ALMAFÁNK - 10 perc alatt készen van!
Hozzávalók:
4 közepes alma, 30 dkg liszt, 2 tojás, 2 evőkanál cukor, negyed mokkáskanál őrölt fahéj, fél csomag sütőpor, étolaj a kisütéshez.
Elkészítés:
Az almákat megtisztítjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük.. Ha sok leve van az almának, kinyomkodjuk.
A többi hozzávalót az almába keverjük.
Evőkanállal darabokat szaggatunk a tésztából a forró olajba, és a fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
A megsült fánkokat konyhai papírtörlőre szedjük. Porcukorral megszórva vaníliaöntettel és átszűrt, likőrrel kikevert lekvárral tálaljuk.
VANÍLIAÖNTET
Hozzávalók:
fél liter + 1 dl tej, 10 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 2 evőkanál étkezési keményítő, 1 rúd vanília (vagy 2 csomag vaníliás cukor), 1 evőkanál vaj.
Elkészítés:
A vaníliarudat félbevágjuk, a belsejét a fél liter tejbe kaparjuk, beledobjuk a tejbe a vaníliarudat is, és együtt felforraljuk. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a keményítővel, felhígítjuk a maradék 1 dl hideg tejjel, újra simára keverjük, majd óvatosan a vaníliás tejhez adjuk. Az így kapott keveréket állandó keverés mellett, lassú tűzön besűrítjük. Amikor besűrűsödött, levesszük a tűzről, és hozzákeverünk egy evőkanál vajat.
ALMAFÁNK CSÖKKENTETT SZÉNHIDRÁTTARTALOMMAL
Hozzávalók:
4 közepes alma, 10 dkg teljes kiőrlésű (tönköly)liszt, 10 dkg hajdinaliszt, 2 tojás, 2 evőkanál nyírfacukor (vagy ennek megfelelő mennyiségű más sütésálló édesítőszer), negyed mokkáskanál őrölt fahéj, fél csomag sütőpor, étolaj a kisütéshez.
Elkészítés:
Az almákat megtisztítjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük.. Ha sok leve van az almának, kinyomkodjuk.
A többi hozzávalót az almába keverjük.
Evőkanállal darabokat szaggatunk a tésztából a forró olajba, és a fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
A megsült fánkokat konyhai papírtörlőre szedjük. Likőrrel kikevert diabetikus lekvárt adhatunk hozzá.