BÖGRÉS KAKAÓS
Hozzávalók (2,5 dl-es bögrével mérve):
3 bögre liszt,
2 bögre cukor,
1 bögre tej vagy buborékos ásványvíz,
fél bögre semleges ízű étolaj vagy olvasztott vaj,
fél bögre cukrozatlan kakaópor (jó minőségű kakaóporból kevesebb is elég),
4 tojás,
1 csapott evőkanál sütőpor.
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük az átszitált kakaóporral, a sütőporral és a cukorral. Hozzáadjuk a tojást, a tejet és az olajat. Fakanállal egybeforgatjuk úgy, hogy sehol se maradjon száraz rész. Sokáig keverni nem szabad, mert akkor tömör, kemény lesz a sütemény.
A tésztát sütőpapírral bélelt közepes méretű (kb. 30 x 35 cm-es) tepsibe öntjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.
Tálalásnál megszórhatjuk porcukorral vagy adhatunk hozzá tejszínhabot, gyümölcsöntetet, savanykás lekvárt.
Tipp:
A liszthez keverhetünk 1 kávéskanál őrölt fahéjat is.
Sütés előtt a tészta tetejére csokoládédarabkákat, durvára vágott diófélét vagy pl. kimagozott, lecsöpögtetett meggyet is szórhatunk.