Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


FEKETE RIZS KÓKUSZTEJJEL

2008.01.24

A VKF 42. fordulójára STRAWBERRY témájára.

Hozzávalók (4 személyre):

20 dkg fekete rizs (nálunk ázsiai fűszereket árusító boltokban és bioboltokban szerezhető be leginkább, de szokott lenni a nagyobb szupermarketekben is), 2 dl kókusztej (általában dobozos formában kapható, a nagyobb élelmiszerboltok többnyire árusítják), 2 dl tejszín, csipetnyi só, 1 citrom, 1 vaníliarúd, 3-4 evőkanál cukor (legjobb hozzá a nádcukor, de jó sima kristáléycukorral is, ha nincs vaníliarudad, a cukor egyr részét helyettesítsd vaníliás cukorral. Én teszek bele 5 dkg mazsolát is, de az elhagyható.

 

fekete-rizs-012--ee.jpg

  

Elkészítés:

A fekete rizst megmossuk, és annyi vízben, amennyi duplán ellepi, csipetnyi sóval föltesszük főni, mint a hagyományos fehér rizst. Amikor a risz nagyjából beszívta a vizet (kb. 20 perc), hozzáadjuk a kókusztejet, a vaníliarúd kikapart belsejét és a visszamaradt vanílairudat egészben, aztán gyakran megkeverve tovább főzzük. Tíz perc leteltével hozzáöntjük a tejszínt, beletesszük a mazsolát, a cukrot és kevergetve még kb. tíz percet főzzük. Az egész főzési idő kb. 40-45 perc. A rizsnek kicsit szaftosnak kell maradnia, nem jó, ha minden nedvesség elpárolog róla.

A fekete rizs nem fő szét úgy, mint a fehér. Úgy jó, ha kicsit harapható marad.

Mikor a rizs megfőtt, belereszeljük fél citrom héját.

Tálalásnál én mangót vagy ananászt szoktam adni hozzá (de bármilyen gyümölccsel, például barackkal, szilvával, puha körtével is finom), a rizs tetejét pedig megszórom szárazon megpirított kókuszreszelékkel.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.