FOSZLÓS KALÁCS
Hozzávalók (egy 35 x 15 cm-es formához):
60 dkg liszt,
1 kocka (5 dkg) élesztő,
2,5 dl tej,
1,5 dl tejszín,
1-2 tojás,
3 dkg tejpor,
5 dkg cukor,
1 teáskanál só.
Elkészítés:
A tejet langyosra melegítjük. A megadott cukormennyiségből egy kanálnyit beleszórunk, aztán belemorzsoljuk az élesztőt. Ezután az élesztős tejet meleg helyre tesszük és megvárjuk, hogy a tej tetején vastag, halványbarna hab képződjön.
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, beleöntjük a tejben fölfuttatott élesztőt, aztán az egészből sima, hólyagos, az edény falától elváló tésztát dagasztunk. (A dagasztást természetesen végezhetjük konyhai robotgéppel vagy kenyérsütőgép dagasztóprogramjával is.)
A hólyagosra dagasztott tésztát letakarjuk, és legalább egy órát kelesztjük.
Ezután a megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Két egyenlő részre osztjuk. Az egyik részt tovább osztjuk három kisebb részre. (Így egy nagyobb tésztagombócot kapunk és három egyforma nagyságú kisebbet.) A tésztadarabokat enyhén meglisztezzük, letakarjuk, és még legalább negyed órát kelesztjük.
A sütőformát alaposan kivajazzuk vagy sütőpapírral kibéleljük.
A nagyobb tésztagombócból egy a sütőforma hosszúságával megegyező hosszúságú hengert formázunk, és betesszük a sütőforma aljába. (Nem baj, ha szélességében nem fedi el a forma egész alját.) A tetejét megkenjük langyos tejjel.
A megmaradt három kisebb tésztagombócból egyenként hosszú rudat sodrunk. A három rudat hagyományos hármas fonással egybefonjuk. Az így kapott fonatot a tejjel megkent alsó tésztarúd tetejére tesszük. A formát letakarjuk, és a tésztát megint legalább egy órát kelesztjük.
A megkelt kalács tetejét langyos tejjel vagy villával elhabart tojással megkenjük, aztán a süteményt előmelegített 180 fokos sütőbe tesszük. Kb. 45-50 perc alatt megsütjük. (Akkor jó, ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad.) Ha a kalács teteje túl hamar barnul, takarjuk be alufóliával.
A megsült kalácsot rácsra téve hagyjuk kihűlni.