Megjelent KIFŐZTÜK 2012. decemberi számában. Töltsd le az újságot te is!
Hozzávalók:
A tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg hideg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojássárgája, fél kávéskanál sütőpor.
A töltelékhez: 20 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 3 tojásfehérje, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, fél citrom reszelt héja, 2 evőkanál étkezési keményítő (vagy liszt). A tetejére: olvasztott csokoládé, fél diószemek.
Elkészítés:
A vajat gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a liszttel. Szintén gyorsan belegyúrjuk a többi alapanyagot, utána pedig fél órát hűvös helyen pihentetjük a tésztát.
Ezután lisztezett deszkán 2-3 milliméter vastagra nyújtjuk és a legnagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A maradék tésztát megint összegyúrjuk, kinyújtjuk, szaggatjuk.
A tésztakorongokat kivajazott muffinformába vagy kosárkaformába igazgatjuk.
A töltelékhez a tojásfehérjékből a cukorral kemény habot verünk. A többi hozzávalót összekeverjük, aztán óvatosan beleforgatjuk a habba.
A tésztakosárkákat ezzel a diós habbal töltjük meg, majd 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük őket.
A sütemények tetejét díszíthetjük fél dióval, cseresznyeszemekkel vagy olvasztott csokoládéval.
Tipp:
A kosárkák aljába tehetünk egy-egy szem rumosmeggyet, vagy egy kávéskanál pikáns lekvárt, mielőtt megtöltjük őket a dióhabbal.