Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


BERGMANN CUKRÁSZDA, BALATONFÜRED

2009.01.29

8230 Balatonfüred,
Petőfi Sándor u. 64.

Nyitva: 9.30 -21.30 
 

p1000391-dd.jpg

 

2009. nyár

A lényeggel kezdem: az itt látható Bergmann-féle francia krémes NAGYON JÓ! Fantasztikusan jó. Komolyan mondom, ilyen jó francia krémest még nem ettem cukrászdában. A krém és a hab könnyű, nem túl édes, a tészta roppanós, friss, a karamell éppen elég, nem viszi el a sütemény ízét a cukorszirup-íz felé. Ezért a krémesért megéri beülni a Bergmann Cukrászdába.

Kép A másik valódi ízélményt a Morgan kapitány torta okozta. Ilyet máshol még nem láttunk, nem ettünk. Szerencsére megkóstoltuk. Érdemes volt. Ez a sütemény sem túl édes, harmonikusan egészíti ki egymást benne a csokoládé, a rum, a piskóta íze. Egyszerre lágyan habos és karakteres. Látványra némelyik puncstortára emlékeztet, de az íze teljesen más, sokkal jobb. Az egyetlen hátránya, hogy mostanság, a zéro tolerancia korában, előfordulhat, hogy a fogyasztását zokon venné egy szondáztató rendőr.

Tulajdonképpen a balatonfüredi Bergmann Cukrászda minden általunk kóstolt süteménye finom volt. Bár a hagyományos tortákról mindannyian azt állapítottuk meg, hogy iszonyú tömények. Egy falatnyival dugig van tőlük az ember. Ez főképp a csokis tortákra vonatkozik. Ez persze ízlés kérdése.

Viszont most jön az érem másik oldala.

Vagy mondhatnám úgy is: most jön a "fekete leves". És ha már  "fekete leves", hát kezdem a kávéval. A Bergmann kávéja pocsék. Savanyú, csersavas, rosszízű lötty.

Kép A fagyi sem jó. Sőt, inkább rossz. Külsőre mutatós, valódi alapanyagok is érződnek benne. De se íze, se bűze. Mindennek valami jellegtelen egyeníze van. És a fagylalt állaga sem kellemes. Ezért a fagylaltért az átlagos ár másfélszeresét elkérni nagyon erős túlzás.

Végezetül pedig a kiszolgálásról. Ottjártunkkor a kiszolgálás katasztrofális volt a Bergmann Cukrászdában. Összesen négy asztalnál ültek vendégek. Ezt a néhány embert kellett volna kiszolgálnia nagyjából öt pultos kisasszonynak és két pincérnek.

Nem nagyon ment a dolog.

A csúcspont az volt, amikor a rendeléseket végképp összekeverték, mindent más asztalhoz vittek ki, mint ahova kellett volna, aztán mikor ezt valamelyikük észrevette, igen harsány, a belső vendégteret betöltő trágár  káromkodásokkal nyugtázta a dolgot. Ezután az egyik pincér az asztalunkhoz rohant, fölkapta a néhány perce letett tányért, elrohant vele, és elvitte egy másik asztalhoz. Hozzánk közben máshonnan más tányérokat hozott.  Végül a nagy fejetlenség zárásaképpen nagyjából az került hozzánk, amit rendeltünk egy meg nem rendelt süteménnyel megtoldva.

Őszintén megmondom: a Bergmann Cukrászda árai mellett - az átlagos cukrászdai árak dupláját, háromszorosát kérik a süteményekért - nem tölt el örömmel az a tudat, hogy olyan tortaszeletet tesznek elém, amibe egy idegen ember már esetleg kissé beleevett. Ezt egy olcsó cukrászdában sem díjaznám. Itt pedig egyenesen vérlázítónak tartom.

Bízom abban, hogy mindez egyszeri, soha többet meg nem ismétlődő eset volt.

Vétek a fantasztikus sütemények okozta élményt ilyen ostoba hibákkal elrontani.

