Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


BÚZAPRÓSZA

2014.07.28

 p1590802-dd.jpg

 

Hozzávalók (egy 25 x 35 cm-es tepsihez):

5 dl aludttej vagy kefir vagy natúr joghurt, 4 dl liszt, 2 tojás, 3-4 evőkanál cukor, 1 kávéskanál szódabikarbóna. Ízesítésként valamilyen fűszer: őrölt fahéj, reszelt citromhéj, vanília ízlés szerint. A tetejére: 50 dkg gyümölcs vagy egy marék dióféle.

 

Elkészítés:

Az aludttejet összekeverjük a tojással és a cukorral. Beledolgozzuk a szódabikarbónás, fűszeres lisztet.
A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. A tetejét megszórjuk a gyümölccsel vagy dióval.
180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. (Ne szárítsuk ki! Finomabb, ha a tészta inkább kicsit szaftos, puha.)
Tálalásnál adhatunk hozzá vaníliaöntetet vagy fagylaltot.

  

p1690274-dd.jpg

p1700169-dddd.jpg

 

Tipp:

Ne feledd, ez egy olyan sütemény, amit száz évvel ezelőtt is készítettek, méghozzá az "ahány ház, annyi szokás" elv szerint. Azt tettek bele, ami éppen termett a kertben vagy amilyen aszalt gyümölcs, dióféle éppen volt a kamrában, padláson, és annyit, amennyi akadt a háznál. Ha nincs aludttej, jó a joghurt is. Ha picivel kevesebb van, nem számít. Két tojás helyett mehet bele három. A tetejére többféle gyümölcsöt is szórhatsz. Ízesítésnek nagyon jó bele a citromhéj, a vanília, a fahéj. Ha sok diód vagy mandulád van, a liszt egy részét helyettesítheted valamilyen finomra darált diófélével.
Alkosd meg a saját búzaprószádat kedved és ízlésed szerint!

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.