FLAMINGÓ KALÁCS
Hozzávalók:
60 dkg liszt, fél kocka (2,5 dkg) élesztő, 1 kiskanál cukor, 4 dl tej, 4 evőkanál étolaj, 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 1 csomag puncs ízű főzős pudingpor, 25 szem sütésálló édesítőszer (szacharin alapú) vagy 10 dkg + 1 púpos evőkanál cukor, csipetnyi só.
A kalács lekenéséhez pici langyos tej.
Elkészítés:
2 dl langyos tejben az 1 kanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. (Megvárjuk, hogy a tej tetején halványbarna hab képződjön.)
Ha édesítőt és nem cukrot használunk, egy kis tálban egy deci langyos tejben feloldjuk az édesítő tablettákat.
Előkészítünk egy nagyobb és két kisebb tálat. A nagyba beleszitáljuk a lisztet, beleborítjuk az élesztős tejet. Hozzáadunk 4 evőkanál étolajat, az édesítőtablettás tejet vagy egy deci tejet és 10 dkg cukrot és egy csipetnyi sót. A tésztát robotgép dagasztó spiráljával kb. 5 perc alatt szép simára keverjük.
A pudingport és a kakaóport csomómentesen elkeverjük fél-fél deci tejben. A kakaós tejbe belekeverünk egy evőkanál cukrot.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Az egyik részt az eredeti tálban hagyjuk, egyet-egyet pedig egy-egy kisebb tálba rakunk át. Az egyik részbe a dagasztóspirállal jól beledolgozzuk a rózsaszín, pudingporos tejet, a másikba a kakaóporosat. A tésztákat letakarjuk és minimum fél órát kelesztjük.
Ezután a rózsaszín tésztát jó bőven meglisztezett deszkára borítjuk. Egy hosszú hengert sodrunk belőle és 4 egyforma nagyságú részre vágjuk. Az egyes darabokat egy szintén meglisztezett tálcára
A barna tésztával ugyanígy járunk el.
A négy rózsaszín és a négy barna tésztadarabot 40 cm hosszú rudakká sodorjuk. Az így kapott tésztahengereket félretesszük a lisztezett tálcára.
Mikor a színes tésztákkal végeztünk, a fehéret borítjuk a meglisztezett gyúródeszkára. (Azért írom le állandóan, hogy jól lisztezzük meg a deszkát, mert a tészta nagyon lágy és ragadós. A lisztezetlen deszkáról csak késsel lehetne felkaparni.)
Szóval a fehér tésztát a deszkán szintén 40 cm hosszú rúddá sodorjuk, majd kb. 40 x 20 cm méretű téglalappá nyújtjuk. a közepébe belefektetjük a négy rózsaszín és négy barna tésztarudat. (Kicsit össze lehet fonni, gabalyítani őket.)
A fehér tésztát oldalról ráhajtjuk a rudakra úgy, hogy teljesen befedje a fehér tészta a többit.
Az így kapott hengert óvatosan egy alaposan kivajazott kuglófformába, koszorúformába fektetjük. A két végét összenyomjuk.
(Egyszerűbb megoldás, ha a háromféle tésztából egy-egy 40 cm hosszú hengert sodrunk, a hengereket kicsit összetekerjük, összefonjuk, a végeiket összenyomjuk, és így rakjuk a formába.)
A formát letakarjuk és a tésztát ezután egy órát kelesztjük, majd megkenjük a tetejét egy kis langyos tejjel, és a hideg sütőbe tesszük, a sütőt bekapcsoljuk 220 fokra, és a kalácsot 45-50 perc alatt megsütjük. (Ha nagyon barnulna a teteje, takarjuk le alufóliával.)
A kész kalács tetejét olvasztott csokoládéval és csokoládéforgáccsal díszíthetjük.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Kedves ETE!
Ha úgy érzed, kevés bele, akkor adj hozzá többet.
A lisztek folyadékfelvevő képessége eleve különböző. Némelyikhez kicsit több folyadék kell, némelyikhez kevesebb.
A kalacsrol
(ETE, 2009.11.13 20:57)ennyi tej keves lehet a kalacshoz,hogy jo puha teszta legyen
Válasz Hajninak
(Szamóca, 2009.07.18 18:54)
Szia!
Én is a hagyományos kakaós-csíkos kalácsot csináltam először ezzel a tésztával. Ez egy "újítás" volt, és nagyon finomra sikerült.
Egy kedves ismerősöm nevezte el "flamingó kalács"-nak, mert egy flamingófejre hasonlít a mintája. :DDD
flamingó kalács
(Hajni, 2009.07.18 18:24)
Gratulálok!Nagyon jól néz ki,kipróbálom Én is!
Ismerem ezt a kalács tésztát,csak ilyen szinesben még nem próbáltam ki!De nagyon mutatós,és biztos vagyok benne hogy finom is!Ügyes vagy!
Kalács
(Szamóca, 2009.11.16 09:57)