BISCOTTI
CSOKOLÁDÉS
Hozzávalók:
20 dkg csokoládé, 10 dkg vaj, 2 tojás, 20 dkg barnacukor, 35 dkg liszt, 1,5 kávéskanál sütőpor, csipetnyi só, fél kávéskanál őrölt fahéj, 5 dkg durvára darált mandula vagy dió, 5 dkg apróra vágott kandírozott narancs, 5 dkg porcukor.
Elkészítés:
A csokoládét megolavsztjuk a vajjal. Az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral. A lisztet, fahéjat, sót és sütőport egybeszitáljuk. A megolvasztott, de nem forró csokit a tojásos cukorba keverjük, majd a krémbe forgatjuk a lisztet, végül a mandulát és a kandírozott narancsot is. A tésztát egy órára (még jobb, ha egy éjszakára) hűtőbe tesszük.
A megdermedt tésztából porcukorral vastagon megszórt gyúródeszkán két hosszú rudat formázunk, és 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük őket, majd kihűtjük, aztán éles késsel óvatosan fölszeleteljük. A szeleteket 150 fokon még negyed órát szárítjuk.
KAKAÓS-MANDULÁS
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 20 dkg finomra darált mandula, 2 tojás, 20 dkg xilit vagy cukor, 10 dkg puha vaj, 10 dkg egész mandula, 3-4 evőkanál holland típusú kakaópor, 1 kávéskanál sütőpor,
csipetnyi só, negyed kávéskanál őrölt fahéj, 5 dkg porrá őrölt xilit vagy porcukor.
A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, a kakaóporral, a fahéjjal és sóval. A vajat habosra keverjük a xilittel vagy cukorral, majd az egész tojásokkal, a krémbe forgatjuk az őrölt mandulát, aztán a lisztes keveréket, végül az egész mandulát. A tésztát egy órára (még jobb, ha egy éjszakára) hűtőbe tesszük.
A megdermedt tésztából porcukorral vastagon megszórt gyúródeszkán két hosszú rudat formázunk, és 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük őket, majd kihűtjük, aztán éles késsel óvatosan fölszeleteljük. A szeleteket 150 fokon még negyed órát szárítjuk.
KÓKUSZOS
Hozzávalók:
NARANCSOS
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 20 dkg finomra darált mandula, 2 tojás, 20 dkg barnacukor, 10 dkg puha vaj, 5 dkg apróra vágott kandírozott narancshéj, 5 dkg csokoládécsepp vagy mogyorónyi darabokra vágott csokoládé, 1 kávéskanál sütőpor, csipetnyi só, negyed kávéskanál őrölt fahéj, negyed kávéskanál örölt kardamom, csipetnyi őrölt szegfűszeg, 1 vaníliarúd kikapart belseje, 1 narancs reszelt héja.
Elkészítés:
A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, fűszerekkel és sóval. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd az egész tojásokkal, a krémbe forgatjuk a mandulát, aztán a lisztes keveréket, végül a kandírozott narancshéjat és a csokicseppeket. A tésztát egy órára (még jobb, ha egy éjszakára) hűtőbe tesszük.
A megdermedt tésztából porcukorral vastagon megszórt gyúródeszkán két hosszú rudat formázunk, és 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük őket, majd kihűtjük, aztán éles késsel óvatosan fölszeleteljük. A szeleteket 150 fokon még negyed órát szárítjuk.