ABLAKOS LINZER
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojássárgája, csipetnyi só, csipetnyi fahéj vagy reszelt citromhéj 10 dkg töltetlen savanyúcukorka (lehetőleg többféle színű).
Elkészítés:
A savanyúcukorkát egy vastag, erős műanyagzacskóba tesszük, és egy klopfolóval kicsit összetörjük.
A vajat gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a liszttel. Szintén gyorsan belegyúrjuk a többi alapanyagot a savanyúcukorkát kivéve. Aztán fél órát hűvös helyen pihentetjük a tésztát.
Aztán lisztezett deszkán nyújtsuk ki, szaggassunk ki belőle különféle mintákat, aztán minden sütemény közepét szúrjuk ki egy kisebb kiszúróval.
A maradék tésztából hosszú hurkákat gyúrhatunk, és formázhatunk perecet, karikát.
A süteményeket (megbízhatóan tapadásmentes) sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, az egyes sütemények közepébe, a kivágott részbe beleszórunk néhány savanyúcukor darabkát, aztán alinzereket elõmelegített sütõben (200°C) 12-15 percig sütjük (a tésztának nem szabad megbarnulnia).
Amikor megsült, hagyjuk a tepsiben kihűlni, aztán óvatosan leválasztjuk.
A sütemények közepén a cukorkából színes ablak keletkezik. Ez nagyon jól mutat, ha a süteményt karácsonyfadísznek vagy más karácsonyi szobadísznek használjuk. Viszont nagyon óvatosnak kell lenni, ha evésre szánjuk az ablakos linzert, mert a vékony cukor esetleg vághat.
Tipp:
Sütés előtt belenyomhatunk a tésztába egy természetes szálból készült cérnát vagy egy műanyagbevonat nélküli szaloncukorakasztó kampót, ami később akasztóként szolgálhat, ha dísznek használjuk a süteményt.
Ugyanezt a süteményt mézeskalácsból is megcsinálhatod. Kitűnő karácsonyfadísz lesz úgy is belőle.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Láttam ezt az ablakos sütit és meg is kóstoltam. Nagyon finom és mutatós.
receptről
(Vira, 2013.02.23 19:39)