Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


ARANYGALUSKA

2008.01.30

Kép Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt,  1 tojás sárgája, 2,5 dkg élesztő (egy fél kocka friss élesztő),  2 dl langyos tej, 2 evőkanál cukor, csipetnyi só, pici reszelt citromhéj,

10 dkg olvasztott vaj.
A töltelékhez: 15 dkg cukor,  30 dkg darált dió, 10 dkg mazsola.

Elkészítés:
Tördeljük bele az élesztőt a langyos tejbe, szórjunk bele egy csipetnyi cukrot, és futtassuk fel. A felhabzott élesztős tejet keverjük az átszitált lisztbe, dolgozzunk bele a tojás sárgáját, a cukrot, a citromhéjat és a sót. Gyúrjunk össze a tésztát. (Ha nem elég puha, öntsünk még bele apránként langyos tejet.) Dagasszuk simára, és kelesszük duplájára.
A megkelt tésztát borítsuk egy lisztes gyúródeszkára, és szaggassuk ki a legkisebb pogácsaszaggatóval. Az apró "pogácsákat" mártsuk egyenként olvasztott vajba, és helyezzük egy sütőpapírral bélelt magasabb falú kisebb tepsibe szorosan egymás mellé. Amikor megtelt a tepsi alja, bőven szórjunk a tésztára cukros darált diót és mazsolát. Ezután megint egy réteg tészta következik, rá megint cukros-mazsolás dió. A rétegezést addig folytassuk, míg a tészta el nem fogy.
A még nyers süteményt ezután hagyjuk még fél órát kelni, majd előmelegített sütőben süssük aranybarnára.
Vaníliaöntettel és tejszínhabbal tálaljuk.

 

Kép

 

A vaníliaöntet hozzávalói:
fél liter + 1 dl tej, 10 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 2 evőkanál étkezési keményítő, 1 rúd vanília, 1 evőkanál vaj, (1 csomag vaníliás cukor).

Elkészítés:
A vaníliarudat félbevágjuk, a belsejét a fél liter tejbe kaparjuk, beledobjuk a tejbe a vaníliarudat is, és együtt felforraljuk. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a keményítővel, felhígítjuk a maradék 1 dl hideg tejjel, újra simára keverjük, majd óvatosan a vaníliás tejhez adjuk. Az így kapott keveréket állandó keverés mellett, lassú tűzön besűrítjük. Amikor besűrűsödött, levesszük a tűzről, és hozzákeverünk egy evőkanál vajat, és esetleg egy csomag vaníliás cukrot.
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Aranygaluska

(Szamóca, 2010.03.11 08:55)

Nagyon örülök, hogy ízlett.

aranygaluska

(Mártus, 2010.03.09 19:04)

Nagyon fincsi lett?és nem volt nehéz az elkészítése!
Az egész családnak ízlett!Köszönjük!Szia!

aranygaluska

(Katica, 2009.11.11 06:27)

Nagyon jó recept. Kipróbáltam. Köszönöm!

Aranygaluska

(Szamóca, 2009.05.19 11:47)

Örülök, hogy neked is ízlett. :)

aranygaluska

(Tini, 2009.05.18 20:28)

megcsináltam és nagyon jó