Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


FAHÉJAS KOSZORÚ

2008.01.24

Hozzávalók :
Fél kiló liszt, csipetnyi só, fél kocka (2,5 dkg) élesztő,  2 kockacukor, 2 dl langyos tej, 10 dkg olvasztott vaj, 2 evőkanál kristálycukor, egy kiskanál fahéj.
A kiflik tetejére: egy tojás villával felverve, darabos mandula vagy mogyoró.

 

Kép 

 

Elkészítés:
A langyos tejben a két kockacukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott (de nem forró!) vajat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt, kinyújtjuk fél centi vastagságúra, rászórjuk a fahéjjal elkevert kristálycukrot, összesodorjuk, mint a rétest vagy bejglit, konyharuhával letakarjuk, és még negyed óráig kelesztjük.
Ezután a tésztát (mindig félbevágva a darabokat) 16 részre osztjuk.

Minden tésztadarabot kb 20 cm hosszú hengerré sodrunk, a hengereket megtekerjük, és a végüket alaposan összecsípve, egyberagasztva koszorúformára alakítjuk.
A koszorúkat ezután még negyed órát kelesztjük.
Közben egy nagy (legalább 4 literes) fazékban egy csipet sóval és egy evőkanál cukorral vizet forralunk (éppen csak forrjon). A sütőt pedig előmelegítjük, és előkészítünk két sütőpapírral bélelt nagy tepsit.
Amint a víz forrni kezd, szűrőlapáttal egyenként belerakjuk a koszorúkat, óvatosan lenyomjuk őket a víz alá, és a víz alatt tartjuk őket, amíg tízig számolunk. Ezután kivesszük a sütiket, és a tepsibe rakjuk. Ezt a műveletet minden koszorúvall megismételjük.
A koszorúk tetejét ezután megkenjük a felvert tojással, megszórjuk darabos mandulával, mogyoróval, és 200 fokon szép aranybarnára sütjük őket.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Vízbe mártás

(Szamóca, 2010.01.12 14:26)

Szia!
Őszintén megmondom, nem tudom, konkrétan miért kell forró vízbe mártani. De kell. Anélkül nem lesz olyan jó.
Vannak ilyen típusú péksütemények, amiknél elengedhetetlen ez az "előfőzés": pl. az amerikai bagel, az itt, az oldalamon is szereplő sós, sajtos és szezámmagos kifli.
Hidd el, se nem túl bonyolult, se nem túl hosszadalmas ez a vízbe mártogatás. Ne hagyd ki!

Fahéjas koszorúk és a forró víz...

(Andrec, 2010.01.12 14:20)

Szia!
Nagyon megtetszett a fahéjas koszorú, csak nem értem, miért kell 10 percig forró vízbe tenni.... ? Ha ezt a műveletet elhagyom, akkor száraz lesz nehátn, vagy nem lesz olyan életteli szine?
Nagyon szeretném megsütni, de 3 gyerkőcnél jó lenne, ha jó lenne elsőre :) Viszont ez a vizezős dolog valahogy fura...
Egyébként tetszik a honlapod, gratulálok hozzá! S a sok recepted között öröm bogarászni :) De azért a sci-fi gyűjteményt is megjegyeztem ráérősebb napokra.

Előre is köszönöm válaszod!
Andrec