Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


AMARÁNT - A JÖVŐ GABONÁJA (?)

2009.01.30

Az amaránt Földünk egyik legősibb kultúrnövénye. Onnan származik, ahonnan a kukorica, a burgonya, a paprika, paradicsom és a bab.
Amerika felfedezése előtt az ott élő népek számára alapvető táplálékforrás volt. Tudatos termesztése 5-6000 évre nyúlik vissza. Monetzuma
, az utolsó azték uralkodó, a feljegyzések szerint évente 5000 tonna kukoricát és 3700 tonna amaránt magot szedett be adóba alattvalóitól. Az aztékokon kívül termesztették a mayák, az inkák és más elő-Kolumbiai népek is. A történelem során az amarántféléket zöld növényként és szemes terményként egyaránt fogyasztották. Az amarántmag őrleményét sütemények, kekszek, lepényfélék és kenyér készítéséhez egyaránt felhasználták.

Cortez 1519-ben betiltotta az amaránt termesztését. Az amaránt visszaszorult Dél- és Közép-Amerika eldugott hegyi falvaiba, ahol termesztésük sohasem szűnt meg, és itt vészelte át az „újra felfedezéséig" eltelt néhány száz esztendőt. 

Ellenálló a legtöbb, a gabonaféléket veszélyeztető kártevővel szemben, így bio módon termeszthető.

 

Az amaránt táplálkozási jellemzői

A különböző amarántfajták magjainak átlagos fehérje-, zsír-, rost- és ásványianyag-, valamint az esszenciális aminosavak közül a lizintartalma (izomépítésben és regenerációban szerepet játszó aminosav) nagyobb, míg a szénhidráttartalma kisebb a hagyományos gabonaféléknél.
Szakirodalmi és hazai mérési adatok szerint az amarántmag lisztje a búzalisztnél kétszer-háromszor több lizint, ötször több vasat, hétszer több kalciumot, négyszer több cinket tartalmaz, s nagy a magnéziumtartalma is. Magnéziumtartalma azért is figyelemreméltó, mert a magnézium egyike azoknak az anyagoknak, amelyek az infarktus megelőzésében szerepet játszanak.
A vitaminok közül az amarántmag jó riboflavin-, niacin- és tokoferolforrás. A többi gabonafélétől eltérően aszkorbinsavat tartalmaz.
A mag az emberi szervezet számára előnyös telítetlen zsírsavakban gazdag.
Az amarántmag fő szénhidrátkomponense a gabonafélékhez hasonlóan a keményítő. Keményítőtartalma révén alkalmas a kenyérsütésre. Az őrölt magot a búzaliszthez keverve 1:3 arányban jó minőségű, kissé sötétebb színű, laza, kellemes ízű kenyér kapható. Ugyancsak felhasználható teasütemények, kekszek, piskóta alapú termékek és pudingfélék készítéséhez. Az amarántőrleménnyel készített ételek és termékek fehérje-, élelmirost- és ásványianyag-tartalma mindig nagyobb, mint a kizárólag búzalisztből készített termékeké.
A boltokban már többféle amarántból készült élelmiszer kapható: amarántos tészta, amarántkenyér és pattogatott amaránt. A kipattogatott amarántmag igen kellemes, enyhén pörkölt ízű élelmiszer, kiválóan alkalmas reggeli müzlikhez adagolva, tejjel elkeverve. Jól használható húsok panírozásához is.

Ha ki akarod próbálni az amarántot, ajánlom ezeket a recepteket:

 

TELJES KIŐRLÉSŰ KIFLI

Kép

 

GOMBA AMARÁNTOS BUNDÁBAN

Kép

  

AMARÁNTOS KOSZORÚK

Kép


KORPÁS STANGLI AMARÁNTTAL 

Kép

  

Kép

  

 

Az amaránt összetétele összehasonlítva a többi gabonáéval:

 

Fehérje (%)

Lizinhányad (%)

Szénhidrát (mg)

Kalcium (mg)

Vas (mg)

Magnézium (mg)

