Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


COOKIES

2008.01.28

Hozzávalók:
40 dkg liszt, 15 dkg vaj, 15 dkg (ha van, barna nád-) cukor, 2 tojás, 3 evőkanál kakaópor, 1 csipet fahéj, 1 csipet só, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kávéskanál sütőpor.

A kekszek tetejére:
Darabolt mogyoró, mandula, cukordara, mazsola, mandula...

 

Kép

   

Elkészítés:

A puha vajat elektromos keverőgéppel keverjük egynemű krémmé a tojással, a kakaóporral és a cukorral. Egy másik tálban keverjük össze a többi hozzávalót. Ezután a lisztes keveréket laza mozdulatokkal forgassuk bele a vajas krémbe.

Mártsuk a kezünket hideg vízbe. Kiskanállal kanalazzunk a vizes tenyerünkbe kis diónyi adagokat a tésztából, és gyors mozdulatokkal formáljunk minden kanálnyi adagból apró gömböket. A gömböket forgassuk meg a mogyoróban, cukordarában, mandulában vagy szurkáljunk a tetejükbe néhány mandulát vagy mazsolát.

A tésztagombócokat sorakoztassuk egymástól 8-10 centi távolságra sütőpapírral bélelt tepsibe, és jól előmelegített 220 fokos sütőben süssük meg őket. (Sülés közben kekszekké terülnek szét. Nagyon hamar megsülnek. Kb. 8-10 perc alatt. Akkor kész a süti, ha a széle kicsit sötétedni kezd. Amikor megsültek, még lágyak, de kihűlve megszilárdulnak, és finom ropogósak lesznek.)

 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Vaj

(Szamóca, 2010.04.15 11:56)

Szia Petra!
Az az igazság, hogy én kifejezetten sütővajat háziban még nem láttam.
Nem tudom, jó-e bele.
Az, hogy mennyi keksz lesz egy adag tésztából, attól függ, mekkora kekszeket csinálsz. Nekem kb. 40 db szokott kijönni belőle.

Keksz

(Petra, 2010.04.13 12:12)

És még arra lennék kíváncsi, hogy vajnak jó-e bele a házi sütővaj? Piacon szoktam háti tejfölt, tejet, vajat venni, de nem minden sütemény szereti a sütővajat...

Keksz

(Petra, 2010.04.13 12:07)

Szia! Érdekelne, hogy ebből a receptből kb mennyi keksz lesz? Köszi!

Keksz

(Szamóca, 2010.03.01 17:38)

Szia Hajni!
Tulajdonképpen a fotón láthatod, hogy nekem is a keksz és puszedli közötti átmenet inkább. Nem az a teljesen lapos keksz.
Annak nagyon örülök, hogy ízlett!

Forma

(Hajni, 2010.03.01 17:35)

Szia! Megcsináltam ezt az egyébkén Isteni fini kekszet csakhogy nekem sem lett keksz formája! De a Férjem olyan lelkesedéssel ette hogy talán nem is baj hogy nem lett keksz formája:)! Imádom ezt az oldalt!!!

Zillének

(Szamóca, 2009.05.06 19:52)

Muszáj megjegyeznem, hogy gyönyörű neved van. Nagyon tetszik.

Forma

(Szamóca, 2009.05.06 19:50)

Tulajdonképpen nem a forma a fontos, hanem az íz. :)))
Pillecukros tortát én is csak egyet csináltam. A Dinoszaurusz-szigetet. Lehet, hogy valamikor megpróbálom majd a másoktól sokat látott pillecukor-virágokat is. De igazából közelebb áll hozzám a marcipán.

köszönöm

(Zille, 2009.05.06 19:20)


Köszönöm a gyors választ és a tanácsot. Ahogy elnéztem a családom körébe mindegy volt az alakja,mert falták mintha kötelező lenne. :)))
Sokat fogok sütögetni az oldaladról.Hétvégén csokis tortát.Nagy vágyam egy formatorta,pillecukorral. Kicsit félek tőle,de azért belevágok.

Nagyon jó kis oldal.Köszönjük,hogy létre hoztad.

Keksz

(Szamóca, 2009.05.06 17:24)

Valószínűleg nem rontottál el semmit.
Sajnos az alapanyagok minősége nagyon változó. Ugyanannyi liszt néha több, néha kevesebb zsiradékot vagy folyadékot vesz fel. Nem is beszélve arról, hogy a tojások is különböző nagyságúak.
Ha esetleg újra nekifutnál ennek a keksznek, akkor esetleg ne golyókat gyúrj, hanem csinálj egy 4-5 cm átmérőjű, hosszú hengert az egész tésztából, és vágj belőle éles késsel 6-7 mm vastag szeleteket, azokat fektesd a tepsibe, és így süsd meg. Így biztosan keksz formája lesz a süteményednek.

sütés

(Zille, 2009.05.06 15:38)

Szia

Egy kis segítséget kérnék: nekem nem terültek szét kekszekké a gömbjeim,maradtak gömbök. Volt adag amit kicsit tovább sütöttem,de az is gömb maradt.
Nagyon finom,de leginkább "csók"-okra emlékeztetnek.
Mit ronthattam el?