HÓKIFLI MÁSKÉPP
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor, 5 dkg porcukor, 1 tojás, 5 dkg vaj, 25 dkg főtt és szitán áttört burgonya, porcukor a kész kiflik beleforgatásához.
Az egyes töltelékeknél megadott mennyiség az egész tésztához elegendő. Tehát ha többféle kiflit szeretnél sütni egyszerre, akkor vagy arányosan növelned kell a tészta mennyiségét, vagy csökkentened az egyes töltelékek mennyiségét.
A gesztenyés töltelékhez: 20 dkg natúr főtt gesztenyeszem, 10 dkg porcukor, 2 evőkanál rum, esetleg 2-3 dkg mazsola. (Vagy 25 dkg gesztenyemassza villával összetörve és 1 evőkanál tejjel krémesre keverve + mazsola.)
A nutellás töltelékhez: 20 dkg (Nutella) mogyorókrém.
A diós töltelékhez: 15 dkg darált dió, 7-8 dkg cukor, 3 evőkanál forró tej, pici reszelt citromhéj, esetleg 2-3 dkg mazsola.
A mákos töltelékhez: 15 dkg darált mák*, 7-8 dkg cukor, 3 evőkanál forró tej, pici reszelt citromhéj, 2-3 dkg mazsola.
Ha szeretnél többet tudni a mák csodálatos egészségmegőrző hatásáról, kattint ide: MÁK.
A tészta elkészítése
A sütőporral kevert lisztet a gyúrótáblára szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük a cukrot, a tojást, a vajat, a burgonyát, azután a lisztet, mindezt sima tésztává gyúrjuk.
A töltelékek elkészítése
A gesztenyés töltelékhez a gesztenyeszemeket a rummal és a cukorral robotgépben krémesre keverjük. Végül belekeverjük a megmosott mazsolát.
A diós és mákos töltelékhez a tejben elkeverjük a cukrot, a diót/mákot és a mazsolát és citromhéjat. A tölteléket kihűtjük.
A sütemény összeállítása
A tésztát két egyenlő részre osztjuk. Mindkét tésztagombócot késfok vastagságú körlappá nyújtjuk, és derelyemetszővel vagy éles késsel átlósan nyolc körcikkre vágjuk. A nyolcadoknak a kör széle felőli végébe kiskanállal apró halmokat rakunk a töltelékből, aztán a töltelék felől kiindulva kiflivé sodorjuk a tésztát.
A kifliket sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsibe rakjuk, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.
Azt, hogy a kifli megsült úgy ellenőrizheted, hogy megnézed az alját. A kész kiflik teteje ugyanis a sülés végén is halvány marad, csak az aljuk barnul meg egy kicsit.
A megsült kifliket még melegen porcukorba forgatjuk.
hókifli
(erzsi, 2012.03.07 10:29)