek ki, mint ahova kellett volna, aztán mikor ezt valamelyikük észrevette, igen harsány, a belső vendégteret betöltő trágár  káromkodásokkal nyugtázta a dolgot. Ezután az egyik pincér az asztalunkhoz rohant, fölkapta a néhány perce letett tányért, elrohant vele, és elvitte egy másik asztalhoz. Hozzánk közben máshonnan más tányérokat hozott.  Végül a nagy fejetlenség zárásaképpen nagyjából az került hozzánk, amit rendeltünk egy meg nem rendelt süteménnyel megtoldva.

Őszintén megmondom: a Bergmann Cukrászda árai mellett - az átlagos cukrászdai árak dupláját, háromszorosát kérik a süteményekért - nem tölt el örömmel az a tudat, hogy olyan tortaszeletet tesznek elém, amibe egy idegen ember már esetleg kissé beleevett. Ezt egy olcsó cukrászdában sem díjaznám. Itt pedig egyenesen vérlázítónak tartom.

Bízom abban, hogy mindez egyszeri, soha többet meg nem ismétlődő eset volt.

Vétek a fantasztikus sütemények okozta élményt ilyen ostoba hibákkal elrontani.

   

p1000417-dd.jpg

  

2010. tavasz, nyár, ősz, tél...

Azóta sokszor voltunk a balatonfüredi Bergmann-ban.

Mert a krémes annyira jó, hogy muszáj visszajárni.

A hangulat, a kiszolgálás változatlanul pocsék. Az árak nagyon magasak. Tehát nem változott semmi. Talán csak a krémes lett sajnos kisebb.

  

Kép

 

 

2011. tavasz

Nem is tudnám összeszámolni, hányszor jártunk már a Bergmann-ban krémesezni. Ez azért nagy szó, mert mintegy 150 kilométerre lakunk az említett cukrászdától.

A füredi Bergmann-krémesről megint csak azt mondhatom: a legjobb az országban.

 

2011. nyár

Változatlanul imádom a Bergmann-krémest, és változatlanul égnek áll a hajam attól, ami Bergmannéknál folyik.
A kiszolgálás minősíthetetlen. Tényleg az.
Kezdve azzal, hogy negyed órát üldögél az ember úgy, hogy közben tőle öt méterre hátrakulcsolt kézzel álldogál a felszolgáló fiú, de se étlapot nem hoz, se annyit nem mond, hogy jónapot.
Aztán a rendelésnél látszólag gondosan fölír mindent, majd a megrendeltek felét nem hozza ki, a másik felük helyett viszont teljesen mást hoz.
Mikor valamiről megkérdezzük, hogy az miből készült, közli, hogy fogalma sincs, és otthagy.

Bónuszként a számlázásnál közel egy ezressel becsap.

Ezerszer megfogadtuk, hogy messze elkerüljük a Bergmannt, de nem visz rá a lélek, mert jó a krémes.

 

p1000385-ee.jpg

 

  

 

Értékelés 

 

A "jeles" osztályzat 5 mosolygós csillag.
    A csillagok egytől ötig az iskolai egyes, kettes.. ötös érdemjegynek felelnek meg.

Az hattól tízig adható plusz csillagok azt jelentik, hogy a kapott szolgáltatással kivételesen meg voltunk elégedve. Ezek a csillagok külön dicséretet jelentenek a jeles osztályzat mellé.

 

Sütemények:                                   Kép KépKépKépKépKép Kép    (A krémes szuper!)

Fagylalt:                                          KépKépKépKép

Kávé, tea:                                       KépKépKép

Kiszolgálás:                           Kép

Hangulat:                                        KépKépKépKép

A vendégtér kialakítása:               KépKépKépKép

Tisztaság:                                        KépKépKépKépKép

Mosdó (tisztasága):                      KépKépKépKépKép

Ár-érték arány:                        KépKépKép

 

 

Ha más a véleményed, írd meg!

Természetesen nem vagyunk tévedhetetlenek. És ahány ember, annyiféle ízlés.

Lehet, hogy amikor ott jártunk, éppen rossz volt a csillagok állása, migrénje volt a cukrásznak vagy összeveszett a feleségével. De persze az is lehetséges, hogy mi láttuk túl rózsaszínben a világot azon a napon, és azt is ehetőnek találtuk jókedvünkben, amit te a szomszéd kutyájának se adnál oda.

