Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


DONUT - AMERIKAI FÁNK

2008.01.26

Hozzávalók (kb. 24 darabhoz):

Fél kiló liszt, 4 dl tej, egy kocka (5 dkg) élesztő, 10 dkg cukor, 2 tojás, 10 dkg puha vaj, csipetnyi só, egy kiskanál őrölt fahéj, fél citrom reszelt héja.

A díszítéshez: olvasztott csokoládé, cukormáz, cukorgyöngyök, csokoládéreszelék...

 

Kép

 

Elkészítés:

A langyos tejet egy tálba öntjük, beleszórunk egy kanálnyi lisztet és egy kanálnyi cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, aztán várunk, hogy az élesztő felfusson (a tej tetején halványbarna hab képződjön).

  

Kép

  

A megkelt élesztőhöz hozzáadjuk a többi hozzávalót, és az egészből sima tésztát keverünk.

Kép A tésztát kb. fél óráig letakarva kelesztjük.

A fánksütő tepsi mélyedéseit ecsettel kiolajozzuk.

A tésztát habzsákba töltjük és karikákat nyomunk belőle a formába úgy, hogy a tészta a forma kétharmadáig érjen.

A fánkokat előmelegített 220 fokos sütőben kb. 10-15 perc alatt halvány barnára sütjük.

A megsült fánkokat olvasztott csokoládéval, cukormázzal vonjuk be vagy porcukorral, fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.

 

Kép

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

sütőforma

(Finn, 2013.06.30 08:59)

Mekkora egy ilyen sütőforma,vagyis egy fánk mekkora lesz?
Tudom honnan rendelhetnék csak a méreteit nem tudom.
valaki mondja el.
Köszönöm!

fánkbevonat

(0880, 2011.03.20 10:04)

miből keverjem össze a cukormázat?

cukormáz

(0880, 2011.03.20 11:28)

valaki légyszíves mondja meg

Donut

(N!kol, 2010.11.16 21:19)

Sziasztok!

Ma kóstoltam meg az eredeti Amerikai Donut-ot, karamell töltelék, csokoládé öntet karamell reszelékkel a tetején egy cappuccino társaságában, hmm.......
Fergetegesen finom, bár az árát is megkérik, mert egy ilyen finomság Londonban 1.59fontba kerül.
De egyszer mindenképpen érdemes venni egyet és szép lassan elfogyasztani és kényeztetni az ízlelőbimbókat.

donut

(marti, 2010.06.01 13:54)

Ez a recept nagyon jó! próbáljátok ki! nem bánjátok meg! Csak 2,5 dkg élesztővel készítettem én is el.Nekem is van ilyen teleshopos formám,de most szereztem egy elektromos (Boman) sütőt,talán azzal szaporább a minifánk "gyártás" És végre nem olajszagú minden és a gyomornak is kímélőbb. KÖSZI!!!

Élesztő

(Szamóca, 2010.02.20 20:09)

Szia Zsófi!
Nekem nem lett élesztő ízű. De kipróbálhatod két és fél dekával is, szerintem úgy is jó lesz.

donut

(zsófi , 2010.02.20 19:56)

az lenne a kérdésem, hogy fél kiló liszthez írtál 5dkg élesztőt.nem lesz ez sok?úgyértem én mindig attól félek, hogy túl sok lesz az élesztő és "élesztő-ízű" lesz a süti.általában fél kiló liszthez 2,5dkg élesztőt használok.nem fog így nagyon kiérződni az élesztő íze?

Amerikai fánk

(Szamóca, 2010.02.08 20:47)

Szia Boti!
Nem tudom, hol lehet donut-ot kapni Debrecenben.
Legegyszerűbb, ha sütsz magadnak. :)

hol lehet ilyet kapni debrecenben?

(boti, 2010.02.06 19:59)

hol lehet ilyet kapni debrecenben?

adf

(sfds, 2010.01.30 11:55)

g

Anitának

(Szamóca, 2010.01.12 14:28)

Szia!
Nagyon helyesek lehetettek a minifánkok.
Beszerzek én is egy ilyen miniformát, azt hiszem. :)
Igen, szerintem is lehet bármilyen keverős tésztát sütni a formában.

sütőforma

(Anita, 2010.01.11 18:30)

Szia!
Átérzem "csarnapata" dilemmáját, én is csak olyan formát láttam, amiben kb 7,5 cm átmérőjű karikák vannak - az van ráírva, hogy linzersütő.
Végül persze azt megvettem, mert nagyon ki akartam próbálni a fánkot...
Így 3 adagra simán elég lett a tészta és nagyon cukik lettek - na és finomak! :)
Persze most már ki kell találnom, mire fogom még használni a formát, de asszem, bármilyen muffintészta jó lehet bele és nem tudom, említettem-e, de tényleg cukik a kis karikák...
Köszi az újabb csodát! :)
A.

Fánk

(Szamóca, 2009.10.23 11:26)

Szia!
Általában akkor nem marad szép karika alakú a fánk sütés közben, ha túlságosan kinyújtotta az ember a tésztát szaggatás előtt. Ilyenkor a tészta az olajba téve összeugrik, és a fánk inkább 0 formájú lesz.
De az íze ettől még ugyanolyan jó. :)

fank

(melania, 2009.10.23 11:05)

mi az oka hogy a fankot amit elkeszitek mikor olajba teszem nem marad meg aszep kerek formaja?

Fánktepsi

(Szamóca, 2009.06.04 12:48)

Szerintem minden nagyobb konyhafelszerelési boltban van + kapható a szupermarketekben is.
Ebben nem picik a fánkok. Olyan 10-12 cm átmérőjűek.

fánkforma

(csarnapata, 2009.06.04 12:31)

Szia,
kérdésem, hogy hol szerezhető be ez a sütőforma és mekkora fánkok lesznek belőle. Én láttam most 12-est, de abban nagyon pici fánkok születnek majd.

Fánk

(Szamóca, 2009.05.25 09:53)

Kedves Marika Néni!
Nagyon örülök, hogy ízlett. További jó sütés-főzést! :)

fánk

(Marika néni, 2009.05.24 16:28)

Ma ezt a fánkot sütöttem a gyerekeknek, nagyon ízlett nekik, köszönöm a receptet.
Marika néni

Hivatkozás

(Fehérnyúl, 2009.04.30 13:59)

Szia, hivatkoztam rád a blogomban. Köszönöm a receptet. Mindenkinek nagyon ízlett.

http://feher-nyul.blogspot.com/

Szia Bodza!

(Szamóca, 2009.02.09 18:19)

Nem szárad meg. Másnapra is finom marad.