Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


BEJGLI

2008.01.29

Hozzávalók:

A tésztához: 50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 tojássárgája, negyed kocka élesztő (az 5 dkg-osból), csipetnyi só, fél citrom reszelt héja.

   

makos-bejgli-012-ee.jpg

   

A kenéshez: 2 tojássárgája és 2 tojásfehérje külön-külön tálkába szétválasztva.

A töltelékhez:40 dkg darált dió vagy 40 dkg őrölt mák, 25 dkg kristálycukor, egy kiskanál őrölt fahéj, egy citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola (kihagyható).

(Ha diós és mákos bejglit is szeretnél sütni, akkor felezd a töltelékek hozzávalóit vagy duplázd meg a tésztát!)

  

p1100576-dd.jpg

  

Elkészítés:

A lisztet összemorzsoljuk a vajjal. Belemorzsoljuk az élesztőt (nem kell felfuttatni). Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és kb. egy deci hideg vízzel sima, kemény tésztát gyúrunk belőle. (A vizet apránként öntsük a tésztába, nagyon kevés kell bele. A tészta kemény, rugalmas, gyúrható legyen.)

Az összegyúrt tésztát fél órára hűtőgépbe rakjuk.

Közben elkészítjük a tölteléket. A cukrot egy fazékba szórjuk. Hozzáadunk fél deci vizet, és addig főzzük, amíg a cukor teljesen fölolvad (nem szabad karamellizálni!) Miután a cukor fölolvadt, levesszük a tűzről, és belekeverjük a többi hozzávalót. Kihűtjük.

A pihentetés után a tésztát két egyenlő részre osztjuk.

Lisztezetlen deszkán, lisztezés nélkül minden tésztacipót 2 milliméter vastag, téglalappá nyújtunk.

A kinyújtott tésztán egyenletesen elosztjuk a töltelék felét. Ezután a bejglit föltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és megkenjük tojássárgájával, majd hideg helyen állni hagyjuk, amíg a tojássárgája jól rászárad (kb. egy óra). Ekkor megkenjük őket tojásfehérjével, és legalább 2 órára megint hideg helyre tesszük.

A pihentetés után a bejgliket villával vagy hústűvel megszurkáljuk, aztán 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

bejgli

(Judit, 2016.07.28 18:51)

Azt nem értem, hogy más receptek, a tojás sárgás lekenés után, meleg helyre teszik a bejglit, mivel kel, repedezik a teteje, így lesz márványos. Fehérjés lekenés után pedig hidegre. Itt a sárgákkal való lekenés után is hűtőt ajánl a recept. Akkor most melyik verzió szerint kell pihentetni a tésztát? Tejföl nem kell bele??? Attól lesz porhanyós. Kérek választ.