ÉLJEN RÉSZEGES JEROMOS! - REAMAMI EMLÉKÉRE
Amikor ezt a süteményt készítem, mindig a világ egyik legkedvesebb tündérére, Reamamira gondolok.
Hozzávalók:
A piskótatekercshez (egy nagy tepsihez):
5 tojás, 5 evőkanál kristálycukor, 5 evőkanál rétesliszt, 1 evőkanál holland típusú cukrozatlan kakaópor, 3 evőkanál Milka kakaópor (vagy más jó minőségű cukrozott kakaópor).
A diókrémhez:
30 dkg dió finomra darálva, 3 evőkanál porcukor, 1 dl (sütő)rum.
(Ezzel a rummennyiséggel tényleg "részeges" lesz a sütemény. Aki mérsékelni akarja a rumízt, nyugodtan felezheti vagy negyedelheti a rum mennyiségét. Úgy is egy nagyon finom süteményt kap, bár kicsit más jellegűt.)
A csokoládékrémhez:
2 tábla tejcsokoládé, 1 evőkanál holland típusú cukrozatlan kakaópor, 10 dkg vaj, esetleg (aki szereti) 5 dkg rumba áztatott mazsola.
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjékből, a cukrot kanalanként hozzáadva, kemény habot verünk. Beleöntjük a tojássárgákat, és még 2-3 percig verjük a habverővel. Ezután a robotgépet félretesszük, és fakanállal óvatosan, apránként belekeverjük a habba a kakaóporral összeszitált lisztet.
A habos tésztát egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, egyenletesen szétterítjük, és előmelegített sütőben megsütjük. (Körülbelül tíz perc alatt megsül.)
Amikor megsült, egy kicsit benedvesített konyharuhára borítjuk, és a konyharuha segítségével szorosan föltekerjük. Így, föltekerve hagyjuk kihűlni.
A diókrémhez a hozzávalókat egy tálban jól összekeverjük.
A csokoládékrémhez megolvasztjuk a csokoládét, belekeverjük a kakaóport és egy evőkanálnyi vajat. A többi vajat akkor keverjük hozzá - jó habosra keverve a krémet - amikor a csokoládé kihűlt. (Kóstoljuk meg a krémet, mert a felhasznált csokoládé édességétől függően előfordulhat, hogy kell bele egy kis porcukor is.)
A kihűlt piskótalapot szétcsavarjuk.
Először egyenletesen rákenjük a diókrémet. A diókrémre a csokoládékrém háromnegyed része kerül (A többi csokikrémet félretesszük a tekercs külső bevonásához.). Aki szereti, ilyenkor szórja rá rumba áztatott mazsolát is.
A piskótát szorosan feltekerjük. Alufóliába csavarjuk, és 2-3 órára hűtőszekrénybe rakjuk.
Miután megdermedt, kívülről vonjuk be a megmaradt csokoládékrémmel, és ízlés szerint felezett dióval, csokoládéforgáccsal díszítsük.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Szia, én külföldön élek és itt nincs rétesliszt. Sima liszttel is elkészíthetem?
Köszönöm a finom sütirecepteket!
Reszeges Jeromos
(Marta Porteleki, 2010.01.24 10:45)Szia! Isteni lett a torta. En fatorzset keszitettem belole, mert a kremje keves lett, lehet, hogy a tepsim nagyobb volt, ezert meg kellet kremet csinalnom, viszont igy egy hatalmas gyonyoru fatorzsem lett! Nagyon orulok, hogy ratalaltam az oldaladra, felkerultel a favorit listamra.
a receptről
(Anya, 2011.09.29 09:17)
Szia!
Csak azt nem értem, hogy áll össze csupán ezekből a hozzávalókból a diókrém... van ahol lekvárra kenik, abba beletapad, máshol kevés vízzel "fogják" össze, mert még részegesen is kevés ennyi dióhoz a rum, hogy összeálljon tőle a töltelék...... igazából a probléma megoldható, csak szerintem így nem igazán pontos a recept.
