Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


CHURROS - SPANYOL / MEXIKÓI FÁNK

2008.01.28

Hozzávalók:
fél liter víz, 20 dkg vaj, csipetnyi só, 30 dkg liszt, 7 tojás, étolaj.

A tetejére porcukor és fahéj.

   

Kép

 

Elkészítés:
Felforraljuk a vizet. Amikor forr, belekeverjük a vajat és a csipetnyi sót. Mikor a vaj elolvadt, beleöntjük a lisztet, és gyorsan csomómentesre keverjük (addig, amíg az egész massza elválik az edény falától). Levesszük a tésztát a tűzről, és egyenként alaposan belekeverünk 7 egész tojást (legegyszerűbb robotgép dagasztóspiráljával). A fánktésztát csillagcsöves habzsákba töltjük (persze nem egyszerre az egészet, hanem apránként), és forró olajba szalagokat nyomunk belőle. Miután mindkét oldaluk aranybarnára sült, fahéjas porcukorban alaposan megforgatjuk.

 

Tipp:

A sütéshez használt olaj tényleg forró legyen, mert különben nagyon megszívja magát a fánk olajjal.

A fenti recept ennek a fánknak az alapreceptje. Én kicsit másképp szoktam csinálni. A tésztába az utolsó tojással együtt belekeverek egy púpos evőkanálnyi vaníliás cukrot. Néha belereszelem ilyenkor fél citrom héját is.

Tálalásnál adhatsz a fánkhoz csokiöntetet, lekvárt, vaníliaszószt.

A fönti mennyiségből rengeteg fánk lesz (két hatalmas tálnyi szokott lenni nálunk), úgyhogy ha nálatok nem túl népes a család, sütheted a feléből is.

Azt muszáj hozzáfűzni ehhez a recepthez, hogy ez a fánk igazán csak frissen jó, forrón a legjobb.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Szia Gigi!

(Szamóca, 2008.05.01 17:31)

Nagyon praktikus lehet egy ilyen fémszerkezet. Sajnos rengeteg nagyszerű találmány feledésbe merült az utóbbi időben. Vagy ha van is, akkor olcsóbb kivitelben, kevésbé tartós anyagból.
Nekem csak műanyagból van hasonló szerkentyűm tortadíszítéshez.

hogigi@freemail.hu

(GIGI, 2008.05.01 17:09)

Nagyikám ezt tolófánknak hívta, volt neki egy szerkezete, olyan mint egy nagy injekciós tű(fémből)abból nyomta a forró zsirba(!) anno.
Avval másfajta (tepsis)sütit is tudott csinálni.