GESZTENYÉS PIROG
Hozzávalók:
50 dkg liszt
15 dkg puha vaj
2 tojás
1 dl langyos tej
2 dkg friss élesztő
3 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
a töltelékhez:
50 dkg enyhén cukrozott gesztenyepüré villával összetörve
a tetejére:
1 tojás
Elkészítés:
A tejet elkeverjük 1 evőkanál cukorral, a belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. Beleszórjuk a maradék cukrot, ráöntjük az élesztős tejet, azután összedolgozzuk a tojással, a vajjal, a sóval és a citromhéjjal. Sima tésztává gyúrjuk, majd meleg helyen 30-40 percig kelesztjük. Lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, és 8-10 cm átmérőjű körlapokat szaggatunk belőle. A közepükre 1-1 kiskanál tölteléket helyezünk, majd a széleket jól összenyomkodva a töltelékre hajtjuk.
A süteményt sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, a tetejét megkenjük elhabart tojással, majd 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Hidegen és melegen is tálalhatjuk.