Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


FOSZLÓS KALÁCS

2008.01.24

Hozzávalók (egy 35 x 15 cm-es formához):

60 dkg liszt, 1 kocka (5 dkg) élesztő, 2,5 dl tej, 1,5 dl tejszín, 1-2 tojás, 3 dkg tejpor, 5 dkg cukor, 1 teáskanál só.

    

foszlos-kalacs-szeletelve-010-ee.jpg

    

Elkészítés:

A tejet langyosra melegítjük. A megadott cukormennyiségből egy kanálnyit beleszórunk, aztán belemorzsoljuk az élesztőt. Ezután az élesztős tejet meleg helyre tesszük és megvárjuk, hogy a tej tetején vastag, halványbarna hab képződjön.

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, beleöntjük a tejben fölfuttatott élesztőt, aztán az egészből sima, hólyagos, az edény falától elváló tésztát dagasztunk. (A dagasztást természetesen végezhetjük konyhai robotgéppel vagy kenyérsütőgép dagasztóprogramjával is.)

A hólyagosra dagasztott tésztát letakarjuk, és legalább egy órát kelesztjük.

Ezután a megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Két egyenlő részre osztjuk. Az egyik részt tovább osztjuk három kisebb részre. (Így egy nagyobb tésztagombócot kapunk és három egyforma nagyságú kisebbet.) A tésztadarabokat enyhén meglisztezzük, letakarjuk, és még legalább negyed órát kelesztjük.

A sütőformát alaposan kivajazzuk vagy sütőpapírral kibéleljük.

A nagyobb tésztagombócból egy a sütőforma hosszúságával megegyező hosszúságú hengert formázunk, és betesszük a sütőforma aljába. (Nem baj, ha szélességében nem fedi el a forma egész alját.) A tetejét megkenjük langyos tejjel.

A megmaradt három kisebb tésztagombócból egyenként hosszú rudat sodrunk. A három rudat hagyományos hármas fonással egybefonjuk. Az így kapott fonatot a tejjel megkent alsó tésztarúd tetejére tesszük. A formát letakarjuk, és a tésztát megint legalább egy órát kelesztjük.

A megkelt kalács tetejét langyos tejjel vagy villával elhabart tojással megkenjük, aztán a süteményt előmelegített 180 fokos sütőbe tesszük. Kb. 45-50 perc alatt megsütjük. (Akkor jó, ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad.) Ha a kalács teteje túl hamar barnul, takarjuk be alufóliával.

A megsült kalácsot rácsra téve hagyjuk kihűlni.

 

p1320638-dd.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Kalács

(Szamóca, 2010.04.08 12:36)

Szia!
Köszönöm szépen!
Egy olyan profitól, amilyen te vagy, igazán nagy kincs a dicséret.
Képzeld el, a második sütésből még mindig van, és ma, ötödik naposan is éppen olyan puha és foszlós a kalács, mint a sütés után. Ezen nagyon megdöbbentem.
Hálásan köszönöm a receptet!

Hokkaido

(Maci, 2010.04.08 12:25)

Gyönyörü lett a kalácsod! :o) Ez az egyik legjobb, legtökéletesebb kalácstészta, amivel valaha is találkoztam!