Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


CSIGABIGA (Franzbrötchen, azaz Ferenc zsömle)

2008.01.27

Hozzávalók:

A tésztához:
Fél kiló liszt, csipetnyi só, fél kocka (2,5 dkg) élesztő,  5 dkg cukor, 2 dl langyos tej, 10 dkg olvasztott vaj, ha van: egy citrom reszelt héja.

  

Kép

  

Az alábbi töltelékek az egész tésztamennyiségre elegendőek, tehát ha például diós és mákos süteményt is akarunk sütni ugyanebből a tésztából egyszerre, akkor töltelékből csak az itt leírtak felére van szükségünk.

A kakaós töltelékhez összekeverjük az alábbiakat:
30 dkg finomszemű kristálycukor, 3 evőkanál kakaópor, 1 csomag csokoládés pudingpor vagy 2 evőkanál étkezési keményítő, 2 kiskanál őrölt fahéj.

A diós töltelékhez összekeverjük az alábbiakat:
20 dkg finomszemű kristálycukor, 20 dkg darált dió, 1 kiskanál őrölt fahéj.

A mákos töltelékhez összekeverjük az alábbiakat:
20 dkg finomszemű kristálycukor, 20 dkg finomra darált mák*, 1 kiskanál őrölt fahéj, aki szereti: mazsola.

Ha szeretnél többet tudni a mák csodálatos egészségmegőrző hatásáról, kattint ide: MÁK.

Kell még 1 egész tojás villával lazán felverve.

 

Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. (
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, és megvárjuk, amíg az élesztő jól felhabosodik. )
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott (de nem forró!) vajat, belereszeljük a citromhéjat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt, ismét átgyúrjuk, meglisztezzük, letakarjuk konyharuhával, és még negyed óráig kelesztjük.
Ezután a tésztából kb. 3-4 mm vastag téglalapot nyújtunk. A téglalapot szilikonecsettel vagy kenőtollal bekenjük a felvert tojással és beszórjuk a kakaós, a diós vagy a mákos töltelékkel. Ezután feltekerjük, mint a rétest vagy a bejglit, éles késsel 2-3 cm vastag szeletekre vágjuk, aztán az így kapott tésztacsigákat
középen egy fakanállal lenyomjuk.

   

Kép

 

A süteményeket ezután egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.
A tésztacsigákkal teli tepsit előmelegített 200 fokos sütőbe toljuk és kb. 30-40 percig sütjük (amíg a sütemény teteje barnulni nem kezd).

Jó étvágyat!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

sütiről

(ticia, 2010.06.26 08:25)

nagyon jól néz ki ez a süti és már csináltam is és téleg olyan finom mint ahogy ki néz

Lillának

(Szamóca, 2009.11.10 17:49)

Szia!
Én nem szoktam megkenni, de nagyon jó ötlet a tojással lekenés. Köszönöm szépen! Ki fogom próbálni.

Csigabiga

(Lilla, 2009.11.10 15:32)

Miután felkarikáztam, és a fakanállal lenyomkodtam a csigákat, meg kell kenni a külsejét is tojással? Vagy a tészta magától sül meg ilyen szép pirosra? Válaszodat előre is köszönöm!

Naspolyának

(Szamóca, 2009.10.24 14:21)

Kedves Naspolya! Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült jól. :(((

Csigaboga

(Naspolya, 2009.10.24 14:20)

Nekem kevés volt a 2 dl tej, pótolnom kellett még 1 dl-rel, de így is kemény volt, alig tudtam összeállítani. A tepsibe rakott tészták sütés közben egymásra dőltek, nem álltak meg. ahogy a receptben írtad. Ez másoknál is előfordult?

Válasz Krisztinek

(Szamóca, 2009.08.28 08:03)

Szia Kriszti!
Nagyon örülök, hogy nektek is ízlett! :)

kakaós

(Kriszti, 2009.08.28 00:21)

...elkészült - és már el is fogyott - a kakaós változat, isteni (egyszerű, de nagyszerű) ez a töltelék, nagyon jó ötlet a pudingpor bele!! "Kénytelen" leszek gyakran elkészíteni (családi kényszer :-) ), nagyon nagy sikere volt!
Köszönöm!!

Légkeverés

(Szamóca, 2009.08.25 19:14)

Szia Kriszti!
Nagyon kedves vagy, pirulva köszönöm a dicsérő szavakat!
A receptjeim hagyományos (nem légkeveréses) sütőre vonatkoznak.
Nagyon szépen köszönöm, hogy leírtad a tapasztalataidat légkeveréses sütőre vonatkozóan!
Az ilyen sütőt használók számára nagyon hasznos, hogy a te tanácsod alapján ennek a süteménynek légkeveréssel 150 fokon nagyjából 25 perc a sütési ideje.
Köszönöm szépen!

csigabiga

(Kriszti, 2009.08.25 15:11)

Nagyon tetszik az oldalad, gratulálok, sokszor naponta többször is "konzultálom". Kimondottan meghozza a kedvet az alkotáshoz! Különösen tetszik az "Edd magad egészségesre" fejezet is!
Megsütöttem a mákos csigát, olyannyira ízlett, hogy fiam "megrendelte" a kakaós változatát is... Az egyetlen észrevételem: légkeveréses sütőben 150 C fokon 30 perc alatt is kicsit száraz (vagy inkább ropogós) lett; azért így is hamar elfogyott!
Szia!

Töltelék

(Szamóca, 2009.07.01 19:45)

Igen, a feltekerésnél a tojás köti meg a tölteléket.

hogy,

(liu, 2009.07.01 15:57)

a tésztán a tölteléket (amit nem fog össze semmi) a tojás tartja meg?

Sütőpapír

(Szamóca, 2009.07.01 10:27)

Szia Iza!
Persze, hogy lehet. Csak a sütőpapír kényelmesebb. :)

Papír

(Iza, 2009.06.30 23:57)

Lehet papír helyett lisztes-vajas tepsibe rakni?