Mondd el a véleményedet te is!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Bergman

(Heni, 2009.10.19 07:16)

Én is csak elvinni veszek itt sütit, mert a pincérek ritka bunkók. A sütik se mind jók.

Bergmann

(Szamóca, 2009.10.13 10:31)

Szia Kistestvér!
A magyar viszonyok között szerintem senkinek föl sem tűnik, ha egy pincér egyszerűen csak nem mosolyog. Nem a mosoly országa vagyunk, sajnos. :(

pincérek2

(kistestvér, 2009.10.13 09:07)

Kedves szamóca! Itt szerintem most arról van szó hogy mosolyognak vagy nem és nem arról h leburíte egy franciakrémessel vagy sem.Ha ideges és fáradt a fogorvos nem kihúzza az összes jó fogadat egyszerűen nem lesz annyira kedves mint szokott.

Tanár Úrnak

(Szamóca, 2009.10.09 12:16)

Kedves Tanár Úr!

Köszönjük ezeket a hasznos információkat.
Átmásolom őket a sütési-főzési praktikákhoz is.

--------------

(.........., 2009.10.09 12:07)

'

Tanulni

(TANÁR ÚR, 2009.10.09 12:01)

Fondán készítése
A fondán telített cukoroldatban diszpergált özétosztott) apró cukorkristályok tömege. A folyékony rész összefüggő hártya alakjában borítja a kicsiny kristályokat. A fondán minősége szorosan összefügg a benne levő cukorkristályok méretével, mennél kisebb kristályokat tartalmaz a fondán, annál jobb minőségű. A jó fondán teljesen sima, egyenletesen krémes, hófehér, nem morzsalékos, teljesen egynemű. Az ilyen anyag kristályszemcséi 0,015 mm-nél kisebbek. A fondánban a folyékony fázis kb. 40%, a szilárd fázis kb. 60%, a hőmérséklettől függően.
A kristályok méreteit a gócok keletkezési sebességének és növekedésének viszonya határozza meg. Ha a gócok száma nagy és a növekedési sebesség aránylag kicsiny, akkor a kristályok kicsinyek lesznek. Kristálygócoknak az egymáshoz közeledő molekulák olyan halmazát nevezzük, amelyek képesek az oldatból szilárd alakban kiválni.
Vízveszteség esetén a cukorkristályok megnövekednek. Nagyobb hőmérsékletemelkedés következtében a cukorkristályok oldódnak, illetőleg lehűléskor újra megnövekednek. A vízveszteség vagy ismételt hőmérsékletváltozás következtében ugyanis az egyes cukorkristályokat beborító cukorszörp megszakad, és az újabb kristályosodásnak, a szemcsék megnövekedésének nincsen akadálya. A fondán elveszti selymes simaságát, szemcséssé válik.

A fondan előállítása hat különböző munkaszakaszban történik:
1. cukoroldás és keményítőszörp adagolása
2. főzés
3. hűtés
4. táblázás
5. érlelés és
6. feldolgozás

Pincérek

(Szamóca, 2009.10.06 07:24)

Kedves Kistestvér!
Felszolgálónak lenni nagyon nehéz szakma. Fizikailag, lelkileg is nagyon nehéz. Az menjen erre a pályára, aki alkalmas rá!
Engem nem érdekel a felszolgáló lelki élete, amikor azért ülök be egy vendéglátóhelyre, hogy jól érezzem magam.
Elhiszem, hogy fáj a lába a 8-10 óra tálcahordástól, elhiszem, hogy utálja a főnökét, elhiszem, hogy felidegesítették a vendégek. Csakhogy ehhez nekem - mint fizető vendégnek - semmi közöm.
Az élet nem egy hatalmas pszichiátria.
A tanár joggal üvölthet és verheti a gyerekeket, hiszen ideges és fáradt? A sebész joggal tolhatja el a műtéteket és ölheti az embereket, hiszen ideges és fáradt? A fogorvos kihúzhatja az összes jó fogadat, mert ideges és fáradt?
Hogy is van ez???

akik kritizálják a bergmann-t

(kistestvér, 2009.10.05 22:20)

Sziasztok!!!!Tény hogy némelyik sütemény túl tömény, de ízlések és pofonok. Aki pedig nincs oda a túl tömény süteményekért az akkor ne egyen olyat!nagyon sok más süteményük is van ami könnyű és finom.Mondjuk azt hiányolom a Petőfi S. utcai cukrászdában, hogy nincsenek olyan finom teák mint a másik cukrászdájukban,ahol a személyzet nagyon kedves, udvarias és segítőkész.És had védjem meg a kiszolgáló személyzetet mindkét üzletben: mi vendégként lépünk be mindkét cukrászdába, nem tudhatjuk hogy az ott dolgozók épp milyen vendéggel futottak össze előttünk, illetve milyen lehet a munka adó és a munka vállaló közötti viszony.

