Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


FARSANGI FÁNK

2008.01.24

Hozzávalók (kb. 25-30 fánkhoz): 

50 dkg liszt, 5 dkg élesztő, kb. 2,5 dl tej,  3 csapott evőkanál porcukor, 5  tojássárgája, csipet só, fél dl rum, 10 dkg puha vaj, fél citrom reszelt héja, 1 csapott evőkanál vaníliás cukor. A kisütéshez: étolaj.

 

farsangi-fank-004-ee.jpg

 

Elkészítés:

A lisztet egy tálba öntjük, az élesztőt 2 dl tejben felfuttatjuk (az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, belekeverünk egy kiskanálnyi cukrot, és megvárjuk, hogy a tej tetején vastag halványbarna hab képződjön), aztán  a liszt közepébe borítjuk, hozzáadjuk a többi cukrot, a tojássárgákat, a puha vajat, a rumot, a sót, a citromhéjat és a vaníliáscukrot. A tésztát jól összedolgozzuk, ha kell, apránként még egy kis langyos tejet adunk hozzá, aztán addig dagasztjuk, amíg sima, hólyagos lesz.

Egy órát letakarva meleg helyen pihentetjük.  

Ha megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Letakarva még fél órát pihentetjük.

Aztán a fánkokat bő, forró olajban kisütjük. A fánkok alsó felét fedő alatt sütjük, aztán amikor megfordítottuk, fedő nélkül sütjük tovább őket. Így a fánk szép, szalagos lesz.

Ha világosbarnára sült, szűrőkanállal papírszalvétára szedjük.

 

p1590326-ddd.jpg

   

Ha unod már a megszokott lekvárt a fánkhoz, akkor, hogy kicsit feldobd, keverj a lekvárba a lekvár ízének megfelelő gyümölcspálinkát, vagy készítsd el az alábbi gyümölcsöntetet!

 

 

GYÜMÖLCSÖNTET

 

Hozzávalók: 25 dkg gyümölcs, a gyümölcs édességétől függő mennyiségű cukor, 2 csapott evőkanál étkezési keményítő.

Elkészítés: A gyümölcsöt és a cukrot egy fazékba rakjuk. Egy deci vizet öntünk rájuk. A cukros gyümölcsöt fölforraljuk, 2-3 percig kevergetve főzzük, majd 2 evőkanál étkezési keményítőt adunk hozzá, amivel még egy percig forraljuk.

Az öntetet melegen is, hidegen is adhatod a fánkhoz.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

fánk

(szandi, 2014.01.18 09:53)

Nagyon jó

farsangi fánkról

(Elza, 2013.01.28 11:13)

Aki szeretne egy finom, hagyományos fánkot sütni, annak ajánlok egy jó lelőhelyet: A magyar úri család konyhája c.. Ha adtok időt magatoknak nagyon finom lesz.

Mivel dagasszam?

(Ancsi, 2011.02.11 15:14)

Drága csodareceptes Szamóca!

Még soha nem próbálkoztam fánkkal, de lehet Neked ellenállni??? (Régen a Nagyiim, most meg az Édesanyám, illetve a férjem Nagymamái kényeztetnek minket ilyesmi fánk-csodákkal!) Szóval megpróbálnám, de tudom, hogy elég kényes süti.
Azt szeretném kérdeni, hogy dagaszthatom géppel vagy kézzel kell? Tudom, hogy a kézi lenne az igazi jó hosszasan, de ugye nem vágom agyon a fánkot, ha kíméletesen, de géppel dagasztom?

Válaszodat előre is nagyon köszönöm!

Csodálód:
Ancsi

Kedves Szakács Doktor! :)

(Szamóca, 2009.02.14 08:10)

Köszönöm a receptedet! :)

http://gourmetonline.hu

(Dr Szakács, 2009.02.14 04:17)

Farsangi fánk receptje és elkészítése

Hozzávalók
38 dkg liszt
4 dkg élesztő
6 tojássárgája
7 dkg vaj
8-9 evőkanál tej
1 evőkanál cukor
1 kávéskanál rum,
negyed citrom reszelt héja
csipetnyi só
olaj
vaníliás cukor
barackíz

Elkészítése
Az élesztőből a cukorral, kevés liszttel és négy evőkanál langyos tejjel kovászt készítünk. A tál közepére – amelyben a fánk készül – tesszük a kovászt, köréje a lisztet. Betakarjuk, és langyos helyre tesszük, amíg megkel. A tojássárgákat a sóval elkeverjük, és a liszthez öntjük, hozzáadjuk az olvasztott vajat, valamint a maradék felforralt, kihűtött tejet. Addig verjük, amíg hólyagos nem lesz (ilyenkor már elválik a kanáltól), majd betakarva meleg helyen kelni hagyjuk. Végül lisztezett deszkára borítjuk, és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk ki. Ezután letakarjuk, és hagyjuk tovább kelni, majd kiszaggatjuk, és forró olajban kisütjük (először fedő alatt, majd a megfordítás után már fedő nélkül). A fánkokról szalvétával leitatjuk az olajat, majd meghintjük vaníliás cukorral, és barackízzel kínáljuk.