Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


KAKAÓ HELYETT - KAROB

2009.01.18

A karobot Magyarországon nem túl régen ismerik, elsősorban a bioboltokban kapható karobpor, és a belőle készített termékek (pl csokoládék).

A karobot a szentjánoskenyérfa megőrölt magjából állítják elő. Színében és illatában a kakaóra emlékeztet. Vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmi rostokban gazdag, antioxidáns hatású élelmiszer. Zsírtartalma alacsonyabb, szénhidrát-, B- és A-vitamin és kalciumtartalma magasabb a kakaóporénál.

Koffein- , teobromin- , valamint glutén- és laktózmentes, nem tartalmaz koleszterint, purint, és nátriumszegény.

A Magyarországon kapható karobpor semmilyen kémiai adalékanyagot, segédanyagot vagy kezelést nem kap, ahogy a termesztés során sem alkalmaznak vegyszereket.

Gyermekek, várandós és szoptató anyukák, idősek, lisztérzékenyek, tejcukorérzékenyek, csontritkulásban, szív- és keringési betegségben szenvedők, valamint köszvényes betegek is bátran fogyaszthatják.

A karobpor íze a kakaóénál enyhébb, ezért ételkészítéshez a kakaónál másfélszer többet kell használni belőle.

Hideg és meleg folyadékokban egyaránt jól oldódik. Felhasználható a kakaópor helyett sütemények, krémek, tejes italok, fagylaltok készítéséhez.

 

100 g termékben

karobpor

kakaópor

energia (kJ)

738

1630

fehérje (g)

4,5

16,8

zsír (g)

0,7

23,7

szénhidrát (g)

46

5,5

vas (mg)

50

10

nátrium (mg)

100

700

kálium (mg)

450

650

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

karob

(kata, 2014.09.07 07:11)

abban szeretnék segitséget kérni ,hogy a karob porból hogy tudnék kakaót késziteni?a gyermekem laktózérzékeny.AZ ÍZÉVEL VAN PROBLÉMÁNK,DE LEHET HOGY ÉN TETTEM SOK PORT BELE.KÖSZÖNÖM

karobkrém készítése

(Magdi, 2013.02.27 00:53)

Találtam a neten karobkrém receptet, de ezt abszurdnak érzem, valami nem stimmel vele (1 dl tej, 5 dkg karobpor, 8 dkg pudingpor (ez 2 csomag!), 10 dkg cukor, 3 tojás) ezek a hozzávalók. Hogy lesz ebből krém? Pedig szeretném elkészíteni, de ehhez hozzá se merek fogni. Keveslem az 1 dl tejet! Ha tudnál ebben segíteni, megköszönném.
Üdvözlettel: Magdi

Re: karobkrém készítése

(Szamóca, 2013.02.27 08:25)

Szia!
Ez így tényleg nem jó.
Az az 1 dl tej minimum 1 liter. Hogy a tojással mit kell csinálni, azt nem tudom.
Találtam neked egy másik hasonló receptet:

KAROBKRÉM

1 l tej,
3 db tojás,
100 g kristálycukor,
50 g karobpor,
80 g pudingpor (tejszín ízű).

A pudingport kevés hideg tejjel, a karobporral, a cukorral és a tojások sárgájával alaposan elkeverjük. Közben a maradék tejet felforraljuk, és a karobos masszát óvatosan hozzáöntve, állandó keverés mellett besűrítjük. A tűzről levéve gyors, egyenletes mozdulatokkal eloszlatjuk benne a tojások keményre habbá vert fehérjét. Üvegtálkákba tesszük, és jól lehűtve kínáljuk.

A recept forrása: http://nicehajgyogyaszat.hu/tudastar/a-candida-gombarol

KAROB

(Sandi Salzburg, 2012.10.22 16:18)

most beindult a mozi, akkor elvileg lehetne a lisztnélküli csokistortát is részben, vagy teljesen karobbak elkészíteni ?
vagy vannak tapasztalatok egy csokofagyit karobbal "összedobni"
mindig a kérdés elvileg, de érdekelne a gyakorlati része is
csokol(ádé)