Pincérek

(Emes, 2009.09.28 10:46)

Sziasztok!!!Én annyit szeretnék ahhoz hozzáfüzni h milyenek a pincérek meg a pultososok hogy multkor ott jártam sütizni és a fönök Úgy orditott mint a a sakál az egyik pincér gyerekkel!!:(:(Hát azok után amit az kapott nekem se lenne kedvem vigyorogni világnak!!!Sztem a pultosok is nagyon kedvesek meg aranyosak!!:)Ott sztem a vezetöséggel van a baj!!!A hires Bergmann Úr-ral!!!Aki arra jár ugorjon be egy sütire vagy fagyira!!!Megéri!!!:):)

Cicamicának!

(Szamóca, 2009.09.20 12:32)

Szia!
A Bergmann egyetlen süteményét sem "szóltam le". Mindegyik nagyon finom.
Hogy nekem a csokisak tömények, az ízlés dolga.

A saját magam készítette sütemények nem mind az én ízlésemet tükrözik. Elárulom, nem is enném meg mindegyiket. A pillecokorral bevont tortát például biztosan nem. Mégis megcsináltam, mert érdekelt a pillecukros bevonó technikája. Kipróbáltam, és úgy döntöttem, én maradok a marcipánnál.
Ilyen kísérletező fajta vagyok.

Bergmann Cukrászda, Dobos torta

(Cicamica, 2009.09.20 00:24)

Kedves Szamóca!
A cukrász ipartestület honlapján fellelhető, és Hungarikummá nyilvánított Dobos torta receptet próbáltad-e már elkészíteni? A Bergmann Cukrászdában egyszer azt mondták nekem (bár lehet, hogy azért voltak velem kivételesen kedvesek, mert kövér vagyok, így valószínűleg "nagy fogyasztó"), hogy ők így készítik és hogy ennek mindenhol ilyennek kellene lennie, különben máshogy kellene hívni. Elég könnyen megtaláltam: http://www.cukraszat.net/hirdet/Dobostorta/Dobostorta_640x.jpg
Én szeretem a Bergmann féle Dobos tortát, ha trendi az izlésem, ha nem.
Tejszínes csokoládétortát, ír kávé tortát, trüffel tortát kóstoltál-e már a Bergmann Cukrászdában? Szerintem ezek nem kimondottan tömények...
A tejszínhabos epres tetejű túró tortájuk szerintem nem tömény. Bár ez utóbbi nem tartozik a témához, mert konkrétan főleg a csokoládés süteményeket szóltad le.
Remélem, hamarosan nyílik majd egy "Szamóca Cukrászda" amely a cukrászdák etalonja lesz, és erről is beszámolsz majd a honlapodon, hogy végigkóstolhassam. Az anyaggyűjtéssel már jól haladsz, láthatjuk a honlapodon a jó és az elrettentő példákat.
A receptjeidet nem próbálom ki, mert sohasem sütök süteményt, inkább cukrászdába járok...

Bergmann cukrászda

(manci franciska, 2009.09.19 22:41)

Mi ma voltunk ott (a fürediben). A kiszolgálás a lehető legudvariasabb. Nem vagyunk kimondott törzsvendégek, de nyaranta párszor megfordulunk ott. Én mindig más sütit próbálok ki. Eddig még nem csalódtam. Persze az egyik legkedvencebbem a sült túrótorta. És a pogácsák is nagyon finomak! Szóval szerintünk tuti jó hely.

Kedves Localpatriota!

