Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


FOSZLÓS KALÁCS

2008.01.24

Hozzávalók (egy 35 x 15 cm-es formához):

60 dkg liszt, 1 kocka (5 dkg) élesztő, 2,5 dl tej, 1,5 dl tejszín, 1-2 tojás, 3 dkg tejpor, 5 dkg cukor, 1 teáskanál só.

    

foszlos-kalacs-szeletelve-010-ee.jpg

    

Elkészítés:

A tejet langyosra melegítjük. A megadott cukormennyiségből egy kanálnyit beleszórunk, aztán belemorzsoljuk az élesztőt. Ezután az élesztős tejet meleg helyre tesszük és megvárjuk, hogy a tej tetején vastag, halványbarna hab képződjön.

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, beleöntjük a tejben fölfuttatott élesztőt, aztán az egészből sima, hólyagos, az edény falától elváló tésztát dagasztunk. (A dagasztást természetesen végezhetjük konyhai robotgéppel vagy kenyérsütőgép dagasztóprogramjával is.)

A hólyagosra dagasztott tésztát letakarjuk, és legalább egy órát kelesztjük.

Ezután a megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Két egyenlő részre osztjuk. Az egyik részt tovább osztjuk három kisebb részre. (Így egy nagyobb tésztagombócot kapunk és három egyforma nagyságú kisebbet.) A tésztadarabokat enyhén meglisztezzük, letakarjuk, és még legalább negyed órát kelesztjük.

A sütőformát alaposan kivajazzuk vagy sütőpapírral kibéleljük.

A nagyobb tésztagombócból egy a sütőforma hosszúságával megegyező hosszúságú hengert formázunk, és betesszük a sütőforma aljába. (Nem baj, ha szélességében nem fedi el a forma egész alját.) A tetejét megkenjük langyos tejjel.

A megmaradt három kisebb tésztagombócból egyenként hosszú rudat sodrunk. A három rudat hagyományos hármas fonással egybefonjuk. Az így kapott fonatot a tejjel megkent alsó tésztarúd tetejére tesszük. A formát letakarjuk, és a tésztát megint legalább egy órát kelesztjük.

A megkelt kalács tetejét langyos tejjel vagy villával elhabart tojással megkenjük, aztán a süteményt előmelegített 180 fokos sütőbe tesszük. Kb. 45-50 perc alatt megsütjük. (Akkor jó, ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad.) Ha a kalács teteje túl hamar barnul, takarjuk be alufóliával.

A megsült kalácsot rácsra téve hagyjuk kihűlni.

 

p1320638-dd.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

tejpor

(maya, 2014.04.27 22:53)

Én az auchanba kaptam tejport!!

Köszönet

(Erika, 2014.04.21 10:18)

Tegnap megsütöttük, nagyon finom lett!!
Tescoban találtunk tejport is.

Maci

(Ista, 2014.04.17 08:36)

Nagyon finom de sehol sem kaptam TEJPORT.

Re: Maci

(Hajni, 2014.04.17 10:51)

Szia Maci!

Én múlt héten láttam Lidl-ben tejport! Próbáld meg, hátha...

Kalács

(pmoni78, 2012.04.03 17:22)

Egyszerűen Isteni!!! Ilyen finom kalácsot még soha nem ettünk. Nem kaptam tejport és még így is nagyon fincsi volt.

Tejpor

(Szamóca, 2011.04.23 18:56)

Szia Andi!
Szerintem nem gond, ha kimarad, de tejpor nélkül kicsit más lesz a kalács.
Viszont azt tudom, hogy többen megcsinálták már kávéba való tejporral, és úgy is finom lett.

Re: Tejpor

(Andi, 2011.04.23 21:17)

Oké, köszi. Akkor megpróbálom :) Majd beszámolok

kérdés

(Andi, 2011.04.23 17:46)

Szia , ha nincs itthon tejpor akkor gond ha kimarad? max. nekem is olyan van, amit kávéba szoktam tenni. köszi a választ és Kellemes ünnepeket.

kérdés

(zéé, 2011.04.19 09:23)

Szia!
Kérdezni szeretném, hogy a tejpor az lehet a kávéba való krémpor, vagy kizárólag a rendes tejpor?
Előre is köszi

Tojás

(Szamóca, 2011.02.09 19:01)

Szia! A tésztába kell.

Tojás kérdés

(Kuviki, 2011.02.09 14:50)

Az az 1 db tojás, amit a hozzávalóknál felsorolsz, a tésztába kell, vagy csak a tetejét megkenni?
Gyors válaszod előre is köszönöm!

rosszó

(rosszió, 2011.01.26 15:01)

imádom ezt a oldalt

Kalács

(Szamóca, 2010.09.21 10:09)

Szia Móni!
Gratulálok! Nagyon örülök, hogy ekkora sikere volt a kalácsodnak.
Köszönöm szépen a kedvességedet!

Kalács

(Móni, 2010.09.21 09:39)

Szia!
Tegnap este megsütöttem, hogy legyen mit reggelizni. Nem sok maradt belőle. Eszméletlen finom, még sokszor fogom sütni az biztos.
Gratula az oldaladhoz, már sok mindent megcsináltam innen, mind nagyon jó volt.

Tejszín

(Szamóca, 2010.07.03 21:33)

Szia!
Egyszerű habtejszínt.

kalács

(kalács, 2010.07.03 21:29)

szia.milyen tejszínt használtál?

sütőforma

(Intruder007, 2010.06.10 08:25)

Szia

Lebuktam! Én nem szoktam ilyen helyekre járni, de azt hiszem most felkerekedem. Köszi a tippet.

Intruder007

Sütőforma

(Szamóca, 2010.06.09 14:05)

Szia!
Ezt a kalácsot konkrétan egy olyan formában sütöttem, amit a közelmúltban az Aldiban lehetett kapni, és az volt a különlegessége, hogy a hossza elég tág keretek között változtatható.
Sima, hagyományos "tégla"-formát a legtöbb háztartási bolt és szupermarket árul.
De ezt a kalácsot megsütheted pl. középen lyukas koszorúformában vagy kuglófformában is.

Kalács

(Intruder007, 2010.06.09 07:24)

Üdv Mindenkinek

Van egy pici gondom! Mégpedig az, hogy a formákat honnan szerzitek be. Ha van valami jó tipp kérlek írjátok meg nekem.

Intruder007

szioka

(remeny79, 2010.04.12 16:59)

En holnap ki probalom e receptet,biztos neke is jol fog sikerulni,majd meg irom azt is,koszike az otletet!!!