Amaránt

16

8,5

63

162

10

280

Búza

10

3,5

71

41

3,3

20

Amaránt/búza

160%

243%

89%

395%

300%

1400%

Kukorica

9

2,5

74

20

1,8

7

Rozs

13

4

73

38

2,6

-

Hajdina

12

5,8

72

33

2,8

-

Rizs

7

2,7

77

32

1,6

13



Az amaránt Magyarországon leggyakrabban az alábbi csomagolásokban kapható:

 

Puffasztott amaránt:

Kép

 

Amaránt liszt: 

Kép

 

Amaránt mag: 

Kép

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

amaránt

(maya, 2009.03.29 15:40)

Szia Szamóca!

Honnan szerezed be az amarántot? Nagyon szeretném kipróbálni a receptet!

Köszönöm szépen, Maya (kaszamaria)

Re: amarant a gabonafélék családjába tartozik ?

(Marika, 2014.01.11 12:23)

Amaránt a

amarant-kérdés

(peti, 2010.05.10 15:10)

miért tiltotta be cortez az amarant termesztését?

Re: amarant-kérdés

(Rebeka, 2012.04.21 09:29)

"Peti" kérdezte 2010-ben, talán sokakat most is érdekel, Cortez,
miért tiltotta be az amarant /disznóparéj/termesztését.

A keresztény Európából érkező hódítók számára az amaránt barbár rituálék eszközének számított. (Pl. lisztjét ember vérrel keverve vallási szertartásokon megették.) Cortez a "problémát" úgy oldotta meg, hogy rendkívül keményen büntette még a termesztését is.

Re: amarant-kérdés

(Mari, 2014.01.11 12:19)

maránt a gabonafélék családjába tartozik ?

félrefordítás

(gabika, 2013.07.27 11:52)

Sziasztok,

nagyon hasznos a cikk, de van benne egy elég súlyos félrefordítás: az elő-kolumbiai, gondolom a "prekolumbián" szóból, és ez valójában Colombus előttit jelent; nem területet, hanem időszakot.

amarnt felhasználás

(nagyi, 2010.06.20 11:10)

huslevesbe betétként főzöm, alapos mosás után. Izgalmasan érdekes, finom!

Re: amarnt felhasználás

(Ica mama, 2011.07.15 10:44)

Hogy lehet a magot házilag lisztté őrőlni, mert nekem a kávédarálóval
nem sikerült
Kipattogtani a teflon serpenyőben probáltam olaj nélkül, de nem indult be.
Ha valaki tud ebben segíteni köszönöm szépen.

Re: Re: amarnt felhasználás

(juli, 2013.02.25 16:08)

Én bio amarántmagot vetem, segíts kérlek, hogy használhatom fel főzésre.

Re: Re: Re: amarnt felhasználás

(Szamóca, 2013.02.25 16:15)

Egész amarántmag? Nem puffasztott?
Ha nem puffasztott, akkor úgy főzheted meg, mint a rizst vagy kölest. Ízesítheted fűszerekkel, zöldségekkel.

Amarant rántásnak

(Orsi, 2013.01.17 12:56)

Én már többedjére használom rántásnak (főzelékek, levesek alá) az amaránt- és a zabpehelyliszt 1:1-es arányát, és remknek jó! 2 liternyit főzelékre sűrít 3-4 ek ilyen keverékből készült rántás. Habarni nem volt igazi, egyszer próbáltam, de még próbálgatom.

Lisztérzékenység

(Szamóca, 2009.06.29 11:16)

Szia Gabi!
Az, aki a gluténre érzékeny, eheti az amarántot, mert gluténmentes.

Amarant

(Gabi, 2009.06.28 12:10)

Lisztérzékenyek ehetik?

Köszi: Gabi

Szia Maya!

(Szamóca, 2009.03.29 18:53)

Az amaránt többféle formában kapható a bioboltokban, de a puffasztott amaránt nagyon sok élelmiszerboltban is megtalálható. A polcokon általában a müzlik, gabonapelyhek mellé szokták tenni.
Fölrakom a csomagolás képét ide, a hozzászólások fölé, hogy könnyebben megtaláld, ha keresed.