Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


MAGAS KOLESZTERINSZINTRE ÉS CUKORBETEGEKNEK: TÖNKÖLYBÚZA

2009.01.15

Sütéshez-főzéshez évek óta csak tönkölybúzából készülő malomipari termékeket használok.

Tönkölybúzából kapható nálunk sima fehér liszt, teljes kiőrlésű liszt, rétesliszt és búzadara is.

A tönkölybúzából készült malomipari termékek pontosan úgy használhatók a sütés-főzés folyamán, mint a megszokott búzalisztek és búzadarák. Az ízük is megegyezik. A különbség annyi, hogy a tönkölyliszteknek magasabb a sikértartalmuk, ezért a belőlük készülő sütemények, péksütemények mutatósabbak, jobb állagúak lesznek, mint a hagyományos búzalisztből készülők.

Tény, hogy a tönkölylisztek drágábbak, mint a hagyományos búzaliszt, de élettani hatásuk sokkal kedvezőbb.

A tönkölybúza a búza legrégebben ismert változata: története több mint 8000 évre vezethető vissza. Termesztése hosszú időn át visszaszorult, mert terméshozama alacsony, de betegségekkel szemben ellenálló. A tönkölybúza termesztése során nem használnak sem műtrágyát, sem növényvédő szert. Sikértartalma magas (a közönséges búzához képest hatszoros, az ember számára sokkal jobban hasznosítható fehérjét tartalmaz; aminosav-összetétele kiváló), sütési tulajdonságai pedig kedvezőek. Beltartalmi értékeit tovább növeli a közönséges búzához viszonyított magas ásványianyag tartalma és sokrétű vitamin-összetétele is.

Rendkívüli fehérje-keményítő aránya miatt a hagyományos finomlisztnél kevésbé hízlal, ráadásul a belőle készült ételek laktatóak, így kis mennyiség elfogyasztása is jóllakottságérzetet kelt, közben pedig elegendő vitaminhoz és ásványhoz is jutunk. Megtalálható benne szinte a teljes B-vitamin –csoport  a B-12 vitamin kivételével. Niacinban és E-vitaminban is gazdag.  Réz-, vas-, mangán-, kálcium-, magnézium-, foszfor-, szelén- és cinktartalma is magas.

Fogyasztása cukorbetegek számára kifejezetten ajánlott a hagyományos fehér liszt helyett.

Rendszeres, hosszú távú fogyasztása koleszterinszint-csökkentő és az érelmeszesedést megelőző hatású. Esszenciális zsírtartalma jótékonyan hat az idegrendszerre.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

why bath tubes on cialis commercials

(Comninoni, 2022.06.07 12:09)

acheter levitra 20mg en ligne Xotwyw https://newfasttadalafil.com/ - Cialis Extremely ill patients such as those with sepsis should be hospitalized to receive parenteral antibiotics usually a broadspectrum cephalosporin and an aminoglycoside. Ydkydb Canadian Viagra Overnight <a href=https://newfasttadalafil.com/>purchase cialis</a> Mpuavb https://newfasttadalafil.com/ - cialis online no prescription Wubbah

tönköly

(piroska, 2011.07.23 07:36)

Szia!

Köszi a választ.Még annyit hogy a fehér tb. liszt ugyan olyan értékes tápanyagokban mint a teljes kiőrlésű?Vagy az is elvesztette ezeket a tulajdonságait,épp azért mert fehér/mint a sima liszt/?Nem találtam erre a kérdésemre sehol választ.
Előre is köszi.

Tönkölyliszt

(Szamóca, 2011.07.21 21:49)

Szia Piroska!
Tönkölylisztből ugyanúgy van fehérliszt és rétesliszt is, mint a hagyományos búzából. Ahol nincs beleírva a receptbe, hogy teljes kiőrlésű liszttel készült a sütemény, ott tönköly fehérlisztet használtam.

tönköly

(piroska, 2011.07.21 21:28)

Szia!

Akkor ezeket a süteményeket amik az oldaladon vannak lehet sütni teljes kiőrlésű tb.lisztből is?Vagy csak egy részét helyettesíthetem vele a sima lisztnek?

Tönköly liszt

(Szamóca, 2010.12.06 20:15)

Szia!
Igen, van tönköly fehér liszt is.
Pont ugyanolyan ízű és felhasználhatóságú, mint a hagyományos búza finomliszt.

Tonkolybuza liszt

(cicus, 2010.12.06 15:00)

A tonkolybuza liszt feher szinuben is van? Csak azert kerdezem mert meg nem lattam!

Tönkölybúza

(Szamóca, 2010.01.05 16:21)

Szia!
Köszönöm szépen az új infókat!
Vegetáriánus vagy? Ha igen, nem csak szójával "helyettesítheted" a húst, ha helyettesíteni akarod. Nagyon jó fasírtot, pástétomot, töltött, rakott zöldségekbe való tölteléket lehet csinálni például gombából, lencséből, babból, csicseriborsóból és egy sor más növényből is.

tönkölybúza

(balambaer, 2010.01.05 14:55)

Sziasztok,
úgy tudom a sok már leírt jó tulajdonsága mellett az egyik vagy talán egyetlen olyan gabona, amely nem savasít, hanem lúgosít. Ugyan ez csak a 3 hónapnál nem öregebb búzából készült termékekre vonatkozik.
Mostanában tértünk át a hagyományos búzalisztről erre, de azért nagyon sajnálom, hogy a vegetáriánus és szójából, húspótló növényekből készült termékek borzasztó drágák!

tönköly

(ram, 2009.07.20 22:17)

http://hedonism.hu/archives/2007/07/05/Giga_liszt_poszt_1_resz/

Tönkölybúza

(Szamóca, 2009.03.25 14:12)

Szia Nóra!
Nagyon jó ezt olvasni. :)
(Látod, előre szerződnöm kellett volna valami tönkölybúzát forgalmazó céggel, ha már "reklámozom" őket. :DDD)
Szeretném, ha sokan megtudnák, kipróbálnák, megtapasztalnák, hogy ami egészséges, az lehet finom is. :)

tönkölybúza

(Nóra, 2009.03.25 10:17)

Csillagvirág, a Te blogod hatására tértem át a tönkölybúza termékek fogyasztására. Most már csak tb. lisztből sütök-főzök a családnak. Gratulálok az alkotásaidhoz, és köszönöm a sok remek receptet!