Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


MEDVEHAGYMA

2009.01.15

Kép A medvehagyma liliomfélék családjába tartozó növény. Népies neve: sásihagyma. Erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkot. A fokhagyma illatára és ízére emlékeztető 30-40 cm magas évelő növény. Április-május környékén virágzik. A hagyma hosszúkás-tojásdad alakú.

A medvehagyma fiatal leveleit és hagymáját használják gyógyászati célokra. A tavaszi hónapokban gyűjtik. Hagymáját a vöröshagymához hasonlatosan tárolják. Levelét manapság piacokon, zöldségeseknél is árusítják.

A növény szerves kénvegyületeket (alkilcisztein-szulfoxidokat) tartalmaz.

A medvehagyma fokozza az étvágyat, javítja az emésztőrendszer működését. C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét. Tudományos megfigyelések szerint vérnyomáscsökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Laboratóriumi körülmények között a fokhagyma és a medvehagyma a vérszérum koleszterin szintjét csökkentették.

Kép A medvehagyma rendszeres fogyasztása a koleszterinszint csökkentésének és így számos szív-érrendszeri megbetegedés megelőzésének természetes gyógymódja.


A népi orvoslás a medvehagymát felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére is alkalmazza. A népi megfigyelések szerint a hagyma borogatásként vagy lemosásként való használata jótékony hatású egyes gombás fertőzések ellen. De óvatosan kell alkalmazni, mert egyeseknél kiütéseket, bőrpírt okozhat.

 

FIGYELEM!!

A medvehagyma enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel történő együttes szedése nem javasolt, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat. A megnövekedett vérzéshajlam miatt nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és csak orvosi felügyelet mellett megengedett véralvadásgátlót, nem-szteroid gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára a rendszeres hagymafogyasztás.

A medvehagyma levele könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel! Ezért nagyon figyelmesen szedjük, mert a másik két növény mérgező hatású.

 

A medvehagyma levele felhasználható zöldköretként, ecetes vagy olajos öntetű saláta, leves, főzelék, fasírt vagy más húsos ételek ízesítésére. Fogyasztható magában pl. apróra vágva vajas kenyéren friss és szárított formában egyaránt. Május végén szezonja véget ér, azonban fűszerolajba keverve még jó néhány hónapig ízesíthetünk vele.

A pestóhoz hasonló medvehagyma szósz összetevői 8-10 darab aprított medvehagyma levél, olívaolaj, kevés só és esetleg reszelt parmezán összeturmixolva. Jól zárható üvegben, hűtőszekrényben ajánlott tárolni, az előállított szósz köretek kiváló kiegészítője.

A fokhagyma és a medvehagyma kéntartalmú hatóanyagai megegyeznek, csak mennyiségi összetételük eltérő.


Orfűn minden évben Medvehagyma Napot tartanak, a rendezvénysorozat keretein belül helyi medvehagymás ételkülönlegességek kerülnek az asztalra.

 

Ha szeretnél medvehagymás ételt készíteni, próbáld ki:

GOMBÁS OMLETT MEDVEHAGYMÁVAL

MEDVEHAGYMA KRÉMLEVES

MEDVEHAGYMÁS POGÁCSA

MEDVEHAGYMÁS TÓCSNI

MEDVEHAGYMÁS KRUMPLIPÜRÉ

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Medvehagyma

(Szamóca, 2010.05.04 10:37)

Szia Pannika!
A medvehagyma vérhígítókkal való kölcsönhatását csak azért írtam le, mert "jobb félni, mint megijedni".
Szerintem az, aki véralvadásgátlót szed, inkább ne egyen medvehagymát, főleg ne nagyobb mennyiségben.
Abban azonban nagyon nem értek egyet veled, hogy az a "pár levélke", amit az egyes ételekbe belefőz, belesüt az ember, teljesen haszontalan.
Tudod, az elmúlt pár hétben - most, a medvehagyma-szezonban - valóban nem tettünk se a krumplipürébe, se a pogácsába, se a levesbe, se a tócsniba egy-egy alkalommal több kiló medvehagymát, de szinte minden étkezésnél ettük valamilyen formában.
Én azt gondolom, hogy ha nem is egyszerre eszik belőle több kilót az ember, hanem rendszeresen tesz néhány levélkét az ételekbe, a gyerek uzsonna szendvicsébe, a salátákba, a rántotta tetejére, az is használ.
Tudod, a többi gyógyhatásúnak tartott növényből (pl. fokhagyma, áfonya) sem eszik meg az ember tíz kilót egyszerre.

Medvehagyma

(Pannika, 2010.05.04 10:18)

Szia, amit írsz, sajnos nem mindenben felel meg a valóságnak. Ahhoz, hogy a medvehagyma bármiféle rendellenességet okozna a vérhigítókkal való összeütközésében, minimum 1 kilót kellene megenni egyszerre, de még ez sem lenne veszélyes. Sajnos a hasznos oldalai is csak akkor jönnek elö (mint minden egészséges zöldnél), ha nagy mennyiségben és föleg gyakran fogyasztod. Attól a pár levélkétöl, amit a pogácsába teszel vagy a túróba, nem lesz se jobb, se rosszabb senkinek.

Medvehagyma

(Medvehagyma.eu, 2009.10.03 17:13)

Sziasztok!

Hogy ne nélkülözze senki a téli hónapokban sem a medvehagymát ajánlanék egy jó helyet ahol fagyasztva a levelet és sózva az aprított levelet meglehet vásárolni. Nézzétek meg a medvehagyma.eu oldalt.