   

p1000417-dd.jpg

  

2010. tavasz, nyár, ősz, tél...

Azóta sokszor voltunk a balatonfüredi Bergmann-ban.

Mert a krémes annyira jó, hogy muszáj visszajárni.

A hangulat, a kiszolgálás változatlanul pocsék. Az árak nagyon magasak. Tehát nem változott semmi. Talán csak a krémes lett sajnos kisebb.

  

Kép

 

 

2011. tavasz

Nem is tudnám összeszámolni, hányszor jártunk már a Bergmann-ban krémesezni. Ez azért nagy szó, mert mintegy 150 kilométerre lakunk az említett cukrászdától.

A füredi Bergmann-krémesről megint csak azt mondhatom: a legjobb az országban.

 

2011. nyár

Változatlanul imádom a Bergmann-krémest, és változatlanul égnek áll a hajam attól, ami Bergmannéknál folyik.
A kiszolgálás minősíthetetlen. Tényleg az.
Kezdve azzal, hogy negyed órát üldögél az ember úgy, hogy közben tőle öt méterre hátrakulcsolt kézzel álldogál a felszolgáló fiú, de se étlapot nem hoz, se annyit nem mond, hogy jónapot.
Aztán a rendelésnél látszólag gondosan fölír mindent, majd a megrendeltek felét nem hozza ki, a másik felük helyett viszont teljesen mást hoz.
Mikor valamiről megkérdezzük, hogy az miből készült, közli, hogy fogalma sincs, és otthagy.

Bónuszként a számlázásnál közel egy ezressel becsap.

Ezerszer megfogadtuk, hogy messze elkerüljük a Bergmannt, de nem visz rá a lélek, mert jó a krémes.

 

p1000385-ee.jpg

 

  

 

Értékelés 

 

A "jeles" osztályzat 5 mosolygós csillag.
    A csillagok egytől ötig az iskolai egyes, kettes.. ötös érdemjegynek felelnek meg.

Az hattól tízig adható plusz csillagok azt jelentik, hogy a kapott szolgáltatással kivételesen meg voltunk elégedve. Ezek a csillagok külön dicséretet jelentenek a jeles osztályzat mellé.

 

Sütemények:                                   Kép KépKépKépKépKép Kép    (A krémes szuper!)

Fagylalt:                                          KépKépKépKép

Kávé, tea:                                       KépKépKép

Kiszolgálás:                           Kép

Hangulat:                                        KépKépKépKép

A vendégtér kialakítása:               KépKépKépKép

Tisztaság:                                        KépKépKépKépKép

Mosdó (tisztasága):                      KépKépKépKépKép

Ár-érték arány:                        KépKépKép

 

 

Ha más a véleményed, írd meg!

Természetesen nem vagyunk tévedhetetlenek. És ahány ember, annyiféle ízlés.

Lehet, hogy amikor ott jártunk, éppen rossz volt a csillagok állása, migrénje volt a cukrásznak vagy összeveszett a feleségével. De persze az is lehetséges, hogy mi láttuk túl rózsaszínben a világot azon a napon, és azt is ehetőnek találtuk jókedvünkben, amit te a szomszéd kutyájának se adnál oda.

Mondd el a véleményedet te is!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Bergmann Cukrászda

(Kriszti, 2014.11.28 12:24)

Sokszor járok a Bergmann Cukrászdába füreden, mivel füredi vagyok. :) Azzal kezdeném én is, hogy a krémesük tényleg mennyei. Csak ezért megyek oda. Szeretném megjegyezni, hogy én már jártam úgy náluk, hogy a krémes tésztája nem volt ropogós. Velem ráfáztak, mert szépen visszavitettem, és megmondtam, hogy ismerem a krémesüket, és nem ilyennek kell lennie, úgyhogy vigyék vissza és hozzanak egy frisset. Hoztak újat, ami már olyan volt, amilyennek kell lennie. Azt, hogy emberek járnak oda és van forgalmuk, annak köszönhetik valóban, hogy finomak náluk a sütemények. Nekem nem volt gondom sem a kávéval, sem a fagyival (utóbbi igazán semmi különleges, tényleg inkább semleges), de a kiszolgálás....ez az, ami miatt végső soron nem szeretek oda járni. Flegmák, sokszor az az érzésem, hogy lenézik, hülyének nézik az embert. Ha kérdezel valamit, már látszik az arcukon, hogy "jézusom, ez milyen hülye". Sajnos nem tudok róluk jókat mondani. Az az igazság, ha már ennyien gondoljuk így, akkor ennek van alapja, amin a tulajdonos is elgondolkodhatna.

