Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


CSÍRÁK - ÉLET, ERŐ, EGÉSZSÉG!

2009.01.27

Korunkban egyre nagyobb érdeklődés kíséri az egészséges táplálkozást. Egyre többen keresik a vitaminokban, ásványi sókban gazdag, kímélő módon előállított, magas tápértékű élelmiszereket, amelyek természetes tápanyagtartalmukat megőrizték.
Kora tavasszal egyre inkább áhítozunk egy kis friss vitaminforrásra. A legegyszerűbb, ha primőrök helyett az üde, erőt adó és házilag is előállítható csírát választjuk.
Még a kis mennyiségben elfogyasztott csíra is magas tápértékű eleme lehetne napi étkezésünknek.

A egészséges fogyókúra egyik alapszabálya, hogy minőségi tápanyagokkal lássuk el szervezetünket, amihez hozzájárulhat, ha csírákat is fogyasztunk.

 

zsazsacsira-003-dd.jpg

 

Ősidők óta nagy tisztelet övezi az "életerőt" hordozó magot, amely az új élet kezdetét jelképezi az állati és a növényi világban egyaránt. A történelmi írásokból kitűnik, hogy minden jeles korszak meghatározó jelentőségű civilizációja foglalkozott rendszeresen csíráztatással. Felismervén a csírák értékes szerepét a táplálkozásban, a kínaiak már időszámításunk előtt 3000-ben csíráztattak magokat. A legendás hírű kínai császár, Sheng Nung könyvében részletesen leírta, hogy a csírák salaktalanítják a szervezetet, és rendkívül sokoldalú gyógyító hatásuk van.
A föníciaiak is fogyasztottak csírákat hosszú hajózásaik alatt, így teremtve meg a friss, nyers táplálékot. Európában az elmúlt néhány évszázad alatt többször felfedezték a csírák értékeit. A XVIII. században a hajózás legtragikusabb betegségei közé tartozott a skorbut, amit a híres Cook kapitány csíráztatott árpából készített itallal gyógyított sikeresen. A második világháború idején a brit és az amerikai kormány egyaránt elismerte a csíráztatott magvak jelentőségét.
Az igazi áttörés azonban a csírák elismertségében akkor következett be, amikor az amerikai dr. Clive McKay, a táplálkozástudományokkal foglalkozó kutató, a csírák nagy vitamintartalmára vonatkozó kutatási eredményével felcsigázta a közvélemény figyelmét. A csíráztatás azóta is központi helyet foglal el a táplálkozástudományi kutatásokban, és remélhető, hogy a közeljövőben elnyeri a tudósok és a közvélemény méltó elismerését.
A gabonacsíráztatás a gabonatermeléssel egy időben jutott el keletről a mai Magyarország területére a bronzkor elején. Az utóbbi évszázadok során csíráztatni azonban nemcsak karácsony táján és a húsvét előtti 40 napban volt szokás, hanem a csírákból készült édes lepényeknek (csíramálé, csiripiszli) és sörnek az év minden szakában nagy keletje volt nálunk.

 

hagymacsira-009-dd.jpg

 

1. Csak étkezés céljára árusított magvakat csíráztassunk.
2. A kiválasztott magvakat folyó víz alatt leöblítjük, majd 12 órára beáztatjuk.
3. Fél nap elteltével a magokról a vizet leöntjük és a csíráztató- tálba tesszük őket. (Tál híján egy befőttesüveg is megteszi, melynek a tetejét gézlappal befedjük.) Az edény méretének megválasztásakor érdemes figyelembe venni, hogy a csírák a magok eredeti térfogatának ötszörösére növekednek. 4. Az edényt fényre - de nem tűző napra - állítjuk.
5. Az apró növénykéket naponta kétszer, langyos vízzel leöblítjük, alaposan lecsöpögtetjük, mert ha a víz megáll a csírák alatt, rothadásnak indulhatnak.
6. 4-5 nap múlva a csírák már igazán zamatosak, és asztalra kerülhetnek.

