ÁFONYA
Az áfonya igen gazdag antioxidánsokban, melyek védik szervezetünket a káros oxidációs folyamatoktól, óvják testünket az öregedéstől. Az antioxidánsokkal megelőzhetők az olyan krónikus betegségek, mint az érelmeszesedés, a koleszterin-lerakódás, a szívinfarktus, a bőrproblémák, a daganat, és a memóriazavar.
Az antioxidáns hatású bioaktív anyagok hatástalanítják a szabad gyököket, így korlátozzák a szervezetben a fertőzések és a gyulladásos folyamatok kialakulását. Azzal, hogy megvédik a szervezetet a káros molekuláktól, növelik az immunrendszer ellenállóképességét.
A gyümölcs az antioxidánsok mellett sokféle ásványi anyagot, például nátriumot, foszfort, káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt, cinket és ként is tartalmaz, valamint kitűnő A-, B-, és C-vitamin-forrás.
Élénk színét a benne levő antocianinnak köszönheti, ami az áfonyában levő más antioxidánsokkal együtt segít megelőzni a szívbetegségeket, húgyúti megbetegedéseket, bizonyos ráktípusokat, de a memóriának és a látásnak is kifejezetten jót tesz.
Áfonyával az öregedés ellen
Az áfonyának a legnagyobb az antioxidáns-aktivitása az összes gyümölcs és zöldség közül. Ez nem csak a mennyiséget jelenti, hanem azt is, hogy a szervezetbe bekerülve hogyan hasznosul, és milyen hatásokat fejt ki egy-egy tápanyag.
Kísérletek bizonyítják, hogy az áfonya lassítja az öregedési folyamatokat, és nagyon hatékonyan erősíti az immunrendszert.
Beszámolók szerint a második világháborúban a brit pilóták az éjszakai bevetések előtt marokszám ették a fekete áfonyát, ugyanis a benne rejlő anyagok segítik a retinasejtek gyors regenerálódását
A levéből főzött tea epe- és hólyagbetegségek orvossága, vesetisztító. Levele cukorbajra jó, akár nyersen is.
A naponta fogyasztott áfonyalé növelheti a HDL-, vagyis az úgynevezett jó koleszterin szintjét a vérben, és csökkentheti az LDL-ét, vagyis a „rossz koleszterinét”.
Gátolja a fogakon a plakk-képződést, így fogyasztásával megakadályozhatók a különböző szájbetegségek, elsősorban a fogínysorvadás.
A leveléből készült teát, valamint a bogyó levét egyaránt használják felfázás és gyulladások megelőzésére, kúrálására.
Az áfonya kiváló az immunrendszer erősítésére, de jelentős a sejtregeneráló hatása is.
Kiknek ajánlott fokozottan az áfonya fogyasztása?
Elsősorban azoknak, akik
- gyakori húgyúti fertőzésben szenvednek vagy arra különösen fogékonyak (cukorbetegek, rendszeresen úszók, vesebetegek),
- vesekőképződésre hajlamosak,
- érbetegségekre való hajlamuk van (magas vércukor, zsíranyagcsere-zavarok, elhízás), vagy már kialakult náluk az érelmeszesedés,
- magas a vérnyomásuk.
Ha szeretnél áfonyás süteményt sütni, próbáld ki:
Áfonya
(Szamóca, 2009.05.22 09:34)