Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


BÁLINT SÜTEMÉNYE

2008.01.29

Hozzávalók (egy 40 x 35 cm-es nagy tepsihez):

A tésztához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál rétesliszt, 5 dkg darabosra vágott vagy darált dió.
Az első krémhez: 25 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, 1 dl rum (vagy 1 dl vízben feloldott két evőkanál rumaroma), 1 csomag vaníliás cukor.
A második krémhez: 25 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 vaníliás főzős pudingpor, 3 dl tej.
A sütemény tetejére: olvasztott étcsokoládé.

  

Kép

 
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a hat kanál cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet összekeverjük a dióval, és a diós lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát egy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon tűpróbáig sütjük.
(Kb. 10-12 perc alatt megsül.)

A megsült tésztát kihűtjük, aztán félbevágjuk. (Nem két réteget kell vágni belőle, mint a tortalapokból, hanem felülnézetből nézve a téglalap alakú tésztát két egyforma nagyságú kisebb téglalappá vágjuk szét. A 40 x 35 cm-es téglalapot két 20 x 35 cm-esre vágjuk.)

Az első krémhez összekeverjük a darált diót, porcukrot, vaníliás cukrot és a rumot. Egy éppen kenhető, de kemény masszát kell kapnunk.

A második krémhez a 3 dl tejből és a pudingporból a cukorral sűrű pudingot főzünk. Amikor a puding megfőtt, még melegen apránként belekeverünk 10 dkg vajat. Ezután a pudingot gyakran megkeverve kihűtjük. Amikor kihűlt, habosra keverjük a maradék vajjal.

Az egyik tésztalapot tortatálra tesszük. Rákenjük a diós krémet. A dión egyenletes vastagságban elosztjuk a vaníliakrémet. A vaníliakrémre ráborítjuk a másik tésztalapot, és óvatosan lenyomkodjuk.

A sütemény tetejét olvasztott csokoládéval vonjuk be.

 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Bálint süteményről

( Eichkernné- Piroska-, 2010.02.15 09:17)

Ez nagyon finom sütemény, hasonló a Részeges Izidorhoz, csak ahoz kell még az alsó tésztalapra egykis barack lekvár. Azza kell előbb megkenni, és utána kell a diós krémet rákenni. Ezt is ki lehet próbálni. Nagyon finom.