DONUT - AMERIKAI FÁNK
Hozzávalók (kb. 24 darabhoz):
Fél kiló liszt, 4 dl tej, egy kocka (5 dkg) élesztő, 10 dkg cukor, 2 tojás, 10 dkg puha vaj, csipetnyi só, egy kiskanál őrölt fahéj, fél citrom reszelt héja.
A díszítéshez: olvasztott csokoládé, cukormáz, cukorgyöngyök, csokoládéreszelék...
Elkészítés:
A langyos tejet egy tálba öntjük, beleszórunk egy kanálnyi lisztet és egy kanálnyi cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, aztán várunk, hogy az élesztő felfusson (a tej tetején halványbarna hab képződjön).
A megkelt élesztőhöz hozzáadjuk a többi hozzávalót, és az egészből sima tésztát keverünk.
A tésztát kb. fél óráig letakarva kelesztjük.
A fánksütő tepsi mélyedéseit ecsettel kiolajozzuk.
A tésztát habzsákba töltjük és karikákat nyomunk belőle a formába úgy, hogy a tészta a forma kétharmadáig érjen.
A fánkokat előmelegített 220 fokos sütőben kb. 10-15 perc alatt halvány barnára sütjük.
A megsült fánkokat olvasztott csokoládéval, cukormázzal vonjuk be vagy porcukorral, fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.
Donut - amerikai fánk
(Bodza, 2009.02.09 16:00)