Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


DIÓS ÉS MÁKOS KIFLI FOSZLÓS KELTTÉSZTÁBÓL

2008.01.26

Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt , 2,5 dl langyos tej, egy fél kocka (2,5 dkg) élesztő, 10 dkg puha vaj, 5 dkg cukor, 1 tojássárgája, csipetnyi só, fél citrom reszelt héja.

A diós töltelékhez:
25 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 1 dl tej, pici reszelt citromhéj, 5 dkg mazsola.
A mákos töltelékhez:
25 dkg darált mák
*, 15 dkg cukor, 1 dl tej, pici reszelt citromhéj, 5 dkg mazsola.
A 25 dkg dióból (vagy mákból) készült töltelék az egész tésztamennyiségbe elegendő. Ha egyszerre akarunk diós és mákos kiflit is készíteni, akkor mindkét töltelékből csak fele mennyiséget készítsünk!)
A kiflik tetejére: 1 dl tej, 1 tojássárgája, esetleg díszítőcukor.

Ha szeretnél többet tudni a mák csodálatos egészségmegőrző hatásáról, kattint ide: MÁK.

 

p1820480-ddd.jpg

 

Elkészítés:
A langyos tejbe belekeverünk egy kiskanál cukrot, az elmorzsolt élesztőt, és meleg helyen megkelesztjük. A lisztet egy nagy tálba öntjük, beleborítjuk a megkelt élesztős tejet és a tészta többi hozzávalóját, aztán addig gyúrjuk, amíg a kezünkről és a tál oldaláról le nem válik. Konyharuhával letakarjuk, és kb. fél óra alatt kétszeresére kelesztjük.

Közben megcsináljuk a tölteléket: egy deci tejben lassú tűzön feloldjuk a cukrot, és a diót/mákot, a mazsolát és a citromhéjat a forró cukros tejbe keverjük. A tölteléket kihűtjük.
A megkelt tésztát, kiborítjuk egy lisztezett deszkára, és négy cipót formálunk belőle, kicsit meglisztezzük a tetejüket, letakarjuk konyharuhával, és ismét legalább negyed órát kelesztjük.
Ezután a cipókat egyenként körlappá nyújtjuk. A köröket átlósan nyolc körcikkre vágjuk. A körcikkek szélére kiskanálnyi tölteléket halmozunk, és a csúcsuk felé tekerve kifliket formálunk belőlük, kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és megkenjük a tetejüket a tejjel elkevert tojással.
Még negyed óráig kelesztjük őket, aztán újra megkenjük a tetejüket tojássárgájával, esetleg megszórjuk díszítőcukorral, és előmelegített sütőben 200 fokon aranybarnára sütjük.


(Aki nem eszik tojást, a tojást kihagyhatja a tésztából, a sütemények tetejét pedig megkenheti sütés előtt langyos tejjel is.)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

uldiko.csendes@gmail.com

(Csendes ildiko, 2013.08.20 14:32)

Kiflik

(Szamóca, 2009.12.29 19:18)

Kedves Mami!
Remélem, ízleni fognak a kiflik.
Nagyon boldog új esztendőt kívánok!

2009 12.-29..

(mami., 2009.12.29 19:15)

Nagyon meg tetszett a foszlós tésztából készült kifli.Szilveszterkor kifogom bróbálni.

:)))

(Szamóca, 2008.10.06 13:28)

Gondoltam, hogy saját!
Ez a tojásos megkötés még nem jutott eszembe lekvárnál.

Saját lekvár...naná!!!;-))

(Saci, 2008.10.05 15:00)

Bizony nincs is finomabb a házi lekvárnál, természetesen ebbe is az került. Tettem bele egy tojássárgáját, hogy ne folyon ki belőle és szépen megtartotta a tölteléket. Rekord gyorsasággal eltüntette a családom!;-)

Szia Saci!

(Szamóca, 2008.10.03 10:07)

Saját szilvalekvár volt, ugye?
De finom lehetett!

Szia Szamóca!

(Saci, 2008.10.02 12:36)

Ma újra megsütöttem ezeket a kifliket, csak most szilvalekvárral töltöttem meg az egészet.
Nagyon finom lett, köszönöm a receptet ismét!;-)

Szia Saci!

(Szamóca, 2008.07.19 10:05)

Én is kiflit sütök éppen. De most teljesen sima, reggelihez való kiflit.
VIszont a paksi kiflid lesz a következő, amit ki fogok próbálni. Annyira jól néz ki!

Megvan!!!:-)

(Sacima, 2008.07.19 09:23)

Szia Szamóca! Látod jöttem az orrom után és már el is mentettem a receptet.:-)
Ma éppen kifliket akarok sütögetni, ezt is kipróbálom...;-))