Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK


CROQUEMBOUCHE

2019.04.05

croquembouche-2.jpg


Hozzávalók:
a tésztához:
2,5 dl víz
10 dkg vaj
15 dkg liszt
4 tojás
csipetnyi só
a krémhez:
1/2 liter + 1 dl tej
10 dkg porcukor
10 dkg vaj
2 tojássárgája
4 evőkanál étkezési keményítő
1 rúd vanília
a karamellhez:
20 dkg cukor
1 kávéskanál ecet
1 evőkanál vaj
1 dl tej

 

Elkészítés:
A krémhez a vaníliarudat félbevágjuk, a belsejét a 1/2 liter tejbe kaparjuk, beledobjuk a vaníliarudat is, és együtt felforraljuk. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a keményítővel, felhígítjuk a maradék 1 dl hideg tejjel, majd óvatosan a vaníliás tejhez adjuk. Állandó keverés mellett, lassú tűzön besűrítjük. Levesszük a tűzről, és apránként beledolgozzuk a vajat. A krémet hűtőbe tesszük.

A tésztához felforraljuk a vizet, beletesszük a vajat és a sót. Amikor a vaj elolvadt, beleöntjük a lisztet, és addig keverjük, amíg a massza el nem válik az edény falától. Levesszük a tűzről, és robotgép dagasztó spiráljával egyenként beledolgozzuk a tojásokat. A fánktésztát csillagcsöves habzsákba töltjük, és diónyi halmokat nyomunk belőle egy sütőpapírral bélelt tepsire egymástól 5-6 cm távolságra, majd előmelegített 220 fokos sütőben megsütjük (kb. 15 perc). (Közben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert ha kinyitjuk, a tészta belül nem lesz üreges és ragacsos marad!)
A megsült fánkokat kihűtjük, majd vékony csővel ellátott habzsákból mindegyiket telenyomjuk krémmel.
A karamellhez a cukrot egy teflonserpenyőben fölolvasztjuk, majd hozzáadjuk az ecetet, a vajat, valamint a tejet, és gyors mozdulatokkal az egészet egyneműre keverjük. (Vigyázat, nagyon habzik!)
A fánkokat egymásra halmozzuk, és az építményre csorgatjuk a karamellt.

 

croquembouche-1.jpg
 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.