Ez érdekes...

(Gina Lollobridida, 2014.11.13 22:49)

Bárki bárki nevében írhat akármit...
Főleg az érdekes, hogy ki mihez adja más nevét a sajátja helyett, persze az is érdekes, hogy miért.

cukraszda

(Bergmann Ernő, 2014.10.24 23:14)

Kurva anyátokat.

Bergmann

(Edi, 2013.08.25 20:26)

a Bergmann krémes valóban mennyei!!!! De mire kiszolgáltak, azt hittem a hajam elmegy tényleg(((( Pedig csomagolva kértem több szeletet, és nem kitányérozva 1-1 sütit.
Megjegyzem voltak a pult mögött vagy 4-en, tulajdonképpen mindenki csinált valamit, senki sem állt karba tett kézzel, de mégse ment a sor. Mikor fizettem és mentem kifelé, vagy tizen álltak már utánam(((
Kicsit gyorsithanának a tempón valahogyan. tényleg. Az árak viszont kimagaslóan magasak a többi cukrászda áraihoz képest((((

Bergmann Cukrászda Balatonfüred

(Ildi, 2013.08.22 15:12)

Részben osztom a fentiek véleményét. Az általunk választott sütemények igazán finomak voltak, nekünk a fagylalt is ízlett. Azon ellenben nagyon meglepődtem, hogy a tejszínhabbal kért cappuccinot ugyan megkaptam, külön tálkában szervírozott habbal, és külön fizettem is érte 210 Ft-ot. Tudom, hogy a cappuccino tejhabbal készül, de nem ágáltam volna, ha udvariasan közlik, hogy itt nem készítenek tejszínhabosat. A kiszolgálás kritikán aluli volt, és nem a kávé miatt. Abból amit rendeltünk minden termék egyesével és más-más fiatal pincér kezéből került az asztalra. Kaotikus volt a cukrászda belseje...Ellenben tiszta és kulturált volt a mosdó, ami pozitív. Azt azért még sem értem, hogy aki ilyen sikeres a szakmájában, miért nem áldoz annyit a vállalkozásáért, hogy alkalmaz egy olyan "platzmestert, aki felügyeli a kiszolgálást? Ilyen árak mellett túl nagy ráfordítást talán nem is jelentene!!!

Bergmann

(Gyugyu, 2013.03.03 11:49)

Sajnos azt kell mondjam, teljesen egyetértek. Én közel lakom és a krémes miatt se nagyon járok már oda, mert a negatívumokat nálam már nem képes kiegyenlíteni. Hozzá tenném, mi már találtuk nyáron minősíthetetlen állapotban a mosdót.

Bergmann

(Bubi, 2012.08.29 22:07)

Valóban a kiszolgálásra adhatnának jobban. Nem lehet igényes helyet csinálni, igényes munkatársak nélkül. Egy protokoll és kommunikációs tréningre kellene beiratni a munkatársakat. Olyan jó lenne azt a finom krémest úgy megkapni, hogy ne azt érezzük szivességet tesznek a felszolgálól:)
és sajnos nem egyszeri alkalom...

