Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

RECEPT LAP - ízek, tájak, diéták...


HÁZI KRÉMES

2008.01.21

Hozzávalók (egy 25 x 35 cm-es tepsihez):

Negyed adag hajtogatott leveles vajas tészta. A házi leveles vajas tészta receptjét itt találod meg: LEVELES VAJAS TÉSZTA vagy kb. fél kiló készen vett leveles vajas tészta.

   

Kép

    

A krémhez: 1 liter tej, 6 tojás, 20 dkg cukor, 15 dkg liszt, 5 dkg vaníliás cukor. A díszítéshez: porcukor.

Elkészítés:

A leveles tésztát három egyforma nagyságú, a tepsivel egyező méretű, késfok vastagságú téglalappá nyújtjuk. A tésztadarabokat 200 fokra előmelegített sütőben egyenként megsütjük. (Vigyázat, nagyon könnyen megégnek!)

A krémhez a hat tojás sárgáját, 15 dkg cukrot és a vaníliás cukrot robotgéppel fehéredésig keverjük, majd kanállal csomómentesen belekeverjük a lisztet. A tejet felforraljuk. Mikor forrni kezd, levesszük a tűzről, és állandóan kevergetve vékony sugárban a tojássárgás cukorhoz adjuk. Az így kapott keveréket visszatesszük a tűzre, és jó sűrű pudinghoz hasonlóra főzzük.

Közben a megmaradt tojásfehérjéket egy habüstbe vagy kisebb fazékba öntjük, és a habüstöt vagy fazekat egy forrásban levő vízzel teli lábasra tesszük. A vízgőz fölött kemény habot verünk a tojásfehérjékből a megmaradt 5 dkg cukor hozzáadásával. (Legalább 10 percig verjük, hogy jól átfőjön, de állandóan keverjük, mert különben hab helyett cukros rántottát kapunk.)

Óvatosan, hogy össze ne törjön, a kemény tojásfehérje-habot a tojássárgás krémbe forgatjuk. A krémet alaposan kihűtjük.

Az egyik megsült tésztalapot egyenletes vastagságban megkenjük a krém felével. Erre rátesszük egy másik tésztalapot, és nagyon óvatosan lenyomkodjuk egy kicsit. A második lapra rákenjük a maradék krémet. Ezután kétféleképpen folytathatjuk a sütemény összeállítását.

Az egyszerűbbnek látszó megoldás, ha a második krémréteget befedjük a harmadik tésztalappal. Aztán a sütemény nagyon éles késsel óvatosan szeletekre vágjuk.

A bonyolultabbnak tűnik, de valójában mégiscsak jobb, ha a harmadik tésztalapot éles késsel akkora kockákra vágjuk, amekkora szeleteket a süteményből tálalni szeretnénk, és az így kapott kis tésztanégyszögekkel fedjük be a sütemény tetejét. Ezután a süteményt a tésztadarabkák illesztései mentén éles késsel óvatosan fölvágjuk.

A második módszerrel sokkal szebb szeleteket kapunk, mert a fölső lap nem fog darabokra törni.

Tálalásnál a krémes tetejét porcukorral szórjuk meg.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

A brüsszeli krémesről

(Levi, 2012.03.20 17:45)

Szia Second!

Még nem hallottam a brüsszeli krémesről, hogy néz ki, milyen az íze, azt le tudod írni?

Re: A brüsszeli krémesről

(Second, 2012.04.03 14:59)

Szia!

Újpesten a Horváth cukrászdában lehet kapni. Több rétegű, fehérebb krém van benne, a tészta és a krém között valószinűleg málna lekvár van. Valahogy úgy néz ki: tészta, lekvár, krém, tészta, lekvár, krém, tészta. A tetején rózsaszinű máz van.
Nam tudom eldönteni, hogy karamelles, vagy hideg cukor máz, de akkor mitől olyan áttetsző rózsaszin?
Nagyjából el tudnám készíteni, de azt gondoltam, hátha valaki tudja pontos receptet.
A reakciókból azt látom, hogy sajnos nem.

Re: Re: A brüsszeli krémesről

(Levi, 2012.04.09 23:59)

Szia!

Hát tényleg nem tudom milyen, de kérdezd meg tőlük, biztosan megosztják hogy miből áll főleg ami a tetején van, nagyon ízletes lehet. Üdv

krémes

(Second, 2012.03.18 21:53)

Sziasztok!

Érdeklődnék, csináltatok már brüsszeli krémest?
Szeretném a receptjét, de nem találom.
ELőre is köszönöm.

krémes

(Second, 2012.03.18 21:53)

Sziasztok!

Érdeklődnék, csináltatok már brüsszeli krémest?
Szeretném a receptjét, de nem találom.
ELőre is köszönöm.

