Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


BUKTA

2008.01.29

p1060299-dd.jpg

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 2 tojássárgája, 2,5 dl langyos tej, 2 evőkanál (vaníliás) cukor, 5 dkg puha vaj, fél kocka (2-3 dkg) élesztő, csipetnyi só, fél citrom reszelt héja (kihagyható). Egy tojás villával lazán fölerve a sütemény tetejére. A kész sütemény megszórásához porcukor.


bukta-012-ddd.jpg


Elkészítés:

A langyos tejbe beleszórunk egy kiskanál cukrot, egy kanál lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, amíg az élesztő felfut: a tej tetején vastag, halványbarna hab képződik.

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzádjuk a többi hozzávalót, a felfuttatot élesztős tejet, és az egészből sima, rugalmas tésztát gyúrunk. (Legegyszerűbb dagasztógéppel vagy robotgép dagasztóspiráljával.) Egy puha, rugalmas, de nem folyós tésztát kell kapnunk. Ha a tészta túl kemyén, apránként még egy kis tejet, ha alapos összegyúrás után túl lágy, pici lisztet adunk hozzá.

A tésztát letakarjuk, és egy órát langyos helyen kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk. Jó ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk. 8-10 cm oldalhosszúságú négyzetekre vágjuk. Mindegyik négyzet közepébe egy evőkanál tölteléket teszünk, a tésztát a töltelékre hajtjuk úgy, hogy a tölteléket mindenhol befedje.

Az összehajtogatott buktákat nagyon alaposan kivajazott avgy sütőpapírral kibélelt kisebb tepsibe rendezzük szorosan egymás mellé. (Én kb. 25 x 35 cm-es tepsiben sütöm.) A tetejüket bekenjük tojással, és fél órát még kelni hagyjuk.

Végül 180-190 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük. Még melegen porcukorral megszórjuk. Kicsit hagyjuk hűlni, mielőtt a buktákat szétválasztjuk.


A töltelék: sűrű, süthető lekvár (mi 100%-os, cukormentes szilvalekvárral szeretjük legjobban) vagy 50 dkg túró összekeverve 3-4 evőkanál porcukorral és 5 dkg mazsolával, gesztenye, dió, mák...

  

p1060306-dd.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Bukta

(Andi, 2012.01.17 04:48)

Szia Szamóca,
Kb. hány darab bukta jön ki ebből a mennyiségből? És mi a technikája, hogy olyan szép, formás buktákat süssek, mint a fenti képen? Ma este sütöttem meg, és nagyon jól néz ki. Még túl forró, hogy megkóstoljuk.
Köszi a segitséked.