 

Legjobb, ha nyersen fogyasztjuk a csírákat, felhasználásuknál ez a legfontosabb alapelv. Köztudott, hogy főzéskor a vitaminok, illetve az emésztést segítő értékes enzimek károsodnak. A csírák közül nyersen és kíméletesen főzve fogyaszthatóak a gabonák, az olajos magvak és a fűfélék, a fűszerek és a gyógynövények csírái.
A csíranövényeket bármilyen nyers salátába beleszórhatjuk.
A csírákat darálhatjuk is. Például a ledarált rozscsírát ízesíthetjük fokhagymával, tengeri sóval, olíva olajjal, majd a megsütött padlizsánra öntve melegen tálaljuk.
Aki jobban szereti a csírák zöld részét, annak meg kell várnia, amíg a növény eléri a három-négycentis magasságot. Felvagdalva rászórhatja vajas kenyérre, vagy beleszórhatja kefirbe, levesbe és a főzelékekbe is.
Készíthetünk krémeket is. Például a zsázsa ollóval levagdalt zöld levélkéit keverje össze tíz dkg juhtúróval és két-három kanál kefirrel. Krémet készíthetünk úgy is, hogy két deci kefirbe bármilyen csíranövény zöldrészét beleaprítjuk, ízesíthetjük tengeri sóval, fehér borssal, és apróra vágott zöldpaprikával.
Egy régi magyar étel a csiripiszli, vagy csíramálé. Búzát kell csíráztatni, 4-5 nap után daráljuk le az egészet, keverjünk hozzá egy kevés (teljes kiőrlésű) lisztet, annyit, hogy galuskaszerű tésztát kapjunk. Ebből a tésztából kis halmokat kanalazunk egy tepsire, és forró sütőben megsütjük.

 

Brokkolicsíra

Kiemelkedően magas az U-vitamin és kalciumtartalma.

A brokkolicsíra élettani hatásai hasonlítanak a vöröskáposzta csíráéra. Fogyasztása vértisztító, bőrtápláló, keringésjavító hatással bír. Gyógyhatásai emésztőrendszeri betegségek, hólyag- és prosztataproblémák, valamint daganatos megbetegedések esetén is megmutatkoznak. Magas kálciumtartalma főként a csontokra van jó hatással.

 

Búzacsíra

Vitaminok: A, C
Ásványi anyagok: kalcium, magnézium, foszfor, nátrium, kálium, vas, kén, kobalt, cink, klorofill 70 %-ban
A leatrile (B17 vitamin) pusztítja a rákos sejteket. A klorofill segíti a vér oxigén szállítását a sejtekhez, egyensúlyban tartja a vérnyomást, tisztítja a májat, elősegíti a vércukor szinten tartását, karban tartja a rossz emésztést, növeli a radioaktív sugárzás elleni védelmet. Gyulladásgátló, baktériumölő hatású, hurutoldó, erősíti az idegrendszert, potencianövelő hatása is ismert.

 

Görögszéna-csíra

Hatásos bőrbetegségekre, hólyag- és vesepanaszokra, keringési rendellenességekre, ödéma és súlyfelesleg ellen.

 

Hagymacsíra

Olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek támogatják az alapvető sejtnövekedést.
Természetes antibiotikum, kitisztítja a véráramot, májat.
Nyálkaoldó allicin tartalmának köszönhetően gyógyítja a náthát.
Atiszeptikus, vírusölő, gombaölő, élősködő-ölő, protoozon-ölő, mikroba-ölő hatású.
A legszélesebb spektrummal rendelkezik minden ismert mikrobaölő hatású anyag közül.
Gyomor-, bélproblémáknál is hatékony.
Jótékony hatása van reumánál, gyomorfekélynél, fejfájásnál.

 

Hajdinacsíra
Vitaminok: E, C, B-komplex.
Ásványi anyagok: vas, kálium, foszfor.
Igen magas a fehérjetartalma, méregteleníti és erősíti az immunrendszert. A riboflavin és a rutin az agyműködést segíti, magas lecitintartalma az érfalakon keletkezett lerakódásokat bontja.