CUKRÁZDA

(CUKROSBÁCSI ÉS FELESÉGE, 2012.08.25 13:22)

A BERGMANN cukrázdában még nem voltunk, csak a KAROLINÁBAN. DE,ha valki bemegy egy nivósnak mondott helyre, legyen az akármi ,a pénzéért elvárja a normális kiszolgálást! Manapság ez már nem törvényszerű.A KAROLINÁBAN is lelehetne cserélni a pult mögött álló hölgyet, aki a sütiket rendezi, mert ahogy elnéztük nem igazán dicsekedhet udvariasságával! A felszolgálók egy kicsit kelekótyák de ez még elmegy! JÓ A SÜTI, A KÁVÉ, A KÖRNYEZET!TALÁN NYÁRON A BELSŐ HELYISÉG KLIMÁJA LEHETNE JOBB!

Bergmann Cukrászda

(:(, 2012.04.19 12:50)

Nézze meg már valaki a balatonfüredi egyéb helyek árait! És ahhoz viszonyítson! Mert nem a Bergmann a legdrágább.
A kávéról meg annyit, hogy az ízlés kérdése is, mert én otthon is Bergmann kávét főzök a kotyogóban.
Magam sem értem, hogy miért írok egy ilyen fröcsögős oldalra. Lehet, hogy az elmúlt 8-10 évben mindig véletlenül pont akkor voltam a Bergmannban, amikor nem fordult elő probléma semmivel?

Re: Bergmann Cukrászda

(Szamóca, 2012.04.19 20:03)

Szia!
Egy hete voltunk utoljára Balatonfüreden. A Karolinában.
Igen, a Karolina sem olcsó, de ég és föld a különbség a kiszolgálásban! És a Karolina süteményei, kávéi, teái döbbenetesen jók.
A Bergmannba most már be sem megyünk. Hiába jó a krémes, rossz szájízzel eszi az ember a rettenetes kiszolgálás miatt. Úgyhogy inkább nem kell a krémes sem.
A legutóbbi ottjártunkkor hosszas huzavonába került, hogy a tepertős pogácsákat ne dobálják egy zacskóba a krumplisakkal. Megjegyzem, több, mint tízezer forintot hagytunk ott. Ebbe náluk nem fért bele egy plusz papírzacskó.
Szánalmas!

Re: Re: Bergmann Cukrászda

(., 2012.05.02 15:03)

Kedves Szamóca!
Örülök, hogy rátalált a Karolinára, és megfelel az igényeinek!
A Karolina tulajdonos testvéreinek egyike a Bergmann úrnál volt cukrásztanuló. A mostanra idejét múlt stílus (következetes szigorúság?) azért valamire csak jó volt. Sajnos a következetes szigorúsággal szinte csak következetes anarchiát lehet elérni.
Úgy gondolom, hogy a fenti cikk tartalmának egy részét esetleg aktualizálhatná kicsit, mert a 2009-es állapot nem biztos, hogy tükrözi a 2012-es helyzetet. De lehet, hogy nem is ez a cél? Például az árakra tett megjegyzésekre gondolok többek között. Nyilvánvalóan a Balaton parti településeken sok minden drágább mint általában az ország egyéb településein. Alapélelmiszerek, piac, tesco stb.
Mint említette, a Bergmann fagylaltjai érezhetően természetes alapanyagokból készülnek, ez így is van. Nekem nincs minőségi kifogásom, de lent a parton a Karolina közelében a Zákonyi u sarkán 200 Ft a fagylalt, ami nem tudom milyen anyagokból, vagy állományjavítókkal készül.
A kiszolgálással nekem nincs problémám, igaz megértem hogy ha néha kicsit többet kell várni, vagy ilyesmi. Vagy lehet, hogy mert vagy 10 éve járok oda, máshogy viszonyulnak hozzám? Kicsit másképp látom a dolgokat mint Ön. Nekem egy ajándék, ha van egy kis időm és bemehetek ebbe a cukrászdába, vagy akár a Karolinába ehetek egy ír kávé tortát, vagy egy trüffel tortát egy egyszerű esspressoval. Nagyra értékelem, hogy mennyi munka van egy-egy süteményben, hogy mindig ilyen jó. Nyilván egy kritikus hivatalból is inkább a hibákat keresi. Főleg akkor, ha mindezt névtelenül teheti. Próbáltam megtalálni az oldalon, hogy ki vagy kik állnak a rejtélyes Szamóca név mögött, de csak azt sikerült megtudnom, hogy fontos a szerzői jogvédelem.

