Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


GYÜMÖLCSKENYÉR

2008.01.22

Az alapötletért hálás köszönet Uvimának! 

Hozzávalók:

7 tojásfehérje, 8 dkg liszt, 12 dkg porcukor, 4 dkg olvasztott, de nem forró vaj, 25 dkg aszalt gyümölcs apróra vágva, 10 dkg (ét)csokoládé aprítva, 5 dkg dióféle (darabos dió, mogyoró, mandula...), olvasztott csokoládé a sütemény bevonásához.

  

Kép

  

Elkészítés:

Az átszitált lisztet összekeverjük a csomómentes porcukor felével.

A tojásfehérjékből, a porcukor másik felének fokozatos hozzáadásával kemény habot verünk.

Az apróra vágott gyümölcsöt összekeverjük a diófélével, csokoládéval, a cukros liszttel, aztán az egészbe két-három részletben óvatosan belekeverjük a tojáshabot, majd az olvasztott vajat.

A tésztát egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk.

Előmelegített sütőben közepes hőfokon (ami a sütő erősségétől függően lehet 220 fok, de 180 is) tűpróbáig sütjük (addig sütjük, amíg a középen beleszúrt tűre már nem tapad tészta). A sütési idő az én sütőmben 45 perc 200 fokon.

A kész süteményt olvasztott csokoládéval vonjuk be.

  

Kép

 

 

 

GYÜMÖLCSKENYÉR MÁSKÉPP

 

Hozzávalók:
4 tojás, 4 evőkanál kristálycukor, 4 evőkanál rétesliszt, 4 dkg olvasztott, de nem forró vaj, 15 dkg apróra vágott aszalt gyümölcs, 5 dkg dióféle
(darabos dió, mogyoró, mandula...), a bevonáshoz olvasztott csokoládé.
  

Kép

  

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk:  egyenként nagyon gondosan elválasztjuk a tojások sárgáját a tojások fehérjétől úgy, hogy véletlenül se kerüljön sárgája a fehérjébe, mert különben a hab nem verődik fel.

A tojásfehérjéket egy nagyobb mély tálba öntjük, és habverővel elkezdjük habbá verni. Amikor a hab kicsit kezd összeállni, hozzáadunk egy evőkanál cukrot, amit alaposan beledolgozunk (kb. 1 perc). Amikor a cukor már teljesen beleolvadt a habba, jöhet a következő kanálnyi. Ezt megint a habba dolgozzuk, és így tovább, az utolsó kanál cukorig. 

Mikor az összes cukor belekerült a habba, ellenőrizzük, hogy elég kemény-e már a tojásfehérje: akkor jó, ha a habverőt lassan kiemelve belőle, a hab egy része rajtamarad, nem folyik le.

Ha megfelelő a tojásfehérjehab, tovább verve egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat is.
Ezután laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba a lisztet, majd az olvasztott vajat.

Végül óvatosan belekeverjük a habba az aszalt gyümölcsöket és a diófélét.

A tésztát egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk.

Előmelegített sütőben közepes hőfokon (ami a sütő erősségétől függően lehet 200 fok, de 180 is) tűpróbáig sütjük (addig sütjük, amíg a középen beleszúrt tűre már nem tapad tészta).

A kész süteményt olvasztott csokoládéval vonjuk be.

 

Tipp:

A gyümölcsön és diófélén kívül apróra vágott csokoládét is keverhetsz a tésztába.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

mitől nem ülnek tész aljára a gyümölcs darabkák stb.

(Csilla, 2013.12.22 17:51)

SZERETNÉK KÉRDÉSEMRE VÁLASZT KAPNI : MIÉRT ÜL LE A SÜTEMÉNY ALJÁRA A BELETETT GYÜMÖLCSÖK ÉS EGYÉB FINOMSÁGOK. Elkészítettem de nekem leült a lap aljára szinte minden. Aki tudjon erre ötletet, vagy tanácsot adni megköszönöm

Re: mitől nem ülnek tész aljára a gyümölcs darabkák stb.

(Agi, 2013.12.23 19:20)

A belevalót meg kell lisztezni, mielőtt a tésztába kerülne. Akkor nem fog az aljára menni semmi.