 

Lencse-, borsó-, babfélék csírája

Vitaminok: A, C, B-komplex, E
Ásványi anyagok: vas, kalcium, foszfor
Jó hatással van a szívre, remekül szabályozza a vércukorszintet és a hormonháztartást, magas rosttartalma csökkenti a vérnyomást, immunerősítő. Megelőzi a rákos sejtek kialakulását, magas vastartalma segíti a vérképzést. Sok E-vitaminja a bőrre van jótékony hatással.

 

Lenmagcsíra

Serkenti az agyműködést, jól használható cukorbaj, bronhitis, ekcéma, gyulladások, allergia, gyomorfekély és bélgyulladás ellen. Izületi gyulladások, izomláz, izomfájás és székrekedés esetén is sikerrel használható.

 

Lucernacsíra

Vitaminok: A, C, B, B12, D, E, K.
Ásványi anyagok: vas, foszfor, kalcium, mangán, kálium
Olyan ásványi sókat tartalmaz, mely lúgosítja a vért - candida fertőzésben szenvedők figyelem. Rostja lelöki a koleszterin-lerakódásokat az erek faláról, szaponintartalma feloldja azt. Magas klorofill-tartalma miatt a szív és érrendszeri betegségben szenvedőknek különösen ajánlott. A mangán csökkenti a vércukorszintet. B12 - vitamin a vérszegénységen segít, K-vitamin pedig megelőzi a vérrög (thrombus) kialakulását, csökkenti a vérzéseket .A benne levő rengeteg növényi hormon az ösztrogén hatásával egyenértékűen segíthet a mellrák kialakulásának megelőzésében, elviselhetővé teszi a változókor (klimax) kellemetlen tüneteit. Szoptatós anyáknál serkenti a tejelválasztást. Vastagbélgyulladásban szenvedők gyógytápláléka, roboráló hatású. Magas a proteintartalma, 8 emésztő enzim is található benne. Specialitása: az L borostyánkősav, amely a kötőszövetek rugalmasságáért felelős fogyókúra esetén, és prosztata-megbetegedésre hajlamos férfiak figyelmébe ajánljuk.

 

Medvehagyma-csíra

Hatásos impotencia, izületi gyulladás, reuma ellen.

 

Mustármag-csíra
Vitaminok: A, B1, B6.
Ásványi anyagok: kálium, vas, foszfor, folsav.
Emésztési problémákra, epe- és májbántalmakra, székrekedés, felfúvódás ellen hatásos. Elősegíti az izzadást, lázcsökkentő lehet megfázás, influenza esetén. A hörghurut is gyógyítható a segítségével. Serkentő, stimuláló hatása oldja az izomfájdalmakat, élénkíti a keringést. Tisztítja a vért, jó hatással van a bőrkiütésekre. Csökkenti a fájdalmat és a gyulladást.

 

Napraforgócsíra

Vitaminok: C, D, E, A, B
Ásványi anyagok: foszfor, kalcium, vas, fluor, cink, kálium, jód, magnézium, mangán, réz
Az összes aminosavat tartalmazza (fehérje 30%(, tisztító, méregtelenítő, vízhajtó, újraépítő hatású. Magas rosttartalma az egészséges bélflórát táplálja, segíti a bélmozgást (bélperisztaltika). Foszfor és kalcium szükséges az ép fogakhoz, csontokhoz, a zsírok, szénhidrátok emésztéséhez, a szövet és izomtónushoz. A vas, a vörösvértestképzéshez, a réz a vas felhasználáshoz szükséges. Klorofilltartalma segíti a vér oxigénszállítását a sejtekhez. A jód a pajzsmirigyhormon alkotórésze, valamint elengedhetetlen az idegsejtek működéséhez. A magnézium segíti az izom-, agy- és a tüdőszövetek munkáját.

 

Petrezselyemcsíra

Hasznos bőrbetegségek, hólyag- és vesepanaszok, keringési rendellenességek esetén.