(Szamóca, 2009.09.19 08:04)

Hogy a Bergmann az "egyetlen olyan cukrászda az országban ahol a sütemények már a kinézetükkel elcsábítják a vendégeket, és ezt még ízvilágukkal is überelni tudják...", ez - szerencsére! - nem igaz.
Ajánlom figyelmedbe például a váci Desszert Szalont vagy a budapesti Zila Kávéházat/Krisztina Cukrászdát (szóval a Zilát).
Ha pedig jó fagyit szeretnél enni, menj el a Vári Cukrászdába (szintén Budapest)! Ott tényleg jó a fagyi. Persze a Ziláé is jó például. Ja, a Daubner fagyiját ki ne hagyjam!

Arról, hogy "mindenkinek lehet rossz napja": igen, valóban lehet. De ha én otthagyok egy cukrászdában több, mint tízezer forintot, akkor ne trágár ordibálást halljak a pincérektől! Szerinted ez túlzott elvárás?
Az itteni bejegyzéseket olvasva pedig úgy látom, hogy a Bergmann pincéreinek sajnos több a rossz napja, mint a jó.

A kávéról: egy kitűnő minőségű kávéból is lehet pocsék italt készíteni. Például ha nem frissen főzik, túl kevés vagy már néhányszor lefőzött kávét használnak hozzá. Vannak ám ilyen (nagyon buta) dolgok a vendéglátóiparban.

Talán feltűnt ezt az oldalt olvasva, hogy magam is szoktam hébe-hóba sütögetni. Hidd el, nem tortabevonót használok. :DDD
A sütemények töménysége ízlés kérdése. Én biztosan soha többé nem fogok megpróbálkozni Bergmannék marcipán tortájával. De a Dobossal és más csokis tortákkal sem.

Én is biztatok mindenkit, hogy kóstolja meg a Bergmann süteményeit. Főleg a krémest (bár a Ziláé talán jobb).

Bergmann Cukrászda

(Localpatriota, 2009.09.18 21:51)

Kedves Szamóca!

Több éve, évtizede ismerem a Bergmann Cukrászdát Balatonfüreden...

Mint ahogy Te is írtad, idézem: "(Szamóca, 2009. 09. 08. 12:38)Félreértés ne essék: A BERGMANN KIEMELKEDŐEN JÓ SÜTEMÉNYEKET KÉSZÍT ÉS ÁRUL.
És egy cukrászdánál ez a legfontosabb."

Valóban egy cukrászdánál ez a legfontosabb..., bár hozzáteszem nem a "BERGMANN", hanem a Bergmann Úr...

Osztom azt a nézetet, hogy a Bergmann Cukrászda Balatonfüreden valóban az ország egyik legjobb (ha nem a legjobb) cukrászdája. Az egyetlen olyan cukrászda az országban ahol a sütemények már a kinézetükkel elcsábítják a vendégeket, és ezt még ízvilágukkal is überelni tudják...

Ezt például egyetlen fővárosi cukrászda sem mondhatja el magáról..., így ha tehetem süteményt és fagylatot csak a Bergmann Cukrászdában veszek (fogyasztok...), nekem a benzinköltséget beleszámítva is megéri... :)

A "hagyományos", de mondjuk inkább úgy hogy klasszikus..., torták ízéről és töménységéről csak annyit..., hogy tedd össze a két kezed és rebedj el egy imát, hogy végre találtál egy olyan cukrászdát ahol nem ízfokozókkal és állományjavítókkal akarnak teletömni, hanem az eredeti recepturát követve hagyományos alapanyagokból készült sütemények/torták kerülnek az asztalodra... Persze ha a főzött párizsi krém Neked túl tömény, akkor maradj a Katica tortabevonónál...
Nem olyan tömény..., és olcsóbb is...
Igen..., a minőséget meg kell fizetni..., nem csak fagylalt és sütemény terén..., régi igazság/közhely..., de igaz...

A fagylaltokról pedig csak annyit, hogy sürgősen keress fel egy orvost, mert az ízlelőbimbóiddal egész biztosan baj van...
Aki viszont valóban igazi "ízorgiára" vágyik, az mindenképpen kóstolja meg a Bergmann Cukrászdában a pisztácia fagylaltot...
Számomra az idei nyár slágere volt ez a különleges jeges finomság (persze egyáltalán nem jeges, hanem finom krémes)...
Szóval csak superlativusokban tudok mind a fagylaltokról, mind a cukrászdáról nyilatkozni...

