KAKAÓ HELYETT - KAROB
A karobot Magyarországon nem túl régen ismerik, elsősorban a bioboltokban kapható karobpor, és a belőle készített termékek (pl csokoládék).
A karobot a szentjánoskenyérfa megőrölt magjából állítják elő. Színében és illatában a kakaóra emlékeztet. Vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmi rostokban gazdag, antioxidáns hatású élelmiszer. Zsírtartalma alacsonyabb, szénhidrát-, B- és A-vitamin és kalciumtartalma magasabb a kakaóporénál.
Koffein- , teobromin- , valamint glutén- és laktózmentes, nem tartalmaz koleszterint, purint, és nátriumszegény.
A Magyarországon kapható karobpor semmilyen kémiai adalékanyagot, segédanyagot vagy kezelést nem kap, ahogy a termesztés során sem alkalmaznak vegyszereket.
Gyermekek, várandós és szoptató anyukák, idősek, lisztérzékenyek, tejcukorérzékenyek, csontritkulásban, szív- és keringési betegségben szenvedők, valamint köszvényes betegek is bátran fogyaszthatják.
A karobpor íze a kakaóénál enyhébb, ezért ételkészítéshez a kakaónál másfélszer többet kell használni belőle.
Hideg és meleg folyadékokban egyaránt jól oldódik. Felhasználható a kakaópor helyett sütemények, krémek, tejes italok, fagylaltok készítéséhez.
100 g termékben |
karobpor |
kakaópor |
energia (kJ) |
738 |
1630 |
fehérje (g) |
4,5 |
16,8 |
zsír (g) |
0,7 |
23,7 |
szénhidrát (g) |
46 |
5,5 |
vas (mg) |
50 |
10 |
nátrium (mg) |
100 |
700 |
kálium (mg) |
450 |
650 |
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
abban szeretnék segitséget kérni ,hogy a karob porból hogy tudnék kakaót késziteni?a gyermekem laktózérzékeny.AZ ÍZÉVEL VAN PROBLÉMÁNK,DE LEHET HOGY ÉN TETTEM SOK PORT BELE.KÖSZÖNÖM
karobkrém készítése
(Magdi, 2013.02.27 00:53)
Találtam a neten karobkrém receptet, de ezt abszurdnak érzem, valami nem stimmel vele (1 dl tej, 5 dkg karobpor, 8 dkg pudingpor (ez 2 csomag!), 10 dkg cukor, 3 tojás) ezek a hozzávalók. Hogy lesz ebből krém? Pedig szeretném elkészíteni, de ehhez hozzá se merek fogni. Keveslem az 1 dl tejet! Ha tudnál ebben segíteni, megköszönném.
Üdvözlettel: Magdi
Re: karobkrém készítése
(Szamóca, 2013.02.27 08:25)
Szia!
Ez így tényleg nem jó.
Az az 1 dl tej minimum 1 liter. Hogy a tojással mit kell csinálni, azt nem tudom.
Találtam neked egy másik hasonló receptet:
KAROBKRÉM
1 l tej,
3 db tojás,
100 g kristálycukor,
50 g karobpor,
80 g pudingpor (tejszín ízű).
A pudingport kevés hideg tejjel, a karobporral, a cukorral és a tojások sárgájával alaposan elkeverjük. Közben a maradék tejet felforraljuk, és a karobos masszát óvatosan hozzáöntve, állandó keverés mellett besűrítjük. A tűzről levéve gyors, egyenletes mozdulatokkal eloszlatjuk benne a tojások keményre habbá vert fehérjét. Üvegtálkákba tesszük, és jól lehűtve kínáljuk.
A recept forrása: http://nicehajgyogyaszat.hu/tudastar/a-candida-gombarol
KAROB
(Sandi Salzburg, 2012.10.22 16:18)
most beindult a mozi, akkor elvileg lehetne a lisztnélküli csokistortát is részben, vagy teljesen karobbak elkészíteni ?
vagy vannak tapasztalatok egy csokofagyit karobbal "összedobni"
mindig a kérdés elvileg, de érdekelne a gyakorlati része is
csokol(ádé)
karob
(kata, 2014.09.07 07:11)