A kezdők ezt csak menet közben vennék észre:-)))
Üdv. A.
Mártának
(Szamóca, 2010.01.26 11:07)
Kedves Márta!
Nagyon örülök, hogy ízlett. A fatörzs forma remek ötlet! Köszönöm szépen!
Szilvinek
(Szamóca , 2009.12.27 10:05)Köszönöm szépen, hogy leírtad a tapasztalataidat! Nagyon jó ötlet a tortaforma.
Jeromos torta
(Szilvi, 2009.12.26 19:15)
Haliho!
Most fogyott el ez az isteni suti,karacsonyi tortat keszitettem belole. Egy 26 cm.formaban. 6 tojassal, es 3 db.csoki kellett hozza. Csak gondoltam megirom,ha valaki tortanak szeretne elkesziteni!!
Tepsi és kakaó
(Szamóca, 2009.09.01 18:45)
Szia!
Igen, a sütőbe való legnagyobb tepsi.
A kakaópor bármilyen cukrozatlan kakaópor lehet. (Én a holland kakaót szeretem a legjobban, azért azt használom.)
2 kérdés
(dagmar, 2009.09.01 18:26)
Szia!
A nagy tepsi mekkorát jelent? Gáztepsit?
Csak a holland típusú kakaó jó, vagy más cukrozatlan is?
Köszi.
Gitár torta
(Szamóca, 2009.05.18 11:48)
Szia!
(Dehogy haragszom a megszólítás miatt, de egyébként Vikinek hívnak. :D)
Sajnos a gitár tortát nem én sütöttem. Azok a tortatablók az "Így sütünk mi" oldalon nem az én tortáimról és süteményeimről készültek, hanem egy egész sütő-főző csapat alkotásairól.
Ha segítséget szeretnél kapni a gitár tortához, nézz be ide:
http://www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&topicid=217081
Itt többen is szívesen segítenek majd neked, úgy gondolom.
torta
(Zsuzska, 2009.05.18 11:30)
Kedves Szamóca! (ne haragudj a megszólítás miatt)
láttam azoldaladon egy gitár tortát, az érdeklen, hyg készült.
köszönöm szépen
Szia! :)
(Szamóca, 2009.03.07 10:52)
Nagyon örülök, hogy ízlett. :)
Ha beleszámítjuk a sütési, hűtési időket, tényleg nem 10 perc. De nem egy végtelenül bonyolult sütemény, viszont nagyon-nagyon finom. :)
részeges jeromos
(április29, 2009.03.06 22:26)Én megsütöttem, mindenki "elájult" tőle, tényleg nagyon finom. Mondjuk nekem nem 10 perc meló volt, hanem kb 1 óra, de ez betudható a teljesen kezdő mivoltomnak.
http://horsi-orsi.blogspot.com/
(Orsi, 2008.11.09 12:14)
Szia!
Szeretettel meghívlak egy új játékba!Ha van kedved,mesélj nekünk a gyerekkori emlékeidről!Köszönöm! További infók :
http://horsi-orsi.blogspot.com/2008/11/gyerekkori-emlk.html
Szia!
(Szamóca, 2008.09.04 17:21)
Tényleg nem száraz. Nagyon finom.
Ja, és nem időigényes. A munka annyi vele, amíg összeállítja az ember a tésztát (5 perc), összekeveri a diót, tumot, cukrot (1 perc), megolvasztja a csokit, összekeveri a vajjal (2 perc), rákeni a krémeket a piskótára (2 perc). Szóval összesen 10 perc munka. :)
laci
(carphanter, 2008.09.04 14:49)Ez biztos nem száraz, jó finom lehet. Hogy tudsz időt szakítani ennyi időigényes sütire?
Részeges Jeromos sütiről
(Tünde, 2013.09.26 21:09)