Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


HÁZI KRÉMES

2008.01.21

Hozzávalók (egy 25 x 35 cm-es tepsihez):

Negyed adag hajtogatott leveles vajas tészta. A házi leveles vajas tészta receptjét itt találod meg: LEVELES VAJAS TÉSZTA vagy kb. fél kiló készen vett leveles vajas tészta.

   

Kép

    

A krémhez: 1 liter tej, 6 tojás, 20 dkg cukor, 15 dkg liszt, 5 dkg vaníliás cukor. A díszítéshez: porcukor.

Elkészítés:

A leveles tésztát három egyforma nagyságú, a tepsivel egyező méretű, késfok vastagságú téglalappá nyújtjuk. A tésztadarabokat 200 fokra előmelegített sütőben egyenként megsütjük. (Vigyázat, nagyon könnyen megégnek!)

A krémhez a hat tojás sárgáját, 15 dkg cukrot és a vaníliás cukrot robotgéppel fehéredésig keverjük, majd kanállal csomómentesen belekeverjük a lisztet. A tejet felforraljuk. Mikor forrni kezd, levesszük a tűzről, és állandóan kevergetve vékony sugárban a tojássárgás cukorhoz adjuk. Az így kapott keveréket visszatesszük a tűzre, és jó sűrű pudinghoz hasonlóra főzzük.

Közben a megmaradt tojásfehérjéket egy habüstbe vagy kisebb fazékba öntjük, és a habüstöt vagy fazekat egy forrásban levő vízzel teli lábasra tesszük. A vízgőz fölött kemény habot verünk a tojásfehérjékből a megmaradt 5 dkg cukor hozzáadásával. (Legalább 10 percig verjük, hogy jól átfőjön, de állandóan keverjük, mert különben hab helyett cukros rántottát kapunk.)

Óvatosan, hogy össze ne törjön, a kemény tojásfehérje-habot a tojássárgás krémbe forgatjuk. A krémet alaposan kihűtjük.

Az egyik megsült tésztalapot egyenletes vastagságban megkenjük a krém felével. Erre rátesszük egy másik tésztalapot, és nagyon óvatosan lenyomkodjuk egy kicsit. A második lapra rákenjük a maradék krémet. Ezután kétféleképpen folytathatjuk a sütemény összeállítását.

Az egyszerűbbnek látszó megoldás, ha a második krémréteget befedjük a harmadik tésztalappal. Aztán a sütemény nagyon éles késsel óvatosan szeletekre vágjuk.

A bonyolultabbnak tűnik, de valójában mégiscsak jobb, ha a harmadik tésztalapot éles késsel akkora kockákra vágjuk, amekkora szeleteket a süteményből tálalni szeretnénk, és az így kapott kis tésztanégyszögekkel fedjük be a sütemény tetejét. Ezután a süteményt a tésztadarabkák illesztései mentén éles késsel óvatosan fölvágjuk.

A második módszerrel sokkal szebb szeleteket kapunk, mert a fölső lap nem fog darabokra törni.

Tálalásnál a krémes tetejét porcukorral szórjuk meg.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Házikrémes

(erzsimama, 2009.09.30 18:44)

Nagyon jól néz ki és egyszerű is.Elkészítem.

házi krémes

(Havrilláné Éva , 2009.09.30 18:25)

Kíváncsi vagyok,kifogom próbálni,Mert én eddig a krémet,pudingal készitettem.Igy is biztos nagyon fincsi.Köszi szépen.

a krémesről

(Borimama, 2009.09.30 14:51)

Nagyon kiváncsi vagyok arr, hogy ez hogy fog sikerülni kipróbálom mert eddeg nem sikerült a krémje Borimama


« előző

1 | 2 | 3