Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


GOMBÓC

2008.01.23

barackos-gomboc-030-dd.jpg

Hozzávalók:

A tésztához: fél kg krumplinyomón áttört főtt krumpli langyosra hűtve vagy ennek megfelelő mennyiségű langyos vízzel püré sűrűségűre kevert krumplipehely, 20 dkg rétesliszt (vagy 15 dkg sima liszt + 5 dkg búzadara), 2 evőkanál étolaj, 1 tojás, csipetnyi só, a tálaláshoz pirított zsemlemorzsa és porcukor.

A töltelékhez: kockacukor, őrölt fahéj, a gombóc fajtájától függően szilva, barack, eper...

 

epres-gomboc-008-dd.jpg

 

A gombóckészítés menetéről egy képekkel illusztrált leírást találsz itt: GOMBÓCKÉSZÍTÉS.

 

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Egy puha tésztát kell kapnunk, ami összegyúrva az edény falától elválik.

Fontos:

A krumplik lisztfelvevő képessége nagyon különböző. Előfordulhat, hogy több liszt kell a tésztához. De nehogy túl sok lisztet gyúrjunk bele, mert akkor kőkemény lesz a gombóc. A legjobb módszer annak eldöntésére, hogy elég-e a 20 dkg liszt, ha "próbagombócot" főzünk. Egy kis fazékban forraljunk vizet, a tésztából csípjünk le egy diónyi darabot, gyúrjuk gombóccá, és dobjuk a gyöngyözve forró vízbe. Ha a gombóc megtartja a formáját és néhány perc múlva szépen feljön a víz tetejére, akkor jó a tészta, ne gyúrjunk bele több lisztet semmiképpen. Ha a gombóc szétesik vagy "foszladozni" kezd a vízben, akkor kell még bele liszt.

 

barackos-gomboc-045-dd.jpg

 

2 evőkanál olajat teszünk egy mély serpenyőbe, beleszórunk negyed kiló zsemlemorzsát, és állandóan kevergetve megpirítjuk. (Tényleg állandóan keverni kell, mert különben odaég.) Ha megpirult, levesszük a tűzről és félretesszük.

Fölteszünk egy nagy fazék vizet egy csipetnyi sóval a tűzre.

A tésztát alaposan meglisztezett gyúródeszkán nagyjából téglalap formára nyújtjuk.

Ezután kb. 10 cm oldalhosszúságú négyzetekre vágjuk.

Minden négyzet közepébe egy kockacukrot, egy csipet fahéjat és a gombóc fajtájától függően egy kimagozott szilvát, egy fél sárgabarackot, negyed őszibarackot vagy egy szem epret teszünk. (A szilvánál a kockacukrot és a fahéjat tehetjük a mag helyére, a szilva belsejébe is.)

A tésztanégyzeteket gombóccá gyúrjuk úgy, hogy nagyjából egyforma vastag legyen a tészta a gyümölcs körül mindenütt.

A gombócokat forrásban levő vízbe rakjuk, aztán a lángot mérsékeljük úgy, hogy a víz éppen csak gyöngyözve forrjon. Miután a gombócok feljöttek a víz felszínére, még öt percig főzzük őket, aztán pirított zsemlemorzsára szedjük és beleforgatjuk.

A gombócot porcukorral megszórva tálaljuk.

 

gomboc-003-ee.jpg

 

Tipp:

Én a pirított zsemlemorzsába egy mokkáskanál fahéjat és két csomag vaníliás cukrot szoktam keverni. A gombócokat pedig néha nem porcukorral, hanem édes instant kakaóporral szórom meg. Próbáld ki! Nagyon finom.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Fagyasztott tészta

(Szamóca, 2009.09.04 10:03)

Tésztát elég gyakran szoktam fagyasztani. Nálam eddig mindig teljesen jó lett a fagyasztás után.
Úgy szoktam kiengedni, hogy becsomagolva - ahogy a fagyasztóban volt - kiteszem szobahőmérsékletre, és megvárom, amíg magától kiolvad. Utána ugyanúgy használható, mint a friss tészta.
Talán annyi különbséget tapasztaltam néhányszor, hogy a fölengedés után kicsit nedvesebb volt a tészta külseje. Ezt könnyen ellensúlyozhatja az ember, ha jól meglisztezi a gyúródeszkát, mielőtt ráteszi a tésztát.

tészta fagyasztás

(Márti, 2009.09.03 21:37)

Én ma készítettem szilvás gombócot és menet közben úgy láttam ,hogy nem tudunk annyit megenni ketten,mint amennyi tészta van,ezért a végén az összegyúrt maradék tésztát folpakkba csomagoltam és lefagyasztottam.Ez alkalmas lenne egy újabb adag gombónak,mondjuk a jövő héten,de kérdés az,hogy milyen lesz a kiengedett tészta.Van ezzel kapcsolatban tapasztalatod?
Köszi a választ.

Fagyasztás

(Szamóca, 2009.08.23 15:04)

Szerintem biztosan fagyasztható a nyers gombóc, hiszen a boltban is kaphatók fagyasztott gombócok. De az az igazság, hogy gombócot még nem próbáltam fagyasztani.

gombóc fagyasztás

(Nagyné, 2009.08.23 14:56)

Szia!

Későn érek haza a munkából és nincs mindig kedvem "dolgozni" a konyhában is. Mit gondolsz, ha a töltött, nyers gombócot lefagyasztom, meddig tart ki a fagyóban? Utána pedig arra gondoltam, hogy felengedés nélkül dobálnám be a forró vízbe és főzném ki! Szerinted sikerülne?
köszi

Gombóc

(Hermione, 2009.06.03 23:13)

Én is csak szilvást ettem eddig, de kipróbáltam ezt és nagyon jó.
Köszi a recit.

Gombóc

(Szamóca, 2009.05.30 08:51)

Szia Regi!
Sokan tényleg csak szilvásgombócot készítenek, pedig a gombóc szinte bármilyen gyümölccsel, sőt, akár csokoládéval vagy nutellával is tölthető. Próbáld ki, érdemes.

gombócról

(Regi, 2009.05.29 15:58)

Eddig csak szilvás gombócot ettem, nagyon jó ötlet ez az epres gombóc, ki fogom próbálni
Regi