Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


BÁLINT SÜTEMÉNYE

2008.01.29

Hozzávalók (egy 40 x 35 cm-es nagy tepsihez):

A tésztához: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál rétesliszt, 5 dkg darabosra vágott vagy darált dió.
Az első krémhez: 25 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, 1 dl rum (vagy 1 dl vízben feloldott két evőkanál rumaroma), 1 csomag vaníliás cukor.
A második krémhez: 25 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 vaníliás főzős pudingpor, 3 dl tej.
A sütemény tetejére: olvasztott étcsokoládé.

  

Kép

 
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből - fokozatosan hozzáadva a hat kanál cukrot - kemény habot verünk. Ezután, tovább verve a habot, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
A lisztet összekeverjük a dióval, és a diós lisztet laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba.
A tésztát egy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben 200 fokon tűpróbáig sütjük.
(Kb. 10-12 perc alatt megsül.)

A megsült tésztát kihűtjük, aztán félbevágjuk. (Nem két réteget kell vágni belőle, mint a tortalapokból, hanem felülnézetből nézve a téglalap alakú tésztát két egyforma nagyságú kisebb téglalappá vágjuk szét. A 40 x 35 cm-es téglalapot két 20 x 35 cm-esre vágjuk.)

Az első krémhez összekeverjük a darált diót, porcukrot, vaníliás cukrot és a rumot. Egy éppen kenhető, de kemény masszát kell kapnunk.

A második krémhez a 3 dl tejből és a pudingporból a cukorral sűrű pudingot főzünk. Amikor a puding megfőtt, még melegen apránként belekeverünk 10 dkg vajat. Ezután a pudingot gyakran megkeverve kihűtjük. Amikor kihűlt, habosra keverjük a maradék vajjal.

Az egyik tésztalapot tortatálra tesszük. Rákenjük a diós krémet. A dión egyenletes vastagságban elosztjuk a vaníliakrémet. A vaníliakrémre ráborítjuk a másik tésztalapot, és óvatosan lenyomkodjuk.

A sütemény tetejét olvasztott csokoládéval vonjuk be.

 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

balint

(vandavass, 2011.09.14 16:08)

Sütőpor

(Szamóca, 2011.04.24 16:52)

Szia Reni!
Én nem szoktam sütőport tenni a tésztába. A fölvert tojásfehérjétől emelkedik meg.

sutopor

(reni, 2011.04.24 08:40)

meg ma szeretnem megsutni, de nem tudom h sutoport nem kellene beletenni?

marcsa

(horváth mária, 2010.06.25 13:24)

én arrol szeretnék irni hogy én ezt kiprobáltam és nagyon finom lett szinte minden héten csinálnom kellannyira izlett acsaládomnak köszi a receptet

Méret

(Szamóca, 2010.06.23 13:19)

Szia!
Teljesen igazad van. Köszönöm!

süti

(dagmar, 2010.06.23 13:11)

Egy kis kiigazítás:
Ha a 40x35 cm-es lapot kettévágod, akkor vagy két 40x17,5 cm-es darabot, vagy két 20x35 cm-es darabot kapsz. Ahhoz, hogy 20x17,5 cm-es tésztáid legyenek 4-be kell vágni a lapot.

Larissza

(Balintok orome, 2010.05.08 21:46)

Ugy latom ezt nekem is ki kell probalnom, mert az en kisfiam is Balint(10 eves).Nagyon megorult amikor meglatta ,hogy van egy kimondottan Balintoknak keszitheto suti is.
Koszonjuk

Bálint süti

(Szamóca, 2010.02.21 10:56)

Szia Márta!
Igen, a pirított diónak intenzívebb az íze.
A tejszínes vaníliakrém nekünk is az egyik kedvencünk, de annyira sok süteményem és tortám készül vele, hogy ennél direkt főzött krémet csináltam, hogy kicsit más legyen, mint a többi. De biztos vagyok benne, hogy a tejszínes krémmel is csodálatosan finom.
Nagyon szépen köszönöm az ötleteket!

Balint sutemenye

(Marta Porteleki, 2010.02.21 10:25)

Megsutottem a sutit, nagyon-nagyon finom. Csak annyit valtoztattam a recepten, hogy piritott diot hasznalok, igy intenzivebb az ize, idohiany miatt instant pudingot, amit tejszinnel kevertem ki. A vegeredmeny egy tokeletes suti, lagy vaniliakrem, ami igazan harmonizal a rumos-dioval, plusz egy habkonnyu piskota. Koszonom ezt a remek receptet!

Bálint sütemény

(ICA, 2010.02.19 18:14)

Nagyon gusztán néz ki! A hétvégén ki is fogom próbálni!

a Bálint süteményröl

(mamus, 2010.02.19 11:08)

nagyon gusztán néz ki,ez a sütemény,ügyes aki kitalálta.üdv.Éva

Bálint süti

(Szamóca, 2010.02.18 15:25)

Lányok, azért "Bálint süti", mert a kisfiam névnapjára készült, akit Bálintnak hívnak. :)
Lehet, hogy hasonlít más süteményekhez, de ezt az itt leírt receptet akkor, Bálint napján találtam ki, mert éppen ilyen hozzávalók voltak itthon.
Az elkészült süteménynek nagyon nagy sikere volt, ezért megosztottam a receptet veletek is.

Rólad

(Erzsi, 2010.02.18 10:31)

Játék a nevekkel,már ez megéri,hogy hozzászóljak.
Nagyon finom lehet,kár,hogy nem sós sütemény.
Üdv:Erzsi

Bálint-suteménye

(varadi.margo@citromail.hu, 2010.02.17 21:10)

fincsi

BÁLINT SÜTEMÉNYE

(ÉVI, 2010.02.17 18:24)

Igen, Piroska valóban van hasonlóság a részeges Izidorral de ez csak fele munka és nagyon finom lehet.

Bálint sütemény

(Edit, 2010.02.17 14:44)

Nagyon guszta,biztos nagyon finom is.Mentem a receptet.

Bálint sütemény

(Gabi, 2010.02.17 13:49)

Ezt talán még én is meg tudom sütni!

Ildi

(Bede , 2010.02.17 10:35)

Bálint süteményről
Nagyon finom lehet a sütemény, de én még variálnám úgy, hogy a vanilia pudinghoz nem vajat, hanem egy kevés maskarpónét kevernék. Lazább és kellemesebb krémet kapunk.

etelka

(páter sándorné, 2010.02.16 17:52)

bálint süteménye nagyon jol nézki ésguszta biztosan finom lehet én is megsütöm köszi

Bálint süteménye

(Erzsi, 2010.02.15 20:01)

Holnap elkészítem, remélem ízlik a családomnak.