FRANCIA KALÁCS
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 35 dkg szobbahőmérsékletű vaj, 6 tojás, 2 evőkanál cukor, fél kocka (2,5 dkg) élesztő, 1 dl langos tej, 1 kávéskanál só. A kalács tetejére: 1 tojás villával enyhén fölverve, porcukor.)
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos, cukros tejbe morzsoljuk és felfuttatjuk (megvárjuk, amíg a tej tetején vastag, halványbarna hab képződik).
A lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a tojásokat, sót, élesztős tejet, és robotgép dagasztó spiráljával 10 percig keverjük. Ezután apránként beledolgozzuk a vajat is. A vajjal együtt még dagasztjuk 10 percig. Ekkorra egy sima, fényes, rugalmas tésztát kell kapnunk. A tésztát letakarva 1 órát kelesztjük.
A megkalt tésztát lisztes gyúródeszkára borítjuk, megformázzuk, sütőpapírral bélelt kalácsformába tesszük. A tetejét megkenjük tojással, bevagdossuk, és 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.