Re: Re: Re: Bergmann Cukrászda

(Szamóca, 2012.05.02 15:33)

Kedves Hozzászóló!

A Bergmannban szerzett tapasztalatainkat folyamatosan aktualizáltuk az elmúlt években. Nagyon sokszor jártunk ott. Pedig többszáz kilométerre élünk Balatonfüredtől.
Nagyon sokáig azt mondtam, megéri a modortalanságot, kicsinyességet, pitiáner vitákat elviselni, annyira jó a krémesük.

A krémesük még mindig jó, de belefáradtunk a papírzacskókért való negyedórás hadakozásba, ezrekre rúgó átvágásokba és hasonló dolgokba. Az utóbbi pár hónapban nem mentünk már be a Bergmannba. Attól tartok, nem is fogunk mostanában.

Hogy a Schindele testvérek valamelyike Bergmannál tanult, az csak egy újabb példa arra, hogy gyakran előfordul: a tanítvány túlnövi a mesterét. Talán éppen ott tanulta meg, hogy mennyire bántó a gorombaság, az udvariatlanság, és mennyire fontos a vendégekre való odafigyelés, a figyelmes kiszolgálás.

Hogy egy süteményben mennyi munka van, azt magam is tudom.
Megjegyzem: a süteményekkel nem is volt soha gondunk a Bergmannban. Sőt! A mai napig állítom, hogy az ő krémesük a legjobb az országban.
A kiszolgáláson, hangulaton kellene változtatniuk. Az, hogy a vezetők/tulajdonosok hogyan viselkednek az alkalmazottakkal, erősen rányomja a bélyegét arra, hogy az alkalmazottak hogyan viselkednek a vendégekkel. Az utóbbi pedig előbb-utóbb meglátszik a forgalmon is.
Nem mondom, hogy a Bergmannba kevesen járnak, de ott van az említett példa, a Karolina, ahol tényleg vendég a vendég, és ahol szinte soha nincs egy szabad asztal sem.

Esetleg érdemes végigfutni az itteni hozzászólásokat. Elég jól tükrözik, hogy a fenti vélemény megfelel a valóságnak.

Re: Re: Re: Re: Bergmann Cukrászda

(.., 2012.08.09 12:02)

Kedves Szamóca!

A papírzacskókon való alkudozásról annyit, hogy ha a kedves vendég nem mondja meg, hogy mit szeretne, akkor nem tudja a kiszolgáló személyzet kitalálni. Néma gyereknek anyja sem érti a szavát, ugyebár. Rengeteg vendég van, aki maga sem tudja mit akar, vagy nem tudja kifejezni magát, aztán meg fel van háborodva, hogy nem kapta meg amit akar. Te is egy ilyen vendég lehetsz. :)
(Nem tudom, dolgoztál-e már vendéglátásban, vagy van-e közöd a vendéglátáshoz, de árad belőled a kötekedés és rossz indulat.)

Re: Re: Re: Re: Re: Bergmann Cukrászda

(Szamóca, 2012.08.09 12:57)

Kedves Névtelen!
Ha egy cukrászdai kiszolgáló nem érti meg azt, ha a vevő kér 5 krumplis pogácsát egy zacskóba és 5 tepertős pogácsát egy másik zacskóba, az nem a vevőt minősíti.
Semmi köze a témához, de igen, dolgoztam vendéglátásban. Nagyon jól tudom, hogy az igazi vendéglátásban mennyi irdatlan sok munka van.
Viszont az, ami a Bergmannban folyik, nem vendéglátás.

bergmann

(ismerős, 2012.03.30 16:17)

