Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


HÁZI KRÉMES

2008.01.21

Hozzávalók (egy 25 x 35 cm-es tepsihez):

Negyed adag hajtogatott leveles vajas tészta. A házi leveles vajas tészta receptjét itt találod meg: LEVELES VAJAS TÉSZTA vagy kb. fél kiló készen vett leveles vajas tészta.

   

Kép

    

A krémhez: 1 liter tej, 6 tojás, 20 dkg cukor, 15 dkg liszt, 5 dkg vaníliás cukor. A díszítéshez: porcukor.

Elkészítés:

A leveles tésztát három egyforma nagyságú, a tepsivel egyező méretű, késfok vastagságú téglalappá nyújtjuk. A tésztadarabokat 200 fokra előmelegített sütőben egyenként megsütjük. (Vigyázat, nagyon könnyen megégnek!)

A krémhez a hat tojás sárgáját, 15 dkg cukrot és a vaníliás cukrot robotgéppel fehéredésig keverjük, majd kanállal csomómentesen belekeverjük a lisztet. A tejet felforraljuk. Mikor forrni kezd, levesszük a tűzről, és állandóan kevergetve vékony sugárban a tojássárgás cukorhoz adjuk. Az így kapott keveréket visszatesszük a tűzre, és jó sűrű pudinghoz hasonlóra főzzük.

Közben a megmaradt tojásfehérjéket egy habüstbe vagy kisebb fazékba öntjük, és a habüstöt vagy fazekat egy forrásban levő vízzel teli lábasra tesszük. A vízgőz fölött kemény habot verünk a tojásfehérjékből a megmaradt 5 dkg cukor hozzáadásával. (Legalább 10 percig verjük, hogy jól átfőjön, de állandóan keverjük, mert különben hab helyett cukros rántottát kapunk.)

Óvatosan, hogy össze ne törjön, a kemény tojásfehérje-habot a tojássárgás krémbe forgatjuk. A krémet alaposan kihűtjük.

Az egyik megsült tésztalapot egyenletes vastagságban megkenjük a krém felével. Erre rátesszük egy másik tésztalapot, és nagyon óvatosan lenyomkodjuk egy kicsit. A második lapra rákenjük a maradék krémet. Ezután kétféleképpen folytathatjuk a sütemény összeállítását.

Az egyszerűbbnek látszó megoldás, ha a második krémréteget befedjük a harmadik tésztalappal. Aztán a sütemény nagyon éles késsel óvatosan szeletekre vágjuk.

A bonyolultabbnak tűnik, de valójában mégiscsak jobb, ha a harmadik tésztalapot éles késsel akkora kockákra vágjuk, amekkora szeleteket a süteményből tálalni szeretnénk, és az így kapott kis tésztanégyszögekkel fedjük be a sütemény tetejét. Ezután a süteményt a tésztadarabkák illesztései mentén éles késsel óvatosan fölvágjuk.

A második módszerrel sokkal szebb szeleteket kapunk, mert a fölső lap nem fog darabokra törni.

Tálalásnál a krémes tetejét porcukorral szórjuk meg.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

házi krémes

(Bözse, 2009.11.10 12:39)

Én még nagyon új vagyok ezen az oldalon,de imádok sütni ezt a receptet is kipróbáltam ,nagyon ízlett a családomnak.

krémes

(Tündi, 2009.10.28 21:51)

Kedves Szamóca!
Hát valami istenien gyönyörűen finomnak néz ki ez a krémes:)Csináltam már több receptet is az oldaladról, és eddig minden nagyon finom lett:)
Eredetileg mignon receptet kerestem ma itt nálad, de úgy látom, hogy az (még) nincsen. Nagy kár, mert ebben reménykedtem, hogy hátha itt valami jót találok, mert sajnos a legutóbbi próbálkozásom egy citromos mignon lett volna és csúfos kudarcba fulladt...
Mindenesetre köszi a sok finom receptet és csak így tovább!!!!!

krémes

(Gyuri, 2009.10.20 07:03)

Kipróbáltam a receptet. Nagyon jó. Gyakran fogom elkészíteni ezt a krémest. Köszönöm a receptet.

Évának

(Szamóca, 2009.10.17 22:08)

Szia Éva!
Köszönöm a jótanácsot az olvasók nevében. Szerintem sokan örülnek neki.
(Én soha nem használok zselatint.)