A krémesről

(Levi, 2012.02.11 21:05)

De rég írtam már ide, erre a tökéletes, számomra nosztalgia krémesre hasonlító receptre :) Már pontosan tudom, hogy akkor mit csináltam másképp: a tésztát házilag kell elkészíteni, és a vízfűrdő ne forrjon, hanem gyöngyözzön :) Köszönöm ezt a csodás receptet! Üdv.: Levi :)

házi krémesről

(öcsimama, 2011.04.22 16:31)

Nagyon fincsi lett a krémes! Elkészítettem, de a krémet spórolási szempontból 3 cs. pudingpor, l,5 l tej, 1 evőkanál liszt, 10 dkg. porcukorból készítettem. Így is finom lett, és olcsóbb. Köszi

5720 sarkad

(Kissné Marika, 2011.02.13 16:31)

A krémesnek a krémjéről,meg probálom eszt a változatát.kősz a sok finom receptér mind nagyon finom,millió puszi érte ,hogy mindíg segítesz,ölel és szép boldog napokat kívánok Marika!

kremes

(Mamoca, 2010.08.15 15:34)

Szia Szamoca.Megsütöttem a kremest,nagyon finom.Köszönöm szepen a receptet.Mär keri a csaläd a repetät.Üdv Mamoca

Krémes

(Szamóca, 2010.03.08 13:00)

Szia!
Isten éltesse a férjedet sokáig erőben, egészségben!
Gratulálok hozzá, hogy ilyen örömöt tudtál szerezni neki.

Krémes

(Czunyus, 2010.03.08 12:40)

Szia Szamóca!
Férjem nagy kedvence, a házi krémes. Tegnap a szülinapjára megcsináltam a recepted szerint.
Akkora sikere volt, hogy pillanatok alatt elfogyott.
Kicsit babra munka volt, így nem is tudtam besegíteni a torta készítésbe, de megérte.

ani

(nyíradony b 69, 2010.02.21 16:49)

házikrémes isteni finom.

A krémesről

(Levi, 2010.01.30 22:36)

Oh hát akkor megvan a megoldás. A tojásfehérjét nem egészben kell belekeverni, hanem fokozatosan. Mert azt hittem hogy fontos hogy ne törjön össze a hab, de akkor ez a lényeg a krémnél. Köszi a tippedet!

Krémes

(Szamóca, 2010.01.26 14:47)

Szia Levi!
A tojásfehérjét kell kisebb adagokban a tojássárgás krémbe keverni.

A krémesről

(Levi, 2010.01.24 19:00)

Ja és a krémnél: A pudingszerű sárgás krémet kell a felvert tojásfehérjéhez adni, vagy a tojásfehérjét kell a pudingszerű sárgás krémhez keverni? Mert a tojásfehérje ígyis-úgyis össze fog törni. Ez a lényeg, hiszen így lenne krémes állagú. Várom válaszod! Köszi!

Krémes

(Szamóca, 2010.01.15 08:30)

Szia Levi!
Nem tudom, miért csapódott ki a tojásfehérje a krémedből. :(((
Ez elvileg akkor történik, ha nem keveri rendesen az ember, de azt mondod, te állandóan keverted.
Nagyon sajnálom. :(((
Nem, nem muszáj megfőzni a tojásfehérje-habot, de én nem szeretem, ha nyers tojás van a süteményben.

A krémesről

(Levi, 2010.01.13 12:34)

A tészta bolti volt, a krémnél pedig amikor a pudingszerű sárgás krémet csináltam, az pont olyan ízű volt, mint a sima krémesben. A tojásfehérjehabot pedig amikor gőz fölött kemény habbá vertem, elkezdett szemcsésedni, pedig végig kevertem szépen, és a végén amikor összekevertem a kettőt, nagyon érződött rajta a tojás. Muszály a tojásfehérjét hőkezelés alá vonni? Végülis igaz, valahogy csak meg kell hogy süljön, és ne nyersen keverjük össze a krémhez valókat.

Levinek

(Szamóca, 2009.12.15 16:43)

Szia!
A tésztát te csináltad vagy bolti volt?
A krémnél nem tudom, mi nem sikerült neked. Tulajdonképpen az enyém is pudingszerű egy kicsit. A tojásfehérjehabtól lesz krémes. A sárgájás rész teljesen pudingszerű.

A krémesről

(Levi, 2009.12.05 22:17)

Nagyon finom lett a krémes, csak nem úgy néz ki mint a képen. Az enyém olyan pudingszerű, nempedig krémes állagú lett. Esetleg ha tudnál segíteni miért nem lett olyan az állaga, előre megköszönném! A tészta pedig nem lett olyan szép vékony, felfújódott, pedig vékonyra nyújtottam. Várom válaszod!

Házi krémes

(Szamóca, 2009.11.10 12:51)

Kedves Bözse!
Boldog vagyok, hogy sikered volt a krémessel!
Nagyon örülnék, ha esetleg megosztanád velem és az olvasókkal egy-két bevált receptedet!