BROWNIE
BROWNIE
Hozzávalók (egy 25 x 25 cm-es formához):
30 dkg jó minőségű étcsokoládé, 4 tojás, 25 dkg vaj, 15 dkg lágy barna nádcukor, 15 dkg liszt, 2 evőkanál likőr vagy rum.
Elkészítés:
A csokoládét vízgőz fölött összeolvasztjuk a vajjal, majd kihűtjük. (De semmiképp sem szabad újra megszilárdulnia.)
A tojásokat habosra, krémesre keverjük a cukorral, ezután hozzáadjuk a az olvasztott csokoládét, a likőrt, végül beleforgatjuk a lisztet.
A tésztát ezután egy sütőpapírral bélelt formába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. (Ha túl hamar sülne a teteje, alufóliával letakarjuk.)
A kész sütemény belül kicsit puha marad. Nem jó, ha teljesen szárazra sütöd.
Fagylalttal, tejszínhabbal vagy gyümölcsöntettel tálaljuk.
BROWNIE DIÓVAL
Hozzávalók (egy 25 x 25 cm-es formához):
20 dkg jó minőségű étcsokoládé, 2 tojás, 12 dkg puha vaj, 28 dkg porcukor, 8 dkg liszt, fél teáskanál sütőpor, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 10 dkg darabos dióféle (dió, mogyoró, pekándió...), olvasztott csokoládé a sütemény tetejére.
Elkészítés:
A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, majd kihűtjük. (De semmiképp sem szabad újra megszilárdulnia.)
A vajat habosra, krémesre keverjük a cukorral, ezután hozzáadjuk a tojásokat, és a vajat azokkal is egynemű krémmé keverjük.
A lisztet egybeszitáljuk a sütőporral és a kakaóval. Az olvasztott csokoládét majd a lisztes keveréket is a vajas krémhez adjuk.Végül a tésztába keverjük a darabos diófélét.
A tésztát ezután egy sütőpapírral bélelt formába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. (Ha túl hamar sülne a teteje, alufóliával letakarjuk.)
A kész sütemény belül kicsit puha marad. Nem jó, ha teljesen szárazra sütöd.
A megsült brownie-t bevonhatod olvasztott csokoládéval, de anélkül is finom.
BROWNIE MÁSKÉPP
Hozzávalók:
20 dkg étcsokoládé, 20 dkg vaj, 20 dkg cukor, 6 tojás, 10 dkg liszt, 1/2 kávéskanál őrölt fahéj. A tetejére: gyümölcs (fagyasztott is lehet).
Elkészítés:
A csokoládét a vajjal felolvasztjuk. A cukrot jól elkeverjük a tojásokkal és az olvasztott (de már nem forró) csokoládéval. A mikor habos krémet kapunk, beleforgatjuk a lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, rászórjuk a gyümölcsöt, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Úgy jó, ha a közepe még lágy.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Szia!
Azt szeretném kérdezni, hogy ez a mennyiség kb. mekkora tepsihez szól, és mennyi ideig sütöd? Köszönöm
Válasz Aninak
(Szamóca, 2009.08.08 17:35)
Remélem, ízleni fog a párodnak! :)
Nálunk a férjem rajong a citromos édességekért. Ő szereti nagyon a lemon curd-öt is.
Az az igazság, hogy sokkal egyszerűbb otthon elkészíteni, mint fölkutatni, hogy hol kapható (Magyarországon elég kevés helyen), és kifizetni érte egy kalap pénzt.
Köszi
(Ani, 2009.08.08 16:54)Köszönöm a gyors választ! Holnap tehát brownie sütés! Ma megcsináltam az általad leírt lemon curd receptet,mert a citromos cookist is meg akarom csinálni.Isteni lett a krém! A végén még átpaszíroztam egy szűrőn,mert volt egy-két fehér göböcske (gondolom tojásfehérje),így fennakadt a citromhéj is.Sajnáltam,de így tényleg tökéletesnek tűnik!Lehet,hogy legközelebb hagyom ahogy volt,mert úgy is krémes volt.
Válasz Aninak
(Szamóca, 2009.08.07 19:04)
Szia!
Én légkeverés nélkül szoktam sütni 180 fokon.
Úgy jó, ha a külseje szilárd, de belül egy picit puha, krémes.
Úgy tudod megállapítani, hogy mikor van készen, hogy egyrészt megnyomod egy picit a tészta közepét az ujjaddal, és ha belül még lötyög, akkor természetesen tovább kell sütni. Másrészt beleszúrsz egy hosszú tűt vagy villát a közepébe, és ha a kihúzott villán még folyik a tészta, úgy tovább sütöd, de ha olyasmi bevonat lesz a villán, mint a nem folyékony, krémes csoki, akkor már kész a sütemény.
brownie
(ani, 2009.08.07 18:47)A sütőt hány fokra kell állítani? Illetve légkeveréssel vagy hagyományosan érdemes sütni? Ugye ezt a sütit nem szabad túl sütni, úgy hallottam olyan krémesnek kell lennie. A párom mondta, őt szeretném meglepni! Válaszod előre is köszönöm!
brownie
(Szilvi, 2013.05.17 08:33)