Szeretném leszögezni, hogy a Győri és a Bergmann cukrászdának üzleti szempontból semmi közük egymáshoz. Az ott dolgozók néha udvariatlanok, de nem lehet a nap 24 órájában mosolyogni, minden munkahelyen vannak gondok. Ettől függetlenül lehet udvariasan felszolgálni, de nem könnyű mindig. A krémeses-széles dologról annyit, hogy a hölgynek többször voltam vendégként szemtanúja, és hát nem mindig az alkalmazott a hibás. A kötekedő vendégekről nem is beszélve. Valaki említette, hogy megjegyezte, hogy kicsik a sütemények, nagyobb szelet kéne. Ha valaki egy áruházba bemegy, ott is emgjegyzi hogy kicsik a zsemlék? Ekkora a termék, kész. Ezen nincs mit vitatkozni. Vannak értetlen vendégek is, és fogalmuk sincs hogy milyen stratégiával dogloznak az alkalmazottak, kívülállóként nem hiszem, hogy jobban tudná. Továbbá ami fontos, a vezetőség. A vezetőségről csak annyit, hogy ha valaki kíváncsi a dolgokra, menjen oda dolgozni. A személyzet gyakori cseréjének is van oka, nehéz jó személyzetet találni. Amit még megjegyeznék, hogy a vendégeknek igazuk van abban, hogy a személyzet és a vezetőség közötti viszony ne érződjék az üzlet hangulatán.
Zárószóul: mindenki gondolja át a másik oldal nézőpontját, mielőtt a saját oldalát szajkózná a dolgok hátterének ismerete nélkül.

egy ott dolgozó ismerőse

Bergmann

(Szamóca, 2012.03.10 14:19)

A krémes még mindig nagyon jó. (Persze nem ültünk be. Arról leszoktunk már.)

Bergmann cukrászda

(dongó, 2012.03.09 17:56)

Az én véleményem sem pozitív a balatonfüredi cukrászdáról.Hétvégén vittem süteményt haza abból kettő száraz volt,a kiszolgálás pedig elég pattogós.Kerestem az egyik kedves pultos hölgyet gondolom már nem dolgozik ott.Sajnálom az ott dolgozókat!

Bergmann cukrászda

(fjutti, 2012.02.28 13:27)

Győriként kicsit magaménak érezve a "témát", szeretném, ha megengednéd kedves Szamóca, hogy bemásoljak ide egy linket, ami a győri cukrászda történetét meséli el. Ugyanis Győr városában mindig is nagynevű cukrászdának számított "a Bergmann". Soha nem tudom elfelejteni a gyerekkoromban még a régi, eredeti épületben működő jellegzetes süteményillatú cukrászdát. Az ódon épületbe belépve egy varázslatos világ tárult elénk, maga a berendezés, a régi-régi dísztárgyak, órák, tányérok, süteményeskellékek....Sajnos fényképem nincs róla .Mint egy múzeum olyan volt az egész, körítve a finom édes illattal. És akkor most következzen egy kis olvasnivaló:
http://bergmanncukraszdagyor.hu/
Üdvözlettel: fjutti

Re: Bergmann cukrászda

(Szamóca, 2012.02.28 14:43)

Szia!
Ismerem a győri Bergmann cukrászdát (cukrászdákat) is, de a fenti beszámoló a balatonfürediről szól.
Tudom, hogy a két cég nem független egymástól, de mégsem ugyanaz.

Bergmann

(marina, 2010.10.07 16:07)

Én Győrben élek itt is van a másik Bergmann cukrászda. Messze nem ettem még ilyen finom sütiket. Hát igen, a kiszolgálás nem a csúcs, mert rossz néven eszik, ha merem ajánlani hogy egy kicsit vastagabbra szeleteljék a sütiket, mert nem állnak meg a lábukon. Bergmann úr neje a pár jó szándékú megjegyzésemhez is tud valamit kommentálni ami már nem nagyon teszi lehetővé a sütemény jóízű elfogyasztását. Sajnos már minden alkalommal meggondolom hogy beszaladjak-e egy Trüffelért és Bohém szeletér. Kedves Szerkesztők! Örülnék ha a jövőben viszont látnám a Bergmannos Trüffel receptjét. Köszönöm!


1 | 2 | 3 | 4

Következő »