CSÖKKENTETT NÁTRIUMTARTALMÚ SÓ
A só életfontosságú az emberi szervezet számára, hiszen a nátriumnak szervezetünkben jelentős szerepe van pl. a sav-bázis egyensúly és az ozmotikus nyomás fenntartásában, továbbá az ideg- és izomműködésben.
A hagyományos só átlagosan 98-99%-os NaCI-tartalmú.
A természetes, kezeletlen sók, a bányászott kősó és a tengeri só beltartalmilag értékesebbek, mint a finomított sók. A tengeri só nyomelemtartalma gazdagabb a bányászott kősóénál.
Sokszor halljuk, hogy túl sok sót fogyasztunk. De hát lehet abból sokat fogyasztani, ami ennyire fontos a szervezetünk számára?
Felmerül a kérdés, hogy valójában naponta mennyi nátriumot fogyasztunk és mennyire lenne szükségünk? A túlzott bevitel milyen problémákat okozhat?
Magyarországon az emberek táplálkozással naponta átlagosan 10-15 gramm nátriumot visznek be szervezetükbe. Ezzel szemben az ajánlott napi mennyiség 2 gramm, ami 5 gramm konyhasónak felel meg.
Nagy sómennyiség kiválasztása fokozott terhelést ró a vesére és a szívre. A túlzott sófogyasztás növeli a szív- és érrendszeri betegségek (magas vérnyomás), a vesebetegségek és a gyomorrák kockázatát. Ezért szükséges az egészséges táplálkozásban és számos betegség diétájában is a Na-bevitel csökkentése.
A készen vásárolt termékek túlzott sótartalma az ízérzetünk nem megfelelő irányba történő eltolódásáért is felelős. Ez a magyarázat arra, hogy a megfelelően sózott ételt íztelennek, "sótlannak" érezzük.
Mit tehetünk saját egészségünk és családunk egészsége érdekében?
- A kenyerek és péksütemények kiválasztásánál ne vegyünk már a felületén is sózott sütőipari termékeket.
- A zöldség- és főzelékfélék esetén a friss vagy a fagyasztott készítményeket részesítsük előnyben a tartósított (konzerv vagy üveges) készítményekkel szemben.
- A sajtok kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy az ömlesztett sajtok nátriumtartalma meghaladja a natúr sajtokét.
- A zsiradékoknál vigyáznunk kell, mert bizonyos vajkrémek, margarinok eleve erősen sózottak.
Fedezzük fel a nyersanyagok természetes ízét és ne rontsuk el felesleges sózással (pl. paradicsom, paprika, uborka, retek, újhagyma).
Ételkészítéshez ajánlatos a csökkentett nátriumtartalmú só használata, amely 40%-kal kevesebb nátriumot tartalmaz (de betegség esetén kérje táplálkozási szakember véleményét, mert bizonyos betegségek - pl. idült veseelégtelenség - esetén használata nem javasolt).
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
A csökkentett nátriumtartalmú só "egészséges", kérdezzétek meg az USA-ban a halálra ítélteket akiknek káliumot adnak amitől megáll a szíve! Szerintem nem kell tovább magyaráznom...
A nátrium hiány több megbetegedés oka, illetve, ha hirtelen pótolni akarjuk, akkor valóban vérnyomás emelő, de ezért kell fokozatosan visszaállni a megfelelő nátrium bevitelre! Amit a koleszterinre fognak, azért a kálium a felelős!
Sóból annyit lehet enni amennyit csak akarunk, akiknek nincs vese problémája! A nátrium kiürítésre fel van készülve a szervezet, izzadással stb. Nyáron ezért szédülünk a melegben, mert nátrium hiány lép fel! A káliumot csak vizelet útján tudja üríteni a szervezet, ezért lehet túladagolni!
És ha ennyire egészségtelen a nátrium, akkor miért csak csökkentett változatban van? Miért nincs színtiszta kálium só? Talán mert akkor azonnali halál következne be és nem lassú halál évtizedek múlva?
Ha ennyire jó a kálium, azaz a nátrium csökkentett só, akkor az infúzióban miért van 30 egység nátrium és 1 egység kálium? Káliumra szükség van! De nátrium:kálium 30:1, és ezt is állítja be a szervezet, amíg tudja!
A vérkép esetében lejjebb vitték a nátrium szintet, ami a vérkép szerint kiváló, az már régen hiány állapot! Nem tűnik fel senkinek, hogy egyre több szív megállás fordul elő már fiataloknál is?
El kellene már gondolkozniuk az embereknek...
Re: Csökkentett nátriumtartalmú só
(Szilvi, 2013.06.20 12:00)
Drága előző hozzászóló, a banán igen magas káliumtartalmú élelmiszer, mégis vannak népek, akik vígan elvannak vele, és senki sem makkan meg tőle. Ugye azt te sem gondolod komolyan, hogy a káliuminjekció káliumtartalma megegyezne a sóban lévő kálium mennyiségével?
Télleg gondolkodni kéne. Vagy tanulni.....
Na csökkentett só
(AS74, 2011.03.02 13:59)Mi már jó ideje használunk egy 50%-kal csökkentett Na tartalmú sót. Ezt csak gyógyszertárakban lehet kapni, ezzel is azt igazolva, hogy nagy szükségük van az embereknek erre a termékre és ez nagyon fontos a szervezetünk számára. Magyarországon igen magas a hypertoniások és szív-érrendszeri betegségben szenvedők száma. Ebben a mértéktelen só fogyasztás is szerepet játszik. A rengeteg gyógyszer helyett megelőzésre, preventióra kellene inkább oda figyelni.Só nélkül élni-szerintem- nem lehet. Erre lehet alkalmas a már említett 50%-kal csökkentett Na tartalmú só.
Konyhasó
(Vinci, 2010.11.23 20:41)
96,99%-os konyhasó egyálltalán nem káros az egészségre, sőt szükságes a szervezet zavartalan működéséhes.
Sajnos, hogy már az 1950-es évek végétöl mérgeznek
bennünket káliummal amit a konyhasóba kevernek ezzel csökkentik a konyhasó nátrium tartalmát. Tudvelévő, hogy a kálium szív ,érrendszeri és más betegségek elő
idézője. Ezért ajánlom mindenkinek nézzenek utána!!!!! érdemes saját egészségünk érdekében!!!!!!!
Csökkentett nátriumtartalmú só.
(Szamóca, 2010.10.31 21:05)
Szia!
Az általam vásárolt csökkentett nátriumtartalmú sóban kálium-klorid és magnézium-szulfát van még.
Tudtommal egyik sem ártalmas az emberi szervezetre, sőt, a kálium-klorid kifejezetten hasznos, mert a létfontosságú kálium ebből az anyagból szívódik föl a leghatásosabban.
csökkentett nátriumtartalmú só
(csökkentett nátriumtartalmú só , 2010.10.31 20:56)
és mi van a sóban a nátrium helyett?
http://szentkoronaradio.com/letoltes/2009_08_13_eloadas-by-tejfalussy-andras
Csökkentett nátriumtartalmú só
(1523, 2013.05.30 11:31)