Kremes

(Eva, 2009.10.17 22:00)

Sziasztok kremes imadok! Lehet kapni a boltokban habfixalot es a tejszinbe kell beleszorni mikor mar majdnem kesz. A zselatintol joval egyszerubb es jobb. egyebkent nekem az oke tejszin a legjobb. En mar tobbszor csinalta kremest,de a tesztajat is en csinalom.

Krémes

(Szamóca, 2009.10.16 10:00)

Kedves Babus!
Remélem, jól sikerül a krémes! Látod, a többieknek, akik voltak olyan kedvesek, hogy leírták a tapasztalataikat, remekül sikerült.
Kívánom, hogy örömöt tudj szerezni vele a gyerekeidnek és unokáidnak!

Krémes

(Babus, 2009.10.16 08:03)

Köszi a receptet,ígéretesnek bizonyul!Holnap akarom megcsinálni mert jönnek a gyermekeim és az unokám.Remélem,hogy sikerülni fog.

Krémes

(Szamóca, 2009.10.15 10:35)

Szia Fanni!
Én is szoktam tejszínhabbal készíteni a krémest. De csak akkor, ha rögtön tálaljuk. Ugyanis sajnos nehéz olyan tejszínhez jutni, ami órákig kemény, formáját megtartó hab marad.

Krémes

(Szamóca, 2009.10.15 10:33)

Kedves Tímea! Köszönöm szépen a dicséretet!

köszönet

(V-né Tímea, 2009.10.15 07:37)

Ez a recept egyszerűen fantasztikus!
Munkájához sok sikert és jó egészséget kívánok!Igazi élmény az itteni receptek alapján főzni. Amiket eddig elkészítettem mind nagyon finomak voltak és a családom jóízűen elfogyasztotta. Ha minden itteni recepthez, amit elkészítettem, beírnám, hogy milyen jó, napokig írhatnék, de a családom legnagyobb kedvenceihez szeretnék írni néhány sort.

krémes

(Fanni, 2009.10.14 22:24)

Megcsináltam ezt a krémest, olyan finom lett, hogy én olyan finomat még soha nem ettem cukrászdában. Nagyon hálás vagyok a receptért, mert krémes rajongó vagyok, és nagyon nehéz jó krémest kapni. Szerintetek úgy is ki lehet próbálni ezt a krémest, hogy a második réteg krémre tejszínhabot is teszek?

Marikának

(Szamóca, 2009.10.10 10:09)

Gratulálok a kislányodhoz! Biztosan sok finom dolgot készít.

Krémes

(Marika, 2009.10.09 13:26)

Ez nagyon finom lehet,ki fogjuk próbálni a lányommal.Ő cukrász most végzett.Gyerek koromba sok krémest ettem, volt két fajta is.Franci és sima.Nagyon szeretem.

Ilona

(Gyémánt Istvánné, 2009.10.06 19:12)

Nagyon finom én kiprobáltam.

krémes

(Gitta, 2009.10.06 16:41)

Nagyon jól néz k ,és finom is lehet a hétvégén én is kipróbálom,mert imádom a krémesr!!!!!!!! Köszi ,hogy megosztottad velünk.

Krémes

(Szamóca, 2009.10.02 06:54)

Ahogy most mondod, bennem is felidéződött a képről a gyerekkori krémes emléke, de az az én emlékeimben nem ilyen emeletes, hanem csak egy réteg krém volt benne. :)

Emlék

(Bogrács, 2009.10.01 22:01)

Gyerekkorom cukrászdai krémesére emlékeztet amit azóta sem lehet kapni sajnos.Kipróbálom és remélem olyan az íze is mint amire emlékszem.

Tejszínhab

(Szamóca, 2009.10.01 20:13)

Szia!
Őszintén megvallva, én azt a krémest is nagyon szeretem, amin van tejszínhab, de olyan tejszínt venni, ami megáll huzamosabb ideig zselatin nélkül, sajnos nagyon nehéz.

titok

(Krumpliorr, 2009.10.01 19:53)

Hát ez lenyűgőző! Nagyon szeretem a krémest, főleg az ilyet amiben nincs tejszínhab. Én ezt megcsinálom, de veszek tésztát, az már meghaladná a tudásomat, hogy még azt is én csináljam...

krémes

(Fogarassy Juli, 2009.09.30 18:55)

Ez a krémes annyira jól néz ki, hogy rögtön nekiálltam megcsinálni. Fantasztikusan jó lett! Én még ilyen jó krémest nem ettem az életben. Puszilom az oldal tulajdonosát. Biztos, hogy gyakran kerül asztalra a jövőben nálunk ez a sütemény, a gyerek már most könyörög, hogy holnap is csináljak.