Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


FORDÍTOTT ROPOGÓS KARAMELLÁS ALMÁS (KÖRTÉS)

2008.01.24

Hozzávalók (egy pici - 20 cm átmérőjű - tortaformához):
A tésztához:
1 egész tojás, 5 dkg cukor, 10 dkg liszt, 5 dkg puha vaj,  1 dl tej, egy csipet só, egy csipet fahéj, fél kávéskanál sütőpor.
2 db közepes alma vagy körte, 10 dkg cukor.

  

Kép

 
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
Készítsünk karamellt: melegítsünk fel 10 dkg cukrot állandóan kavargatva egy lábasban addig, amíg barna, áttetsző sziruppá válik. A karamellt öntsük egy  (lehetőleg szilikon) tortaformába, és rázogassuk el úgy, hogy a befedje a forma alját és 2-3 centi magasan az oldalát. Az almákat vagy körtéket hámozzuk meg, vágjuk nyolcfelé, távolítsuk el a magházukat. Rakjuk a gyümölcsszeleteket a sütőformába a karamellre.
Keverjük össze a tojást, a cukrot, a tejet és a vajat. Szitáljuk egybe a lisztet, fahéjat, sót és a sütőport. A száraz keveréket keverjük bele a tojásos, vajas krémbe, aztán öntsük ezt a tésztát a gyümölcsre.
Süssük a süteményt 200 fokos sütőben kb. fél óráig.

Kivéve hagyjuk a formában kissé kihűlni, langyosan borítsuk tálra, és szeleteljük fel. (A szeletelésnél a karamell törni fog, ha a sütemény kihűlt.)

 

Ezt a süteményt csak alul jól záródó formában lehet elkészíteni. Ha a forma alul rosszul záródik, akkor a karamell és az alma leve sülés közben ki fog folyni, ami tönkreteszi a süteményt is, a sütőt is.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Zsuzskának

(Szamóca, 2009.09.20 19:36)

Gratulálok a kitartásodhoz!
Egy sütinél úgyis az íz a lényeg. ;)

szia

(Zsuzska, 2009.09.20 19:06)

ma megcsináltam ezt a sütit,(de a lusta asszony változatot, vagyis sütőben karamelizáltam :) ) de nekem nagyon leveses volt a körtém, így nem borult ki a formámból, csak szétesve. viszont nagyon finom volt.. nem keseredtem el, megcsinálom mégegyszer.
köszönet a receptért.

Szia! :)

(Szamóca, 2009.02.10 17:18)

Köszönöm szépen a remek receptet! :)

még lustább asszony sütije

(zsumama, 2009.02.10 15:57)

Legegyszerűbb elkészítési mód, hogy a cukrot beleszórjuk egy sütőtál aljába és betesszük a meleg sűtőbe, ahol szépen elkaramelizálja magát. Mikor már szép barna kívesszük rátesszük az almát (én meg szoktam kenni egy kis baracklekvárral az almák tetejét) és rá a tészta és be a sűtőbe. (Jénai sütőtálból biztos nem folyik ki és melegen gyönyörűen kíborítható.)

:)))

(Szamóca, 2008.09.17 17:02)

Te meg a lusta asszony! :DDDDD

:-))

(Saci, 2008.09.17 13:34)

Na, ez kell nekem, a lusta-asszony-változat!:-))
Hogy Te még az egyszerűt is egyszerűbbé tudod varázsolni!!!?;-)))

:)))

(Szamóca, 2008.09.11 20:52)

Ma megcsináltam ugyanennek a sütinek a lusta-asszony-változatát. :)
Ugyanez a tészta kell hozzá, de dupla mennyiségű. 5 darab közepes nagyságú megpucolt, nyolcadokra vágott alma és 3-4 evőkanál kristálycukor egy kiskanál fahéjjal elkeverve.
Egy tepsibe beleöntjük a tésztát. Rárakjuk az almaszeleteket. Megszórjuk a fahéjas cukorral. Aztán tűpróbáig sütjük (kb. fél óra).
Amint megsült, rögtön, azon melegében fogyasztható.
Nagyon finom lett, és ez tényleg végtelenül egyszerű.

Szia Saci!

(Szamóca, 2008.09.11 20:46)

Te meg a sütemény elrontása! :DDD
Volt már olyan, hogy valamit elrontottál?
Sütőpapírral én is csináltam már, de arra figyelni kell, hogy mindenképpen olyan sütőpapír legyen, amire nem ragad rá semmi, mert az nagyon nem jó, ha a papír beleragad a karamellbe.

Egy kérdés

(Saci, 2008.09.11 11:19)

Szia Szamóca! Már mentem is a receptet!:-)Ez is olyan könnyen elkészíthető, amit talán én is sikerre vihetnék!;-))
Mi a véleményed, ha sütőpapírral kibélelem a formát, akkor gond nem lehet, ugye?! A kisebbik formám ugyanis nem zár tökéletesen..:-(