 

Retekcsíra

Természetes antibiotikum.
Vitaminok: A, B1, B6.
Ásványi anyagok: kálium, vas, foszfor, folsav.
Tisztító, méregtelenítő, immunerősítő hatású. Elősegíti a felesleges nyálka eltávolítását, tisztítja a légzőszerveket, megfázás esetén megszünteti a homlok-, orrmelléküreg dugulását, segít a köhögésnél, asztmánál. Hatásos vízhajtó, tisztítja a vesét, segít egyes vese-, epekövek eltávolításában. A bélben rothadásgátló, fertőtlenítő hatású. Csökkenti a reumatikus fájdalmakat. Magas foszfortartalmú vegyületei elmulasztják a pattanásokat, tisztítják, szépítik a bőrt.

 

Ruccolacsíra

A rucolacsíra nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat és E-vitamint.

Telítetlen zsírsavainak köszönhetően nagyon hatásos a a szív- és érrendszeri problémák kezelésénél. Magas E-vitamin tartalma miatt értágító és alvadásgátló hatású. Erősíti az immunrendszert, tisztítja a vért, csökkenti a gyulladásokat,  növeli a potenciát.

 

Szójacsíra

A szójacsírát főként magas vastartalma és E-vitaminjai miatt érdemes fogyasztani.

A szójacsíra jó hatással van a szívre, remekül szabályozza a vércukorszintet, magas rosttartalma csökkenti a vérnyomást. Megelőzi a rákos sejtek kialakulását, magas vastartalma segíti a vérképzést. A szójacsíra gazdag bőrvédő vegyületekben is.

 

Vöröskáposzta-csíra
Vitaminok: A, B6, C, U.
Ásványi anyagok: jód, kén, kálium, vas, klorofill, kalcium.
Táplálja a bőrt, tisztítja a vért, javítja a látást, jót tesz a csontoknak, fogaknak, mirigyeknek. Rendben tartja az emésztést. Fekélygyógyító U vitamin van benne. Kalciumtartalma megegyezik a tej kalciumtartalmával. Gyulladáscsökkentő, gátolja a rák kialakulását. Tartalmaz egy daganatnövekedést blokkoló enzimeket is. Leghatásosabb a vastagbél és gyomorrák legyőzésében, de segít a prosztata- végbél-, tüdő-, valamint hólyagrák gyógyításában.

 

Zellercsíra

Jótékony hatású hörghurut, idegrendszeri problémák, súlyfelesleg esetén.

 

Zsázsacsíra

Vitaminok: C, E , A- ß- karotin - (antioxidánsok)
Ásványi anyagok: klorofill, szelén
Rendszeres zsázsa csíra fogyasztással megelőzhető a szívinfarktus. 80%-ban tartalmaz telitelten zsírsavakat, amelyeknek jelentőségük van a szív- és érrendszeri betegségeknél. Magas E vitamin (1200mg/kg) tartalma értágító, alvadás gátló hatású. A klorofill tisztítja, megújítja a vért. Vizelethajtó, egyben vérnyomáscsökkentő is. Az antioxidánsok (A, C, E,-vitamin, ß- karotin és a szelén( erősítik az immunrendszert, késleltetik az öregedést, olyan anyagok, amelyek más anyagok oxidációját megakadályozzák a szervezetben. Csökkenti a gyulladást, segít a mellrák és a vastagbélrák megelőzésében. Növeli a férfierőt.

 

Néhány kúra-ajánlat:


Tavaszi tisztítókúrához: MISKULENCIA CSÍRA (
lucerna-, vöröshere- és retekcsírát tartalmaz)
Hölgyeknek: LUCERNACSÍRA
     - Csodálatos ösztrogén hatása révén segít a mellrák megelőzésében
     - K-vitamin tartalma megelőzheti a vérrög kialakulását,
      csökkenti a vérzéseket 
Tinédzsereknek: RETEKCSÍRA
    - vegyületei tisztítják, szépítik a bőrt, enyhíti a pattanásos tüneteket - természetes antibiotikum
Koleszterin csökkentéshez: LENCSE- és BORSÓCSÍRA
     - kitisztítja a vérből az LDL, "rossz" koleszterint
Candida kúrához: VÖRÖSHAGYMA-CSÍRA
     - antiszeptikus, vírusölő, gombaölő, élősdiölő hatású.