Hja igen a kávéról majd el feledkeztem...
Nagy kávérajongó vagyok, napi 8-10 presszót is megiszom, ha úgy alakul...
Persze egy jó eszpresszóhoz elengedhetetlen a jó alapanyag...
Szóval csak annyit, hogy én a saját háztartásomban is a Bergmann Úr nevével fémjelzett kávékeveréket fogyasztom, mert valami mesés...

Zárásként a kiszolgálással kapcsolatban egy megjegyzés...
Mindenkinek lehet rossz napja...
(Egyébként dolgoztam felszolgálóként..., bizony egyik másik vendég modora is vérlázító...)
Ha viszont ezt nem jelzed a helyszínen, akkor miért vársz változást ezzel kapcsolatban...
Tudod..., néma gyereknek anyja sem... :)

Én mindenkit csak biztatni tudok..., ha a Balaton környékén jár, és egy igazán finom kávéra és süteményre vágyik..., semmi esetre se hagyja ki a Bergmann Cukrászdát!!

Bergmann

(Balázs, 2009.09.15 21:49)

Én Törzsvendége vagyok a Bergmann cukrászdának és abszolút nem igazak a negatív kritikák amivel illeti néhány sznob vendég a helyet,a sütemények,fagylaltok makulátlanok, az ízviláguk fenomenális a kávé pedig frenetikus,semmi kivetnivalót nem találok sem a termékekben sem pedig a kiszolgálásban!
Lehet,hogy a tisztelt kritikaírók a Kedves cukrászdáról beszélnek,vagy egyszerűen rosszindulatúak!
röviden tömören mindenkinek ajánlom a Bergmann cukrászdát és termékeit!!!

Bergmann

(Kata, 2009.09.14 07:36)

A sütiket én is nagyon szeretem a bergmannban, de a pincéreket utálom. Karót nyelt beképzelt banda. :((

Bergman

(Noemi, 2009.09.11 09:15)

Voltam, jót fagyiztunk, sokan voltak! Nekem szép emlék! Ha arra járunk mindig benézünk, nekem eddig nem tűnt fel, hogy nem kedvesek, de legközelebb jobban figyelek. :-)

Bergamann

(Szamóca, 2009.09.10 10:14)

Szia Marika!
Szerintem nem mentség a modortalanságra, hogy a szezon vége van. Sőt, ilyenkor csak még udvariasabbnak kéne lenniük, mert kevesebb a vendég, nehezebb becsábítani őket.
(Bár mi a szezon közepén is voltunk, és akkor sem voltak náluk sokan.)

Bergmann

(Kállaiék, 2009.09.10 09:38)

Kedves Szamóca!
Az ajánlásod alapján voltunk a Bergmannban. A krémes tényleg fantasztikus. A dobos tortát és az eszterházit mi túl édesnek éreztük.
Sajnos osztom a véleményedet, hogy a kiszolgálás rossz. Elsőre nem sikerült azt kihozni, amit rendeltünk és mikor szólni mertünk, még pofákat is vágtak a tányért pedig jól levágták elénk az asztalra. Nem is adtunk egy fillér borravalót se.
Lehet hogy azért ilyen mogorvák mert már a szezon vége van és elfáradtak.
Marika

Bergmann

(Ilona, 2009.09.08 22:24)

Szerintem nem a Bergmann cukrászdával van a baj, hanem a kritikát írókkal. Fel a fejjel, Bergmann cukrászda, vagyunk éppen elegen, akik tapasztalatból tudjuk, hogy nálatok a sütik tényleg fantasztikusak (ebbe nem is mertek belekötni!), a kávé löttynek nevezése durva és sértő, köszönő viszonyban sincs a valósággal, és lehet máshol fagyizni, ha ez se tetszik.
Ha pedig a vendéglátásról szóló rémtörténet igaz, hát megeszem a kalapom - feltéve, ha Bergmann féle marcipánból van!
A hozzászólásokra buzdító szöveg pedig elképesztően rosszindulatú és olcsón személyeskedő a cukrász migrénjéről és a feleségéről - remélem továbbra is rózsaszínben látják a világot, kedves kóstolók és boldogan megesznek mindenfélét, amit a szomszéd kutyájának sem adnék oda.
Én nagyon örülök, hogy két hét múlva ismét Füreden lehetek és újra betérhetek a Bergmann cukrászdába.