Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


GYERTYÁK

2008.01.22

Köszönöm szépen az ötletet Bérciné Ilinek. 

Hozzávalók:

A tésztához: 25 dkg liszt, 20 dkg hideg vaj, 10 dkg porcukor, 1 tojás, 5 dkg finomra darált mogyoró, 1 csomag vaníliás cukor, 2-3 csipetnyi őrölt fahéj.

  

Kép

  

A töltelékhez: Nutella vagy baracklekvár.

A mázhoz: porcukor.

A díszítéshez: aszalt füge, mandula.

 

Elkészítés:

A vajat vágjuk kockákra. Adjuk a többi hozzávalóhoz, és gyors mozdulatokkal (hogy a vaj ne olvadjon föl) gyúrjunk tésztát.

A tésztát legalább fél órára tegyük hűtőgépbe.

Ezután gyúrjuk át egy kicsit, ha nagyon megkeményedett. Nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, és kis (kb. 3 cm átmérőjű) pogácsaszaggatóval vágjunk belőle korongot.

A tésztakorongokat előmelegített 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük.

E kihűlt korongokból, Nutellával vagy lekvárral összeragasztva őket, megépítjük a gyertyákat.

A cukormázhoz 10 dkg porcukrot egy tálkába szórunk. Aztán először csak egy teáskanál forró vizet adunk hozzá. Összekeverjük. Ha még nem áll össze, cseppenként adjunk hozzá még egy kis vizet. Vigyázat, nagyon kevés víz kell! Egy éppen csak kenhető, de nem nagyon folyós krémet kell kapnunk.

A mázból egy kiskanálnyit a "gyertyák" tetejére merünk, és hagyjuk, hogy oldalt kicsit lefolyjon.

A fügéket félbevágjuk. A közepükbe egy-egy szem mandulát teszünk, és a mandulával töltött fél fügéket a süteménytorony tetejére állítjuk (a cukormáz ragasztja oda).

  

Kép

 

Tipp:

Bármilyen linzertésztából, mézestésztából, de akár piskótából is készülhetnek az egymáshoz ragasztott korongok. A sütemény tölteléke is lehet bármilyen krém, amit szeretsz: csokikrém, karamellkrém, olvasztott csokoládé...

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Anikónak

(Szamóca, 2009.12.25 08:04)

Nagyon szép ünnepeket neked is!

Gyertyák

(Anikó, 2009.12.24 15:50)

Remek, mint a legegyszerűbb ötletek általában. Az édes és a sós változat is ki lesz próbálva. Kár, hogy csak most tévedtem ide, de "lesz még ünnep a világon", reméljük.
Boldog ünnepeket kívánok mindenkinek!

Gyertyák

(kaleva, 2009.12.16 20:51)

Nagyon jó ötlet, ilyeneket fogok a karácsonyi asztalra tenni!

gyertya

(Szilvi, 2009.12.11 16:20)

Na gyorsan kihuztam az asztaldiszt a karacsonyi vasarlo listarol,mert en fogom elkesziteni:)))!
Ez egy szuper otlet!

Gyertyák

(Szamóca, 2009.12.04 12:11)

Szia Éva!
Nagyon jó ötlet a sós gyertya. Köszönöm, hogy megosztottad velünk!
Kedves Fáni, örülök, hogy jól sikerült a gyertya és annak is, hogy ízlett a mogyorós linzer. :)

gyertya süti

(Schneider Fáni, 2009.12.03 07:33)

Megcsináltam. Köszönöm szépen az ötletet. Nagyon szép lett az enyém is. A baj csak az volt hogy nem lett sok belőle mert olyan finom a tészta, hogy a fele elfogyott mielőtt gyertyát épitettem volna belőle.

gyertya

(Éva, 2009.12.02 21:35)

Én már csináltam ilyen gyertyákat, de sósat. Hidegtálat díszítettem velük. A tészta egyszerű pogácsatészta volt, a krém sonkából és kőrözöttből készült. A teteje majonéz volt, amibe pici zselatint kevertem. A lángot répából faragtam a tetejére.Sikere volt.
Csak most találtam rá a lapodra, gratulálok hozzá!

gyertya

(Viola, 2009.12.02 12:13)

Hát ez gyönyörű!!!!!!!!!!!!!
Azt hiszem nekiállok én is valamelyik hajnalban :)...mondjuk Mikulás reggelére.

Klárinak

(Szamóca, 2009.12.02 11:28)

Szia Klári!
Minden tiszteletem a tiéd! Az olyan anya, aki éjjel nekiáll sütni, csak hogy reggel meglepje a családját csak dicséretet érdemel.

gyertyák

(Klári, 2009.12.02 07:44)

Amint megláttam a receptet nekiálltam megsütni annyira megtetszett. Ezekkel a gyertyákkal fogadtam reggel a családot, az étkezőasztal közepére tettem őket, fergeteges sikere volt, hálásan köszönöm!