 

 

 

 

 


 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Csíra

(Juditta, 2013.04.08 11:05)

Meddig lehet a külömböző csírákat enni ? pl mustár mag zsázsa stb.

kerdezek

(juci, 2010.10.19 22:57)

hogyan is kell csiraztatni a magvakat?

http://www.foci7.eoldal.hu/

(http://www.foci7.eoldal.hu/, 2010.05.24 19:35)

http://www.foci7.eoldal.hu/

Csírástatni való magvak

(Szamóca, 2010.04.19 10:32)

Szia Zsuzsa!
Bioboltokban árulnak csíráztatni való magvakat.
A vetni való magok nem használhatók erre a célra, mert azokat növényvédőszerekkel kezelik.

kérdezni szeretnék

(Zsuzsa, 2010.04.18 18:31)

hol kell beszerezni a csiráztatásra alkalmas magokat

Anitának

(Szamóca, 2009.12.30 09:40)

Szia!
Lehet csíráztatni is.

zsályacsíra

(Anita, 2009.12.29 22:39)

Épp most áztattam be egy adag lucernamagot - már alig várom, hogy legelhessem :) imádom!
Próbálkoztam volna már pl. zsályával is, de az valamilyen kocsonyás trutyivá változott és elég erős volt az "illata" is - azt inkább csak "vetni" érdemes?
Vagy Neked sikerült a vizes módszer is?

Válasz Juditnak

(Szamóca, 2009.07.22 09:42)

Szia!
Én nem vagyok orvos, úgyhogy alapvetően egy jó orvost kéne keresni.
A megoldás erősen függ attól, hogy mi okozza az ízületi fájdalmakat.
A legtöbb ízületi problémán segít a húsevés mérséklése, mert a húsevés következtében húgysav rakódik le az ízületekben, ami gyulladást, fájdalmat okoz. (Ez a köszvény oka is.)
De lehet a fájdalom oka valamilyen komoly kopás is. Ott csak enyhíteni lehet a táplálkozással, teljesen meggyógyítani nem.
Nem tudom, megnézték-e, hogy magas-e a vérében a húgysav szintje. Ez fontos lenne. Mert ha igen, a fizikoterápia tényleg nem fog használni étrendváltoztatás nélkül.

Kezdo vagyok

(Judit64, 2009.07.22 08:39)

A férjem cukor beteg és a térdében és könyökében jelentkezett ízületi fájdalom,fizioterapian voltunk de egyáltalán nem használt ezért gondolom, hogy valami belső okot kellene előbb megszüntetni ha tudnál segíteni, hogy hol kezdjem és mivel.
Üdvözlettel:Judit

Csírák

(Szamóca, 2009.05.13 09:17)

Szia Ági!
Köszönöm a kedves dicsérő szavakat! Nagyon jólesik. :)
Igen, nagyon sokan olvassák az oldalt is, és ezt, a csírákról szóló lapot is.
(Tudod, én látom, hogy hányan látogatnak el az oldalamra, és hogy az egyes bejegyzéseket hányan olvassák el. Meglepően sokan, aminek nagyon örülök.)
Jó lenne, ha leírnád, hol lehet beszerezni a csíráztató tálaidat. Esetleg (ha van néhány szabad perced) írhatnál néhány szót a használatukról is.
Nagyon hálás lennék érte.

csírák

(Ági, 2009.05.13 00:52)

Nagyon jó az írás remélem többen olvassák, mint ahányan véleményt írnak róla. Én fazekas vagyok, többek között csíráztató tálat is készítek, de nagyon kevesen ismerik még, hogy mire való, de észrevehetően nő az érdeklődés. Minden jót!